Мобилни широкопојасни интернет

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Увод

Мобилни широкопојасни интернет је маркетиншки израз за бежични приступ интернету путем преносног модема, мобилног телефона, УСБ бежичног модема или других мобилних уређаја. Овај вид интернет везе се у задње време све чешће користи у свету, пре свега због све веће покривености квалитетним сигналом мобилне телефоније, као и могућности коришћења овог интернета на било ком месту које сигнал покрива.


Успостављање везе коришћењем УСБ модема

У овом примеру ће бити коришћен Кубунту Линукс 11.10 оперативни систем и Хуавеи Е153 УСБ модем како би се направила нова конекција помоћу које ће се рачунар повезати на интернет.


Уколико је ваша дата СИМ картица закључана ПИН лозинком, препоручујем вам да исту лозинку искључите како бисте заобишли евентуалне проблеме које она може да проузрокује. Убаците ваш УСБ модем у неки од слободних УСБ прикључака на вашем рачунару. Сачекајте неколико тренутака а затим отворите Менаџера мреже. Менаџера мреже ћете отворити тако што ћете кликнути десним кликом на иконицу мобилног телефона у системској касети а затим изабрати опцију Поставке за Network Management. Означите картицу Mobile Broadband а затим кликните на дугме Додај....

Слика 1. Подешавање нове конекције, корак 1

Након тога ће бити приказан ваш УСБ модем. Кликните затим на дугме Даље >.

Слика 2. Подешавање нове конекције, корак 2

Означите земљу у којој се налазите а затим кликните на дугме Даље >.

Слика 3. Подешавање нове конекције, корак 3

Означите затим оператера мобилне телефоније чије интернет услуге желите да користите, а затим кликните на дугме Даље >.

Слика 4. Подешавање нове конекције, корак 4

Пошто је подразумевани план проверено функционалан поново кликните на дугме Даље >.

Слика 5. Подешавање нове конекције, корак 5

И на крају, кликните на дугме Заврши како бисте направили нову конекцију.

Слика 6. Подешавање нове конекције, корак 6

Након тога ће се отворити прозор у коме можете мало детаљније да уредите параметре нове конекције. Препоручујем вам да само дате име новој конекцији по жељи и да изаберете 3G (UMTS/HSPA) за тип везе.

Слика 7. Подешавање параметара нове конекције

Након тога затворите прозор Менаџера мреже тако што ћете кликнути на дугме У реду. Покушајте сада да успоставите везу тако што ћете кликнути на иконицу Менаџера мреже а затим изабрати претходно направљену конекцију.

Слика 8. Успостављање везе помоћу претходно направљене интернет конекције

Сада је потребно да унесете лозинку КДЕ новчаника уколико исти већ нисте претходно отворили.

Слика 9. Отварање КДЕ новчаника

Може се десити да након тога поново будете упитани за подешавања параметара конекције, међутим, ви немојте ништа да мењате већ само потврдите постојећи избор кликом на дугме У реду. За неколико тренутака бисте требали да будете повезани на интернет.


Успостављање везе коришћењем мобилног телефона повезаног са рачунаром путем УСБ проводника

У овом примеру ће бити коришћен Сони Ериксон к800и мобилни телефон, иста конекција направљена у претходном примеру и иста дата СИМ картица коришћена у претходном примеру.


Све што је потребно да урадите је да отворите подешавања претходно направљене конекције и измените један њен параметар. Потребно је заправо да за тип мреже поставите било коју мрежу, односно у пољу Type одаберете Any. Након тога је поступак исти као и у претходном примеру.


Успостављање везе коришћењем мобилног телефона повезаног са рачунаром путем блутут везе

Предуслов који мора да буде испуњен да би овакав тип конекције могао да ради је постојање софтверског пакета bluedevil верзије 1.2.1 (или новији), и што новија верзија софтверског пакета plasma-applet-networkmanagement.


Најпре је потребно да укључите блутут на мобилном телефону а затим и на рачунару.

Слика 10. Обавештење да је блутут на рачунару укључен

Сада је потребно да додате нови уређај. Уколико је уређај (мобилни телефон који овом приликом користите) већ био додат, обришите претходне поставке и додајте га поново.

Слика 11. Додавање новог уређаја

Након што претрага пронађе телефон, изаберите га и наставите даље.

Слика 12. Резултат претраге доступних блутут уређаја

Унесите сада ПИН кȏд који је генерисао рачунар у телефон.

Слика 13. ПИН кȏд непходан за успешно повезивање рачунара и мобилног телефона

Након тога ће чаробњак потражити подржане сервисе које мобилни телефон пружа. Нама је овде интересантан DUN (Dial Up Networking), јер он омогућава претварање мобилног телефона у модем и повезивање на интернет.

Слика 14. Подржани сервиси које мобилни телефон може да пружи

Дакле, означите овде опцију DUN, а затим потврдите избор кликом на дугме Заврши. Након тога ће се аутоматски покренути чаробњак за подешавање нове интернет конекције преко мобилног телефона. Направите нову конекцију на исти начин као у првом примеру, само обратите пажњу да на крају искључите проверу ПИНа јер ова провера може да представља проблеме.

Слика 15. Искључивање опције провере ПИНа


Надгледање потрошње интернет протока

Након што сте успоставили везу са интернетом, комуникација између вашег рачунара и интернета се одвија у два смера, од вас ка интернету и од интернета ка вама. Сви подаци које ви отпремите на интернет (енгл. upload), представљају послате податке, а сви подаци које ви преузмете са интернета (енгл. download), представљају примљене податке. Збир послатих и примљених података представља интернет проток.


Надгледање потрошње интернет протока помоћу конзолног програма ифтоп

Конзолни програм ифтоп служи (између осталог), за надгледање интернет протока. Можете га инсталирати покретањем следеће команде:

sudo apt-get install iftop

Након тога, да бисте почели да надгледате потрошњу вашег мобилног интернета, прво се повежите на мобилни интернет, а затим покрените следећу команду:

sudo iftop -i ppp0

Након тога ћете угледати кориснички интерфејс програма ифтоп.

Слика 16. Кориснички интерфејс програма ифтоп

TX представља збир свих ваших послатих података, RX представља збир свих ваших примљених података, а TOTAL представља ваш укупни интернет проток од тренутка када сте се задњи пут повезали на мобилни интернет.


Надгледање потрошње интернет протока помоћу програма К-немо

Програм К-немо спада у групу програма са графичким корисничким интерфејсом. Служи за надгледање мреже за КДЕ окружење. Можете га инсталирати тако што ћете покренути команду:

sudo apt-get install knemo

Након што сте инсталирали програм К-немо он ће се убудуће аутоматски покретати са самим оперативним системом. Када успоставите везу са интернетом у системској касети ће бити приказана иконица програма К-немо у облику два рачунара који су повезани на мрежу. Одатле можете и да покренете неки од сервиса за надгледање мреже као и да подесите програм према вашим потребама.

Слика 17. Кориснички интерфејс програма К-немо

Веома згодна опција коју овај програм поседује је и могућност активирања обавештења када интернет проток прекорачи претходно дефинисану границу. Верујем да ће ова опција свакако користити свима онима који имају ограничен месечни интернет проток како би што боље пратили своје трошкове. Ову опцију можете активирати на следећи начин. Отворите подешавања програма К-немо, а затим означите картицу Сучеља и у оквиру ње картицу Статистика. Кликните затим на дугме Додај... у оквиру поља Обавештења саобраћаја а затим унесите подешавања која вама одговарају. Моја подешавања изгледају овако:

Слика 18. Подешавање обавештења о потрошњи интернет протока


Аутор: Александар Станисављевић

Литература:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_broadband

[2] http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-kde-bluetooth-networkmanager-mobilni-telefon-3g-gprs-veza-sa-internetom


Kubuntu korisnička dokumentacija
Instalacija i podešavanje | Saveti i trikovi | Softver | Umrežavanje
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi