APTonCD

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ovaj članak treba ažurirati!!! Ovaj članak ili jedan njegov deo nije ažuriran.
Ovaj članak treba da bude ažuriran. Ažurirajte ovaj članak, kako bi sadržao najnovije dostupne informacije i uklonite ovaj šablon kada završite. Molimo pogledajte stranicu za razgovor za više informacija. Uredi ga i ažuriraj ga.APTonCD je program koji preko lepo odrađenog grafičkog interfejsa omogućava korisnicima da naprave CD ili DVD sa programima koje su preuzeli sa internetа, preko bilo kog paket menadžera (apt-get, synaptic, aptitude itd) ili bilo kojom drugom metodom (preuzeti pomoću Firefoxa, nekog download akceleratora, pa čak i iz Windowsa), i tako uvek imaju rezervnu kopiju svih programa.

Ovo je veoma zgodno, pogotovo za korisnike koji nemaju brzu internet vezu, tako da ne moraju prilikom reinstalacije ponovo sve da preuzimaju vec jednostavno ubace CD/DVD koji su ranije napravili i ponovo instaliraju željene programe. Iz ovoga se vidi i još jedna velika prednost ovog programa, a to je instaliranje svih preuzetih programa na drugim računarima koji nemaju nikakvu internet vezu.

Sadržaj

Napomena

U ovom tekstu se zbog korisnika koji se prvi put sreću sa linuksom koristio izraz „program(i)“ umesto „paketi“ da
ne bi došlo do zabune

Mogućnosti APTonCD-a

Instalirajte APTonCD

Da bi ste instalirali APTonCD otvorite terminal i otkucajte

sudo apt-get install aptoncd

ili preuzmite .deb paket odavde i dva puta kliknite na njega da bi ste ga instalirali.

Ukoliko više volite konzolu odradite:

sudo dpkg -i aptoncd_0.1beta-1_all.deb

naravno, komanda se mora odraditi u direktorijumu u kome se nalazi preuzeti paket.

Napravite rezervne kopije svih instaliranih programa

Ukoliko želite da napravite rezervnu kopiju svih trenutno instaliranih programa na sistemu otvorite APTonCD koji se nalazi u meniju System -> Administration -> APTonCD i izaberite "Create APTonCD".


Aptoncd1.png

Kada se program startuje trebali bi ste da vidite sledeće:


Aptoncd2.png

Na slici iznad možete videti dva jezička na kojima piše create i restore, ukoliko želite da napravite rezervnu kopiju instaliranih paketa izaberite jezičak create pa zatim kliknite na Create APTonCD. Nakon toga program će skenirati vas keš direktorijum /var/cache/apt/archives i vi bi ste trebali da vidite indikator napretka, kao na slici ispod


Aptoncd3.png

Kada program završi sa skeniranjem izbaciće listu sa paketima koji će biti sačuvani, ovde imate mogućnost dodavanja drugih paketa koje ste preuzeli a koji se ne nalaze u direktorijumu /var/cache/apt/archives, da bi ste ih dodali kliknite na Add Package... i izaberite dodatne pakete koje želite da uključite i nakon toga kliknite na Ok.

Ovde takođe možete izabrati direktorijum u kome želite da sačuvate ISO sliku, uradite to tako što će te kliknuti na padajuću listu Destination folder: i izabrati željeni direktorijum.

Ovde se takođe nalazi i deo sa dodatnim, naprednijim opcijama, da bi ste ga videli kliknite na Options.

Pojaviće se još nekoliko opcija:


Aptoncd4-1.png

Kada završite sa svim podešavanjima kliknite na Ok.


Na slici ispod se vidi progres izrade ISO slike vaše rezervne kopije. Ukoliko iz nekog razloga želite da prekinete ovaj proces, kliknite na Cancel.

Aptoncd5.png

Na narednoj slici vidite poruku koja vam javlja da je ISO slika vaše rezervne kopije uspešno kreirana i ispisuje vam lokaciju na kojoj je slika sačuvana. kliknite na Ok da bi ste zatvorili ovo obaveštenje.

Aptoncd6.png


Vraćanje programa

Ukoliko želite da vratite programe koje ste prethodno sačuvali pomoću APTonCD-a, pokrenite APTonCD i izaberite jezičak Restore. Dobićete opcije kao na slici ispod

Aptoncd7.png

Dostupne opcije:


Detalji o verziji APTonCD-a

Aptoncd8.png .

Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi