Amarok

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Zvanični logo Amarok plejera

Sadržaj

Moćan audio plejer

Amarok je kvalitetan audio plejer namenjen Unix i Linux, MacOS X, i Windows operativnim sistemima. Omogućava reprodukovanje muzičkih fajlova kako sa računara tako i putem interneta bilo sa već ugrađenim opcijama ili onima koje korisnik omogući. Amarok dolazi i u sastavu KDE okruženja pa ga korisnici Kubuntu operativnog sistema poznaju. Lako se može instalirati na Ubuntu, i ako pisan za KDE dovlačenjem potrebnih paketa može se i Gnome učiniti prijatnim domom za ovaj plejer.

Istorija Amaroka

Program se u početku zvao amaroK, ali je 2006 godine promenio ime u Amarok. Prilikom izrade prvih verzija programa ideja je bila da se napravi dvopanelni izgled programa, međutim od toga se odustalo. Logo koji se koristi uz program ima prikazanog vuka, zapravo siluetu vučije glave.

Osnovne mogućnosti

Amarok poseduje dodatne mogućnosti pored puštanja muzike. Tako na primer postoji mogućnost uređivanja sortiranjem muzičkih fajlova po nekoliko kriterijuma ili na primer uređenje tagova koji dolaze sa određenim muzičkim formatima. Ukoliko se ne koriste dodatne funkcije postoji migućnost njihovog dodatnog gašenja.

Sada ću da navedem neke osnovne funkcije koje poseduje Amarok:

Integrisani Web Servisi

Ugrađeni servisi korisniku omogućavaju slušanje audio sadržaja posredstvom interneta, za neke servise je neophodan nalog, dok za neke nije to potrebno

Instalacija

Ubuntu

Amarok na Ubuntu korisnik može instalirati koristeći KDE backports PPA koga treba dodati u izvore softvera:

$ sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install amarok

Kubuntu

Kubuntu, Ubuntu sa KDE okruženjem, dolazi sa instaliranim Amarokom kao sastavnim delom paketa softvera, pa je ova činjenica upravo pogodnost u kojoj uživaju korisnici ovog Ubuntu zasnovanog sistema.

Nadogradnja postojećeg Amaroka

Postojeću verziju Amaroka korisnik može nagograditi na poslednju koristeći PPA dodavši ga u izvore softvera:

$ sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get upgradeKubuntu korisnička dokumentacija
Instalacija i podešavanje | Saveti i trikovi | Softver | Umrežavanje
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi