Bilijar

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Cue (tak-štap za bilijar, prim.aut.) sportovi su skup igara koje se igraju sa štapom kojim se udaraju loptice na stolu koji je prekriven tkaninom. Najpopularnije bilijar igre su:

8-ball - Na stolu se nalazi 15 kugli sedam šarenih, sedam potpuno obojenih (punih) i crna kugla. Igrač razbija kugle pucajući nasumice u složene kugle i prva koja upadne u rupu odredjuje njegove kugle (pune ili šarene), nakon svake ubačene (svoje naravno) kugle ima pravo na još jedan udarac, pa kada ubaci sve svoje kugle mora da ubaci crnu kuglu u onu rupu u koju je ubacio zadnju svoju kuglu.

9-ball - Je igra u kojoj se na stolu nalazi samo 9 kugli (numerički poredjanih od 1-9), svaki igrač gadja kuglu sa najmanjim brojem, nakon ubačene ima pravo na još jedan udarac dok se nakon promašaja vrši izmena igrača, pobedjuje igrač koji je ubacio više kugli.


U osnovnim Ubuntuovim repozitorijumima možete pronaći tri bilijar igre, to su: gtkpool, foobillard i billard-gl.

gtkpool

gtkpool

gtkpool je 2D igrica koja je bazirana GTK+ bibliotekama te bi trebala da radi na svakoj GNU/Linux platformi (i na računarima slabijih performansi). Trenutno podržava igre 8-ball, 9-ball ili se može igrati u "No Rules" (bez pravila) opciji koja je namenjena treningu. Takodje podržava igru sa dva igrača. Instalira se lako komandom iz terminala:

sudo apt-get install gtkpool

a potom se pokreće pritiskom na tipke ALT+F2 i ukucavanjem gtkpool. Ukoliko zelite da napravite precicu na desktop-u ili start meni-u putanja je /usr/games/gtkpool. Od komandi se uglavnom koristi samo miš, tako što se drži levi klik iznad bele kugle pa se potom kursor miša polako udaljava od bele kugle čime se postiže veća snaga udarca (što se indikuje crvenom linijom) dok vam isprekidana linija pokazuje pravac udarca.

foobillard

foobillard

foobilard je 3D igrica pisana u OpenGL-u, pa samim tim donosi i nešto lepšu grafiku, mada to rezultira blago povećanim hardverskim zahtevnostima. Foobillard ima relativno realnu fiziku igre i dobro uradjene zvukove. Podržava nekoliko različitih veličina stolova, igre 8-ball, 9-ball, Carambol ili Snooker. Instalira se lako komandom iz terminala:

sudo apt-get install foobillard

a prečicu za pokretanje igre se može pronaći u Applications → Games → Foobillard. Igra se automatski pokreće u režimu za dva igrača. Mišem se bira pogled na belu kuglu, dok strelice na gore - na dole, odredjuju jačinu udarca (što se vidi na beloj traci u dnu prozora) a tipka Space vrši udarac.

billard-gl

billard-gl

BillardGL je 3D, OpenGL simulacija, razvijena kao deo kursa "kompjuterska grafika" na Frajburg univerzitetu (Nemačka). Objavljena pod GPL-om i dostupna je za nekoliko platformi. Podržava igre 8-ball i 9-ball. Instalira se lako iz terminala, komandom:

sudo apt-get install billard-gl

posle čega se pokreće prečicom u Applications → Games → Billard-GL. Igra se dovija u koracima, i to uglavnom u tri koraka. Prvi je odredjivanje generalnog pogleda na sto, zatim se pritiskom na tipku Space prelazi na sledeći korak koji omogućava nišanjenje i treći korak se odnosi na odredjivanje jačine udarca (drži se tipka Space dok indikator u desnom delu ekrana prikazuje sve jači i jači udarac) i sam udarac ( koji se vrši otpuštanjem tipke Space).


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi