CD/DVD Slike

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Laički rečeno CD ili DVD slika je tačna replika CD/DVD medija, gde su svi podaci sačuvani tako da se očuva tačna struktura i integritet CD/DVD medija. Slike(često nazivane imidži) CD/DVD diskova najčešće nose extenziju .ISO što se podrazumeva da su ti diskovi uradjeni u ISO 9660 tipu fajl sistema. .ISO format je najčešći tip CD/DVD slike mada oni mogu biti i u formatima koji nose extenzije: .BIN/.CUE, .IMG, .MDF/.MDS[2], .DAA, .UIF, i .CCD/.IMG/.SUB[5].

.ISO

Kreiranje .ISO datoteke je najlakši način da kreirate .ISO sliku od CD/DVD-a i da je montirate pod Linux sistemom. Samo ubacite CD ili DVD u vaš CD/DVD čitač i kopirajte ga na vaš sistem komandom:

dd if=/dev/cdrom of=$HOME/image.iso

i u vašem home direktorijumu će se pojaviti CD/DVD slika sa imenom image.iso.
Da bi tu sliku montirali pod linux-om, samo unesite komandu:

mount -o loop -t iso9660 $HOME/image.iso /putanja/ka/tački.montiranja

naravno nećete upisati /putanja/ka/tački.montiranja u vašu komandu nego direktorijum gde će CD/DVD slika biti montirana, na primer ako unesete komandu:

mkdir $HOME/ISOmount

onda će vaša komanda za montiranje .ISO slika izgledati ovako:

mount -o loop -t iso9660 $HOME/image.iso $HOME/ISOmount

Ako se pitate zašto uopšte koristiti CD/DVD slike kada možemo jednostavno kopirati sve podatke sa CD/DVD-a na HDD, onda trebate znati da sa CD/DVD slikom kreirate istovetnu kopiju diska uključujući tu i BOOT SECTOR koji inače ne možete kopirati redovnim putem. Ovo je dobra stvar za pravljenje rezervnih kopija kolekcije diskova za npr. PlayStation. .ISO sliku možete jednostavno narezati na CD/DVD komandom:

cdrecord -v dev=0,0,0 /putanja/ka/image.iso

.BIN , .CUE , .TOC

Prednost .BIN/.CUE tipova CD/DVD slika je u tome što je to "RAW" kopija CD/DVD-ja. Što znači da će svaki bit koji je zapisan na tom CD/DVD-ju biti kopiran tačno onakav kakav je (uključujući tu i greške i ispravke). Pravljenje ovakve vrste slika se lako vrši pomoću CDRDAO:

cdrdao read-cd --read-raw --datafile $HOME/image.bin --device ATAPI:0,1,0 --driver generic-mmc-raw /path/to/image.toc

Korisnici IDE linija za povezivanje CD/DVD uređaja treba da koriste --device ATAPI:0,0,0 (za prvi uređaj, ATAPI:0,1,0 za drugi), SCSI korisnici samo trebaju dati broj uređaja (--device 0,3,0). Takođe je moguće koristiti tačnu putanju do uređaja, na primer: --device /dev/cdroms/cdrom1. Da bi ste napravili .CUE datoteku treba koristiti BIN2ISO:

bin2iso /path/to/image.cue -c /path/to/image.bin

Mana .BIN/CUE formata je što ne mogu biti montirani na linux fajl sistem pomoću standardnih kernela. Trebalo bi vam za tako nešto kernel moduli i program iz CDEMU projekta, ali to ovde nećemo objašnjavati. Rezanje CD/DVD-ja iz .BIN datoteke se izvodi pomoću komande:

cdrdao write --device ATAPI:0,1,0 /path/to/image.toc

Konverzija .BIN/.CUE u .ISO

.BIN/.CUE foromat se veoma lako kovertuje u .ISO, pomoću programa bchunk (BinChunker). Za instalaciju ovog programa dovoljno je uneti u terminal:

sudo apt-get install bchunk

i odmah nakon instalacije se .BIN/.CUE može konvertovati u .ISO komandom:

bchunk IMAGE.bin IMAGE.cue IMAGE.iso

za više opcija u korišćenju ovog programa pogledajte:

man bchunk

Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi