Compiz-fusion

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Uvod

Compiz-fusion je softver koji donosi različite vizuelne efekte koji čine Linux desktop lakšim za korišćenje, lepšim, moćnijim, intuitivnijim i više pristupačanim za korisnike sa specijalnim potrebama. Compiz kombinuje "menadžer prozora" sa "kompozitnim menadžerom" koristeći OpenGL tehnologiju.

"Menadžer prozora" omogućava manipulaciju sa više aplikacija i dijalog prozora koji su prikazani na ekranu.

"Kompozit menadžer" omogućava prozorima i drugoj grafici da budu kombonovani u jednu kopozitnu sliku.

Compiz kombinujući ove dve funkcije postiže fantastične vizuelne efekte.

Do verzije Ubuntua 11.04, Compiz je bio samo opciona aplikacija za dodavanje fantastičnih desktop efekata.

Od verzije Ubuntua 11.04 Compiz postaje osnovni "Menadžer prozora" u Unity sesiji grafičkog okruženja. Što znači da je Compiz postao sastavni deo operativnog sistema.


Sa Compizom Vaš desktop može da izgleda neverovatno zanimljivo...

Instalacija

Instalacija iz Ubuntuovih riznica

Ubuntu 10.04 i 10.10

Uvek je preporučivo istaliranje programa iz zvaničnih riznica. Ovi paketi su testirani i ne sadrže maliciozni softver ili bilo šta drugo što bi moglo da naškodi sistemu. Osim toga, ovako instaliran softver će biti redovno update-ovan kroz sistemski update.

Ubuntu 10.04 i 10.10 imaju dva odlična menadžera paketa, Ubuntu Software Center i Synaptic. Bilo za koji se korisnik opredeli menadžer paketa će da pretraži riznice i da ponudi najsvežiju verziju traženog paketa. Osim instalacije traženog paketa, zadatak menadžera je i da nađe sve međuzavisnosti i instalira i sve druge potrebne programe da bi traženi program radio bez problema.

Compiz u ovim verzijama Ubuntua nije predinstaliran sa sistemom i treba ga naknadno instalirati. Potrebno je instalirati:

ovo bi se moglo instalirati i iz terminala pomoću apt-get naredbe ali pošto ima više paketa, najlakše je to uraditi iz menadžera paketa. Autor ovog teksta preporučuje Synaptic paket menadžer. Sinaptic je manje atraktivan od Softver Centra ali je za ovaj zadatak je idealan pošto je u njemu moguće sve odjedaput označiti za instalaciju i samo sačekati da posao bude obavljen.

Postupak:

  1. Otvorite Synaptic Package Manager i u polju za pretragu kucajte "compiz".
  2. U popisu paketa nađete "compiz", "compizconfig-settings-menager" i "compiz-plugins-extra" i markirate sve za instalaciju. Sve pakete koje Synaptic nađe da je potrebno još instalirati, prihvatite.
  3. Na kraju samo treba kliknuti na dugme "Apply" i sačekati da sve bude instalirano.
Appearance preferences.png


Instalirani CompizConfig Settings Menager će se pojaviti u System>Preferences>


Head-blue.png Napomena: Da bi Compiz radio, kao prvo morate imati 3D grafičku kartu podržanu sa odgovarajućim drajverom i kao drugo, u System>Preferences>"Appearance preferences", a na kartici Visual Effects aktivirane Extra vizuelne efekte.

Ubuntu 11.04 i 11.10

Kako je već i rečeno Compiz je od verzije 11.04 sastavni deo sistema i njegov glavni menadžer prozora. Zbog toga je veoma bitno da podešavanja pluginova budu ispravna pošto bi pogrešna podešavanja mogla da dovedu do oštećenja ili potpunog pada Unity sesije grafičkog okruženja. To je razlog zašto menadžer podešavanja Compiza nije predinstaliran nego mora naknadno da se instalira.

Instalacija je jednostavna iz terminala

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Instaliran Compiz menadžer se lako poziva iz Dash-a kucanjem skračenice CCSM

Head-red.png Upozorenje: Svaka promena podrazumevanih postavki Compizovih pluin-ova predstavlja potencijalnu opasnost po Unity sesiju grafičkog okruženja!


Head-black.png Pogledati članak: Kako popraviti Unity? (Ispravka Compiz podešavanja). U sličaju da se ošteti Unity sesja usled pogrešnog podešavanja Compiza moguće je sve bezbolno ponovo vratiti na početne postavke bez reinstalacije.
Head-black.png Pogledati članak: Kako bezbedno dodati Compiz efekte u Unity?. I Unity sesija može da izgleda atrativnije uključivanjem dodatnih Compiz efekata.
Head-black.png Pogledati članak: Kako uključiti Compiz u GNOME Classic sesiji. U GNOME Classic sesiji svako može da se igra sa Compiz efektima bez rizika po sistem.


Instalacija kompajliranjem

Za korisnike distribucija Linuxa koje nemaju compiz u zvaničnim riznicama (autor teksta ne zna za takve distribucije) moguće je instalirati compiz i kompajliranjem.

Prvo je potrebno instalirati zavisnosti koje su potrebne da bi se kompajlirao Compiz:

build-essential libxcomposite-dev libpng12-dev libsm-dev libxrandr-dev libxdamage-dev libxinerama-dev libstartup- notification0-dev libgconf2-dev libgl1-mesa-dev 
libglu1-mesa-dev libmetacity-dev librsvg2-dev libdbus-1-dev libdbus-glib-1-dev libgnome-desktop-dev libgnome-window-settings-dev gitweb curl autoconf automake
automake1.9 libtool intltool libxslt1-dev xsltproc libwnck-dev python-dev python-pyrex

Kad ste ovo završili, možete preuzeti source tarball odavde

0.9.5.92 (Trenutno aktuelna verzija)

Potrbno je raspakovati svaki tarball i pokrenuti sledeće komande u svakom direktorijumu u kome se nalaze raspakovani tarballovi:

./configure --prefix=/usr/local
make
sudo make install

po sledećem redosledu:

- compiz

- bcop

- libcompizconfig

- compizconfig-python

- ccsm

- compiz-fusion-plugins-main (ovi moraju biti izgrađeni pre plugins-extra jer sadrže neophodna zaglavlja)

- sve ostaloKorisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi