Danger from the Deep

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ovaj članak treba ažurirati!!! Ovaj članak ili jedan njegov deo nije ažuriran.
Ovaj članak treba da bude ažuriran. Ažurirajte ovaj članak, kako bi sadržao najnovije dostupne informacije i uklonite ovaj šablon kada završite. Molimo pogledajte stranicu za razgovor za više informacija. Uredi ga i ažuriraj ga.Danger from the deep je slobodna igra otvorenog koda bazirana na simulaciji nemačke podmornice iz drugog svetskog rata (čuveni U-boat).


I ako na download stranici ove igre postoje i .deb paketi za Debian unstable, mnogo bolja opcija za instalaciju je linux installer koji se može preuzeti sa adrese http://downloads.sourceforge.net/dangerdeep/dangerdeep-0.3.0-linux-installer.bin, ovakav installer se nakon skidanja mora učniti izvršnim, komandom:

sudo chmod +x dangerdeep-0.2.0-linux-installer.bin

nakon čega će običan dvoklik na datoteku pokrenuti instalaciju, koja liči na one sa win OS-a. Kada se instalira igra pritiskom kombinacije tipki na tastaturi "ALT + F2" i upiom dangerdeep, se lako pokreće igra...


Kao što je već rečeno, ova igra spada u grupu simulacija i to podmorničkih. Da li zbog malog interesovanja igrača, kojima je uvek zanimljiviji neki FPS ili MMORPG, ili iz nekog drugog razloga, tek podmorničke simulacije, su retki naslovi. Te je značaj ovog projekta veći nego što se u prvi mah pomisli.
Meniji u igrici su ilustrovani slikama iz II svetskog rata, i vrlo lepo izgledaju. Igrica ponekad ume da bude malo spora u učitavanju misija, ali to nikako ne znači da se morati čekati pola sata da se misija učita, već jednostavno dok se jedna misija učita za sekund, drugoj treba malo više. Uzgred budi rečeno to je i jedini problem koji igrica ima, ostatak radio maksimalno glatko.

Najbolje je prvo učitati neku "Trainig" misiju, zbog upoznavanja sa komandama podmornice. Menija ima više a najbitniji je onaj vezan za upravljanje podmornice (tipka F1), inače prvi ekran koji se vidi u igri.

Da bi se uopšte krenulo sa podmornicom u nekom pravcu pritisnite tipku 1, ovo je inače najsporije kretanje. Strelice na tastaturi služe za upravljanje podmornicom, gore-dole za zaranjanje i izranjanje, a levo-desno za skretanje. Kompas služi za slepu plovidbu, a uredjaj na kome piše "Tiefenmesser" je dubinomer.
Na gornjem desnom uredjaju se vidi brzina podmornice u čvorovima. Ubrzava se tipkama 2,3,4,5 tipka 6 je neutral (ler), dok tipke 6,7,8,9 služe za kretanje unazad. Praćenje horizonta pomoću periskopa, se vrši pritiskom na tipku F2, ako je na periskopu okular crn, periskop se mora izvući (tipkom o), a ako se dalje ništa ne vidi, pritiskom na tipku p, se komanduje penjanje na periskopsku dubinu.

Kada se izroni mogu se koristiti meniji F3 i F4, koji predstavljaju osmatranje sa komandnog mosta podmornice. Tipka F11 daje osmatranje sa fiksne kamere gde se vidi deo podmornice i more ispred nje. Kada se uperi podmornica ka neprijateljskom brodu torpeda se ispaljuju tipkama Shift + 1,...Shift +4 (ovo su torpeda iz prednje četiri cevi), kada se ispale otvara se meni torpeda (tipkom F6), pa se mišem prevlače rezervna torpeda u prednje četiri cevi koje su ostale prazne, nakon čega se može opet gadjati.
Ostali meniji se pregledaju tipkama F5...F12!

Igra je lepo uradjena, stabilna je i pre svega zanimljiva. Radnja je smeštena u vreme II sv. rata, kada nije bilo GPS-a, laserskog i ostalog navodjenja, te je potrebno nešto truda da bi se potopio brod, a da ne bi bilo sve baš lako tu su i neprijateljske protivpodmorničke jedinice...

Šta još reći o naslovu iz kategorije igrica koje se ionako retko pojavljuju a i kada se pojave obično ne možete igrati na strani koja je od 1939 do 1944, predstavljala strah i trepet za savezničke pomorske snage, da nije tako ko bi se još sećao vučijih čopora.

Snimci ekrana igre: http://dangerdeep.sourceforge.net/gallery.html
Web stranica o nemačkim podmorničarima iz II sv.rata: http://www.uboat.net/


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi