Enlightenment

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
48px-Emblem-important.png Ovom članku ili jednom njegovom delu je potrebno sređivanje.

Ovo podrazumeva kategorizaciju, unutrašnje povezivanje, razlamanje teksta, promenu dela teksta sa ciljem sa aktueliziranja teme i slična uređivanja, kako bi se dobio kvalitetniji članak.       Uklonite ovu poruku kada završite.


Ovo uputstvo će pokušati da vas uvede u Enlightenment svet :).

Sadržaj

Uvod

Menadžer prozora ( Eng. Window Manager ) je program koji kontroliše raspoređivanje prozora na desktopu, kao i njihove ivice i barove. Desktop okruženja takože imaju svoje menadžere prozora. GNOME koristi Metacity, a KDE koristi Kwin. Compiz je novi WM koji omogućava 3D desktop. Takođe postoje i mnogi drugi mnadžeri prozora. Jedan od njih je Enlightenment, ili skraćeno "E", i trenutna verzija 0.17 sadrži opcije kao što su animirana pozadina, visoko podesive kontrole i pnašanje, i mnogo malih apleta za male zadatke kao što je kontrola zvuka. Ipak ova verzija E-a je relativno nestabilna, i nefunkcioniša kao klasični WM u GNOME i KDE desktop okruženjima, zapravo to je celo desktop desktop okruženje samo za sebe. Ipak verzija 0.16 i dalje ima mnogo mogućnosti, i ima više standardno ponašanje za WM i radi dobro u GNOME i KDE.

Enlightenmenta 0.16

Enlightenment je u Universe skladištu paketa, i ako vam je skladište Universe uključeno možete uz pomoć Synaptic-a ili Adept-a da instalirate "enlightenment" ili jednostavno u konzoli:


sudo apt-get install enlightenment

Bilo koji od ovih načina zahteva šifru.


Enlightenment korišćenje

Kada ga instalirate možete da izaberete kako želite da ga koristite, postoje tri glavna načina. Možete pokrenuti E nezavisno, ili ga možete korisiti kao Managžer prozota unutar GNOME ili KDE.


Nezavisni E

Ukoliko se izlogujete primetićeta da vaš login menadžer ima novu opciju u sesijama. Izaberite Enlightenment i pokrenućete E, i samo E. Primetićete da su mnoge stvari drugačije u odnosu na predgodni desktop, i to može biti loše pošto E nebrine o mnogim servisima na koje smo navikli, kao što je automatsko učitanavnje CD-ova, DVD-ova i USB uređaja. Takođe će te primetiti da vaše GTK aplikavije (one iz GNOME) ne koriste istu temu. Da bi sipravili ovo morate da uredite startup fajl u vašem enlightenment preferences folderu (ovo se može uraditi grafički sa alt-right klikom na neku aplikaciju, ali većina stvari koje možete da podešavate se nemogu uraditi uz pomoć grafičkih aplikacija). Otvorite Nautilus ili Konqueror da bi ste pristupili ovom folderu. Ukoliko ih nema u meniu otvorite terminal i ukucajte:

nautilus --no-desktop


Ili:

konqueror


U zavisnosti od toga šta koristite. A zatim je potrebno da odete u sakriveni folder ~/.enlightenment (gde ~ predstavlja vaš home folder) i dodajte gnome-settings-daemon, gnome-volume-manager, i sve ostalo što želite da se pokrene prilikom podizanja grafičkog okruženja, u startup fajl.


Unutar drugog desktop okruženja

Možete koristiti E umesto Metacity unutar GNOME ili umesto Kwin u KDE. To znači da će svi vaši servisi i dalje raditi, ali će te takođe imati i sve mogućnosti od E. Da bi koristili E kao vaš WM jednostavno se izlogujte i pogledajte u listi sesija vašeg login ekrana. Trebalo bi da postoji opcija "E-GNOME" i "E-KDE". Izaberite onaj koji želite (i napravite ga podrazumevanim ukoliko želite). Sada imate E kao menadžer prozora.

Kada koristite ova podešavanja u GNOME-u možda želite da naulrilus desktop isključen, što možete uraditi u Applications>System Tools>Configuration Editor (ukoliko ga nema možete ga dodati sa Applications>Alacarte Menu Editor). Otvorite "apps" zatim "nautilus" zatim u "preferences". Potražite "show desktop" i isključite ga. A sada pokrenite komandu:


killall nautilus


I desktop pozadina će postati E-ova, dok će te i dalje moći da koristite Nautilus kao fajl menadžer.


Enlightenment po vašoj želji

Glavna snaga E su njegove teme. One u potpunosti mogu promeniti njegov izgled, kao i ponašanja. Možete naći mnogo tema na Freshmeat. Jdnostavno preuzmite .tar.gz fajl teme koju želite, i prevucite je u ~/.enlightenment/themes zatim ih dopakujte u folder sa odgovarajućim imenom. Kada dodate temu potrebno je da pritisnete ctrl-alt-end da bi restartovali E, zatim srednji klik desktopda bi izabrali vašu novu temu (restartovanjem E-a nećete se izlogovati ili restartovati računar)


Enlightenment DR17

Ukoliko želite da probate E 0.17 to možete uraditi na sledeći način:

Prvo dodamo skladište paketa:

deb http://e17.dunnewind.net/ubuntu hardy e17


Zatim GPG kljuc:

wget http://lut1n.ifrance.com/repo_key.asc -O- | sudo apt-key add -


Osvežimo bazu paketa:

sudo apt-get update


I instaliramo :

sudo apt-get install e17


Ako vam se ne dopada možete ga ukloniti ovako:

sudo apt-get remove --purge e17 emodule* libevas* libefreet*


Takođe pogledajte

Enlightenment Web strana

--Olujicz 13:44, 23. jul 2008. (CEST)


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi