Flešovanje BIOSa

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Šta je BIOS?

BIOS je osnovni program svakog računara namenjen osnovnoj komunikaciji sa hardverom računara. Prostim rečima, BIOS je program koji kontroliše rad svih vitalnih komponenata računara, kao što su: matična ploča i procesor, RAM memorija, video adapter, tastatura, miš, itd. On je takođe zadužen i za učitavanje operativnog sistema. BIOS je pisan programskim jezikom asembler. Iako u današnje vreme praktično sve moderne komponente imaju svoj BIOS, mi ćemo se ovde baviti isključivo BIOSom matične ploče.

Proizvođači BIOSa

Iako postoji veliki broj proizvođača BIOSa, najčešće korišćeni su Award (Award Bios), American Megatrends (Amibios) i Phoenix Technologies (Phoenix Bios).

Zašto se flešuje BIOS?

BIOS je zapisan na upisivoj memoriji koja se po potrebi može i prepisati, tj. flešovati. Ova procedura se najčešće radi kako bi se otklonio bag (greška), unapredile performanse računara, podržao novi hardware ili popravio oštećeni BIOS. Naravno, proizvođači hardvera veoma često izdaju novije verzije BIOSa kako bi otklonile neki od gore navedenih nedostataka. Pored BIOS slika proizvođači kroz svoj sistem podrške obezbeđuju i programe koji su potrebni za flešovanje BIOSa.

Program za flešovanje BIOSa

Zbog toga što je flešovanje BIOS-a izuzetno osetljiv i delikatan proces koji se u slučaju greške može završiti tako da Vaš BIOS, a samim tim i matična ploča postane potpuno neupotrebljiva, preporučuje se da uvek koristite program za flešovanje koji proizvođač Vaše matične ploče pruža kroz svoju tehničku podršku. Najčešće korišćeni programi za flešovanje BIOSa su: awdflash, amiflash, uniflash i afudos. Pored gore navedenih DOS programa, proizvođač često nudi i Windows alatku za flashovanje BIOSa. Naravno, postoje i Linux alatke za flešovanje BIOSa, ali one najčešće nisu preporučene od strane proizvođaća matičnih ploča, tako da ćemo se ovde fokusirati na gore navedene DOS programe.

Kako da saznate koja BIOS slika i koja alatka za flešovanje Vam je potrebna?

Od ključnog značaja je da znate tačnu oznaku vaše matične ploče. Da biste došli do ove informacije najbolje je da otvorite kućište (kod desktop računara) i pročitate ili još bolje prepišete na papir tačnu oznaku Vaše matične ploče. Kod laptop računara je dovoljan i tačan model Vašeg računara. Ne preporučujem da se oslanjate na knjižicu, tj. na tehničku specifikaciju koju ste dobili prilikom kupovine računara, jer se dešava da ova dokumentacija pukom greškom bude zamenjena. Kada saznate tačnu oznaku vaše matične ploče ili laptop računara samo treba da otvorite tehničku podršku proizvođača vaše matične ploče ili laptopa i pronađete deo sajta na kome se nalaze drajveri i BIOS slike. Veoma je važno da koristite stabilne verzije programa za flešovanje i BIOS slika, jer beta verzije mogu biti problematične i koriste se isključivo u slučajevima nužde, tj. ako alternativno rešenje ne postoji. Kada downloadujete BIOS sliku i alatku za flešovanje, najbolje je da ih narežete na CD i to u root (glavnom) folderu. BIOS slike su najčešće .ROM ili .BIN ekstenzije, dok su programi za flešovanje uvek .EXE ekstenzije.

Radno okruženje i operativni sistem koji koristite za flešovanje BIOSa

S obzirom da ste sa web sajta proizvođača Vaše matične ploče skinuli program za flešovanje koji zahteva DOS okruženje, morate imati i adekvatan operativni sistem. Native DOS okruženje podrazumeva instalaciju MS-DOSa, koji je proizvod kompanije MicroSoft. Pošto MS-DOS nije besplatan, mi ćemo se poslužiti alternativnim open source rešenjem na bazi Linuxa. Naravno, govorimo o FreeDOSu. On predstavlja open source alternativu DOS kompatibilnog operativnog sistema. Možete ga downloadovati odavde: http://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuf...fullcd.iso Kao što vidite FreeDOS dolazi kao ISO fajl, što znači da možete da ga narežete na CD i pokrenete kao i svaki drugi bootabilni OS. Kada ga pokrenete važno je samo da zapamtite da treba da ga pokrenete u Live režimu (bez instalacije). Kratak opis potrebnih komandi FreeDOS-a:

dir – izlistava direktorijum
cd ime_foldera – otvara željeni folder
cd . - izlazi iz trenutno otvorenog foldera
C: / D: / E: - prelazi na hard disk particiju ili na CD (kuca se samo jedno od ovih slovnih oznaka sa dvotačkom)

Upotreba programa za flešovanje

Ako ste već pripremili CD sa BIOS slikom i programom za flešovanje kao što smo gore naveli, onda možete da izvadite CD sa FreeDOS-om i ubacite CD sa BIOSom. Sada samo treba da pređete na željeni uređaj kucanjem slovne oznake sa gore navedene liste potrebnih komandi. Komandu “dir” koristite da biste bili sigurni da ste prešli na željeni uređaj. Ako je sve u redu na folderskoj listi će se nalaziti Vaš BIOS i program za flešovanje.


Flešovanje sa UNIFLASH-om:

uniflash.exe bios.bin

Flešovanje sa AWDFLASH-om:

awdflash.exe bios.bin

Flešovanje sa AMIFLASH-om:

amiflash.exe bios.bin

Flešovanje sa AFUDOS-om:

afudos.exe /ibios.bin

Zbog pojednostavljivanja smo ovde za imena BIOSa stavili samo bios.bin. Naravno, vi ćete umesto našeg primera staviti odgovarajući naziv BIOS slike koju ste downloadovali. Naravno preporučljivo je da kao prvu komandu date samo ime programa za flešovanje (primer: awdflash ili afudos), jer će Vam na ekranu izaći primer šta treba da kucate da bi komanda bila prihvaćena.

Šta treba da znate pre flešovanja BIOSa?

Dakle, još jednom. Ako bi flešovanje bilo prekinuto na pola procesa ili u slučaju da se korišćena slika ne poklapa sa željenim BIOSom, vaš BIOS eprom, a samim tim i matična ploča postaje potpuno neupotrebljiva. Vodite računa da Vam je struja u redu, kao i da su napolju stabilni vremenski uslovi, jer bi svaki nestanak struje napravio veliki problem sa matičnom pločom. Pre flešovanja uđite u trenutno korišćeni BIOS i zapišite sva podešavanja ili ih uslikajte fotoaparatom, jer default podešavanja ne moraju biti i najbolja za Vaš računar.

Mere predostrožnosti

Naravno, postoji i opcija koja Vam omogućava da program za flešovanje sačuva kompletan trenutno korišćeni BIOS. Ovo je posebno korisno ako niste sigurni da imate pravilnu verziju nove BIOS slike. U slučaju greške, tj. flešovanja loše slike, možete da povratite staru i to na taj način što ćete ubaciti bootabilni floppy ili cd sa programom za flešovanje, starom slikom Vašeg BIOSa i AUTOEXEC.BAT fajlom. Ova opcija pomaže čak i u slučajevima kada zbog pogrešnog BIOSa nemate sliku na ekranu. Preporučujemo da ako je potrebno pozajmite i UPS, samo da biste obezbedili sigurne uslove za rad, tj. flešovanje BIOSa.

http://en.wikipedia.org/wiki/BIOS
http://www.devhardware.com/c/a/Hardware-...ur-BIOS/1/


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi