Gwenview

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Novi-dokument.png Ovaj članak je nedovršen.
Ovo obično znači da je stranica mestodržač za sadržaj koji će uslediti. Korisnici koji imaju potrebno znanje mogu pomoći u kompletiranju članka. Na ovom članku trenutno radi:
Novi-dokument.png

Gwenview je program koji je predviđen za lak i brz pregled slika u KDE okruženju. Pored toga što prikazuje sve slike sa ekstenzijama koje su podržane u KDE, Gwenview prikazuje i slike koje koje imeju ekstenziju .xcf (GIMP fajlovi).

Gwenview

Rad sa slikama uz program Gwenview

Gwenview je jednostavan program za pregled slika, koji u poslednje vreme napreduje u smeru prema editovanju fotografija. U poslednjoj stabilnoj verziji aktivacijom opcije Plugins dobijamo prilično dobar izbor modifikovanja. Najbitnija opcija je Batch processing koja omogućava istovremeno obradivanje više fotografija. Da bi ovo funkcionisalo, neophodno je kroz menadžer paketa instalirati Kipi-plugins. Ponudjena je promena formata u osam opcija, dodavanje po desetak filtera, efekata, promena kolora, kompresija, dodavanje bordera itd.

Od poboljšanja se još izdvajaju: Meta information koji se nalazi u sidebaru sada poseduje znatno više opcija. Sada je moguće i direktno eksportovanje fotografija na vaš iPod, Facebook, web albume Picasa i Flickr i još neke adrese.

Verzija programa Gwenview koji će se pojaviti u bliskoj budućnosti dobiće i poboljšani sidebar, što će se ogledati u izboru opcija: Folders, Information, Operations.

Za one koji nisu profesionalno vezani za oblast fotografije, Gwenview u aktuelnoj verziji će potpuno zadovoljiti sve zahteve i preporučujem da ga obavezno probaju.


http://img28.picoodle.com/img/img28/2/4/29/25573/f_snapshot2m_361cd24.jpgGwenview zvanični sajt


Kubuntu korisnička dokumentacija
Instalacija i podešavanje | Saveti i trikovi | Softver | Umrežavanje
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi