Instalacija Ubuntu 11.04 (podešavanje particija)

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Napomena:

u najboljem je interesu da obustavi planirano dok se ne upozna sa svih terminima i opasnostima po podatke. Kao izvor i pomoć može poslužiti ovaj Ubuntu-RS viki i Ubuntu-RS forum, Ubuntu-RS IRC kanal #ubuntu-rs


Priprema za instalaciju:

  1. Preuzimanje iso slike sa zvanične lokacije: Ubuntu
  2. “narezivanje“ iso slike na CD.
  3. podešavanje BIOS-a tako da na prvom mestu kao pokretački uređaj bude CD-DVD uređaj.

Instalacija - sva podešavanja koja se odnose na particije /, swap, /home odrediće korisnik

1.Ako je odabran jezik, biranjem dugmeta Instalirajte Ubuntu započinje instalacija:

Dobrodošli


2.Ukratko, može se pročitati šta je neophodno da bi instalacija protekla u najboljem redu. Može se odabrati i da se osveženja za sistem preuzmu još tokom samog procesa instalacije, kao i preuzimanje neslobodnih sadržaja. Nije problem preskočiti sve i ići direktno na dugme Napred da bi se nastavilo sa instalacijom.

Pripremam se da instaliram Ubuntu

3.Biranje opcije Something else (ili druge opcije na slici ispod) omogućava ulaz u podešavanja koje se odnose na podešavanja rasporeda partcija-particione tabele.

Raspoređivanje prostora na disku

4.Izgled particione tabele pre nego što se bilo šta preduzme može izgledati različito:

..pa će se dalji tok uputstva odvijati pod predpostavkom da je disk prazan (nov) i biće označen kao sda

Raspoređivanje prostora na disku 2

5.Klikom na disk (označen u tabeli kao sda, ako je jedini), a zatim na dugme Nova particiona tabela pokreće pravljenje nove particione tabele za koje treba uneti podešavanja

Raspoređivanje prostora na disku 3

6.Nakon što je pokrenuto pravljenje nove particione tabele, neophodno je napraviti i particije od sada vidljivog slobodnog prostora. Klikom na slobodan prostor, a zatim na dugme Dodaj unose se vrednosti koje čine prvu particiju, u ovom slučaju sistemsku / (root)


Raspoređivanje prostora na disku 4

7. Root

Raspoređivanje prostora na disku 5

8. Pa particiona tabela sada izgleda kao bogatija za jednu particiju:

Raspoređivanje prostora na disku 6

9.Ponovo, biranjem slobodnom prostora iz particione tabele, a zatim dugmeta Dodaj, pravi se nova particija - Swap


Raspoređivanje prostora na disku 7

10.Particiona tabela se sada bogatija za dva nove particije /, swap:


Raspoređivanje prostora na disku 8

11. Ponovo, biranjem slobodnom prostora iz particione tabele, a zatim dugmeta Dodaj, pravi se nova(i poslednja ovog uputstva) particija - /home koja služi za korisničke podatke, multimedijalni materijal i dokumenta.

Raspoređivanje prostora na disku 8

12. Konačni izgled particione tabele sa sve tri particije, označiti lokaciju instalacije pokretača ( u slučaju da korisnik nije siguran, ništa se neće desiti ako ostane netaknuto). Klikom na dugme Instaliraj sada, instalacija se odvija u pozadini unošenja poslednjih podataka koji određuju korisnika.

Raspoređivanje prostora na disku 9

13.Gde se nalazite?

Gde se nalazite

14.Ko ste Vi?

Potrebno je uneti podatke neophodne za kreiranje korisnika na sistemu. Obratiti pažnju i na opcije koje nude automatsko prijavljivanje pri svakom startovanju računara ili ukucavanje lozinke pri istom. U najboljem je interesu korisnika da upamti lozinku.

Ko ste Vi?

15.Sačekati da se instalacija završi, izvaditi CD i restartovati računar kada se to bude tražilo, to će ujedno označiti i završetak instalacije.

Instalacija


Priprema i instalacija Ubuntu 11.04 putem USBa

Prvo, ubacite USB uređaj u vaš računar i preuzmite UNetbootin ovde, a onda ga pokrenite. Kada se UNetbootin otvori, u sekciji za distribuciju (Distribution) izaberite "Ubuntu 11.04 Hd_Media"


1.png


U sekciji "tip" (type) izaberite USB Drive i podesite vaš drajv, a onda OK


Kada UNetbootin završi, kliknite na "Reboot Now".


2.png


Vrlo je moguće da ćete morati u BIOSu, u boot opciji, da podesite da se sistem podiže sa USB diska (standardno stoji da se sistem podiže sa hard diska; postupak je isti kao kad podešavate bootovanje sa CD-ROMa, samo što u ovom slučaju umesto CD-ROMa birate USB disk). Nakon podešavanja, idite na karticu EXIT i odaberite "Save changes and Exit". Kompjuter će da se restartuje i podići će sistem sa USB diska (Ubuntu 11.04 koji ste nasnimili na USB uređaj) i instalacija počinje. Postupak instalacije je isti kao što je gore objašnjeno.

Uživajte!!!


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi