Instalacija Ubuntu 11.10

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Pre svega

Napomene

Morate znati

Potrebno

  1. Prazan CD ili DVD, ili USB Flash disk.
  2. ISO slika preuzeta sa sledeće lokacije: http://releases.ubuntu.com/11.10/
  3. Na kraju na prazan CD-DVD-USB Flash disk nasnimite preuzetu ISO sliku

Podešavanje BIOSa pre ubacivanja CD-DVD-USBFlashDiska

Da bi instalirali Ubuntu operativni sistem, neophodno je sistem koji ste nasnimili na CD-DVD-USBFlashDisk pokrenete, odnosno, da uređaj sa kog će sistem biti pokrenut bude označen kao PRVI uređaj na kom će BIOS potražiti sistem. Ako je Tvrdi disk označen kao prvi, a nije nov (neformatiran) nego je na njemu Vaš stari sistem, ili je bio je već bilo neki operativni sistem, Ubuntu koji se nalazi na CD-DVD-USB-u neće biti pokrenut. Zato je potrebno izmeniti Boot Priority Order u BIOS-u.

BIOS

Pokretanje instalacije

Ako ste sve prethodne korake sproveli, možete ubaciti CD-DVD-USBFlashDisk sa kojeg će biti pokrenut sistem koji možete ispobati ili instalirati.

Instalacija automatskim putem

Ovakva instalacija se obavlja na prazan tvrdi disk ili tvrdi disk na kom nemate bitnih podataka za ostale slučajeve nije preporučiva automatska instalacija jer moše doći do komplikacija i do gubitka postojećih podataka.

1.Odabir jezika

Ako ste ubacili CD-DVD-USBFlashDisk, nakon kratkog učitavanja ovo je prozor koji će se pojaviti prvi, u njemu birate jezik i da li želite da instalirate ili prvo isprobate Ubuntu.

Biranje jezika

Klikom na dugme "Instalirajte Ubuntu" pokreće se čarobnjak za instalaciju.

2.Neophodno za instalaciju, osveženja tokom instalacije

Na ovoj strani se proverava da li je kapacitet tvrdog diska dovoljan za instalaciju i da li je kompjuter povezan na internet. Minimalni kapacitet tvrdog diska je 4,4GB i to je neophodno za nastavak instalacije. Internet je poželjan ali nije neophodan za instalaciju. Ukoliko je kompjuter povezan na internet možete odlučiti da li želite da najnovija osveženje budu preuzeta još tokom instalacije sistema (preporučeno), kao i da li želite da bude instaliran softver treće strane (vlasnički kodeci MP3, Mpeg i sl).

Neophodno

3.Odaberite način instalacije

Način instalacije

Za nastavak u automatskom modu izabrati "Brisanje kompletnog diska i automatska instalacija Ubuntua"


Način instalacije

Za nastavak u automatskom modu izabrati ili "Instalacija Ubuntua pored Windows OS-a" (pavljenje dual boot-a, ubuntu se instalira na slobodnom delu tvrdog diska) ili "Zameni Windows OS sa Ubuntuom" (briše sve sa diska i instalira Ubuntu)


Način instalacije

Za nastavak u automatskom modu izabrati ili "Instalacija Ubuntua pored postojećeg Ubuntua" (pavljenje dual boot-a, Ubuntu se instalira na slobodnom delu diska) ili "Update postoječeg Ubuntua sa novim Ubuntuom" (ovo će sačuvati lične fajlove) ili "Zameni postojeći Ubuntu sa novim Ubuntuom" (čista instalacija, briše sve i instalira nov Ubuntu)

4.Odaberite tvrdi disk

Ako imate više tvrdih diskova pobrinite se da obaverete onaj koji ste planirali za instalaciju Ubuntua.

Odabir diska


Za slučaj automatskog pravljenja dual boot-a

Odabir diska i veličine particije
Head-red.png OPREZ Operacija može da bude opasna po postojeći OS. Obavezan je predhodni bejkap podataka iz postojećeg OS-a i defragementacija diska iz Windowsa


5.Označite Vašu lokaciju

Označite lokaciju gde se nalazite. Odabir će imati uticaja na podešavanje sata i vremenske zone.

Odabir lokacije

6.Podaci o korisniku računara i sistema

Korisnik

7.Kratko čekanje

Sačekajte da se instalacija završi i izbacite disk ili USB uređaj onda kada to bude zatraženo. Nakon ponovnog pokretanja Vašeg računara možete uživati u svom novom operativnom sistemu.

Dobrodošli

Instalacija pri kojoj korisnik podešava raspored i veličinu particija

Ovaj način instalacije Ubuntu operativnog sistema omogućava korisniku da sam odluči o veličini particije, kao i o zauzeću celokupnog tvrdog diska pri čemu jedan od scenarija može biti ostavljanje prostora za instalaciju više operativnih sistema, ili pak čuvanje particije koje su preostale od prethodnih sistema a sadže podatke koji su bitni i treba ih sačuvati.

1.Odabir jezika

Ako ste ubacili CD-DVD-USBFlashDisk, nakon kratkog učitavanja ovo je prozor koji će se pojaviti prvi, u njemu birate jezik i da li želite da instalirate ili prvo isprobate Ubuntu.

Biranje jezika

2.Neophodno za instalaciju, osveženja tokom instalacije

Pročitajte šta je neophodno za instalaciju Ubuntu operativnog sistema, i odlučite da li želite da osveženje budu preuzeta još tokom instalacije sistema, kao i da li želite da bude instaliran softver treće strane.

Neophodno


3.Odaberite način instalacije

Način instalacije

Odabirom "nešto drugo" (Something else) nastavlja se ručna instalacija

4.Nova particiona tabela

Kod ovog koraka treba postupati oprezno ako imate particije koje treba sačuvati ne birati opciju koja se aktivira dugmetom Nova particiona tabela. Ako na računaru imate prazan tvrdi disk on će biti prikazan kao i na slici ispod. Takav disk će biti označen kao uređaj /dev/sda. Ako imate više diskova biće prikazani kao: /dev/sda, /dev/sdb i tako redom. Na slici je prikazan prazan tvrdi disk i da bi podesili particije na njemu potrebno je odabrati dugme Nova particiona tabela.

Particiona tabela

Nakon toga, sav raspoloživi prostor na tvrdom disku biće prikazan kao slobodan prostor.

Particiona tabela

Da bi napravili prvu particiju po redu odabrati klikom slobodan prostor a zatim i dugme Dodaj, pa u novom prozoru uneti sledeće vrednosti:

5.Korena particija

Korena particija

Pa tabela sa particijama sada izgleda drugačije:

Korena particija u tabeli

Za dodavanje nove particije, druge po redu, ponovo odabrati slobodan prostor a odmah zatim i dugme Dodaj.

6.Swap prostor

Za swap prostor unesi sledeće vrednosti:

swap prostor

Tabela particija sada sadrži dve particije:

swap prostor u tabeli

Za dodavanje nove particije, treće po redu, ponovo odabrati slobodan prostor a odmah zatim i dugme Dodaj.

7.Home particija

Home particija predstavlja prostor za korisničke podatke, njoj se obično dodeljuje sav preostali planirani slobodni prostor na disku, pa uneti sledeće vrednosti:

Home particija

I kompletan izgled tabele sada izgleda ovako:

Home particija u tabeli

8.Označite Vašu lokaciju

Označite lokaciju gde se nalazite. Odabir će imati uticaja na podešavanje sata i vremenske zone.

Odabir lokacije

9.Podaci o korisniku računara i sistema

Korisnik

10.Kratko čekanje

Sačekajte da se instalacija završi i izbacite disk ili USB uređaj onda kada to bude zatraženo. Nakon ponovnog pokretanja Vašeg računara možete uživati u svom novom operativnom sistemu.

Dobrodošli

Korisni linkovi

Za više informacija o informatici, kompjuterima, hardveru, softveru, slobodnom softveru i Ubuntu pogledajte stranicu

Knjiga: SIGURNI KORACI MALOG PINGVINA

Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi