Instalacija VMware servera na UBUNTU 8.10

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ovaj članak treba ažurirati!!! Ovaj članak ili jedan njegov deo nije ažuriran.
Ovaj članak treba da bude ažuriran. Ažurirajte ovaj članak, kako bi sadržao najnovije dostupne informacije i uklonite ovaj šablon kada završite. Molimo pogledajte stranicu za razgovor za više informacija. Uredi ga i ažuriraj ga.--kele 17:30, 7. decembar 2008. (UTC)

Šta je VMware?

- VMware je kompanija koja razvija vlasnički softver zatvorenog koda za virtuelizaciju. Bilo bi dobro kad bi se virtuelizacija više koristila i kod nas, jer se u ostatku sveta intenzivno koristi. Koriste je uglavnom velike kompanije, sa ciljem postizanja veće produktivnosti, smanjenja troškova i resursa za IT infrastrukturu, olakšavanje održavanja infrastrukture....

- Objasniću pojam "Virtuelne mašine" najprostije što mogu. Odabere se "Host" računar, na koji se instalira sistem za virtuelizaciju, u ovom slučaju vlasnički program VMware server. Posle se, pomoću VMware-a, na "Host" mašini instalira potreban broj operativnih sistema. Prilikom instalacije svakog od tih sistema odredi se koji fizički hardver i u kolikoj meri će taj "Guest" operativni sistem moći da koristi. Dakle, VMware fizički hardver host računara (procesor, memoriju, hard disk,...) pretvara u virtuelni i raspoređuje podeljene resurse na guest sisteme. Dobijen operativni sistem je nezavistan i kao takav se koristi od strane bilo koga povezanog u mrežu sa host-om. Da bi ovaj tip virtuelizacije radio kako treba, host računar mora posedovati toliko jak hardver da bi mogao da opsluži potreban broj guest operativnih sistema. Naši kućni desktop mališani su jedva dovoljni da zadovolje potrebe jednog do dva guest sistema, zavisnosti od raspoloživih resursa, dok veće kompanije, koje postavljaju desetine guest sistema, odvajaju malo veću svotu za "zverku" koja može to sve da izgura. Sada dolazimo do pitanja isplativosti za te kompanije. Odgovor je veoma jednostavan: oni kupe jedan ili nekoliko servera odgovarajuće jačine na koji se umreže korisnici virtuelnih servera. Ti korisnici ili pristupaju serveru pooću postojećih desktop računara ili imaju samo monitor, miša i tastaturu, vezane na uređaj koji se umreži sa serverom i to je to. Umesto kupovine, održavanja, nadogradnje 10 nezavisnih mašina, oni imaju pred sobom samo jednu, koja ne traži održavanje i koja dalje pristupa svom boju virtuelnih mašina na serveru/serverima.

- Virtuelizacija ima veliku budućnost u sadašnjoj i budućoj primeni i mnoge kompanije sa svojim proizvodima kao što je VMware i organizacije sa proizvodima otvorenog koda su ušle u trku za veći deo kolača na tržištu virtuelizacije. Pojedine kompanije nude virtueliuzaciju preko Interneta, nazvanu cloud computing ili direktno nude iznajmljivanje svojih resursa upravo korišćenjem virtuelnih mašina.

Instalacija WMvare servera

- Host računar za VMware može imati instaliran Linux ili Windows. Ovde ću objasniti postupak instalacije severa pod UBUNTU 8.10. Za početak potrebno je instalirati neophodne pakete i preuzeti VMware sa Interneta. Otvorićemo Terminal i ukucati:

sudo aptitude install build-essential linux-kernel-headers xinetd

- Zatim ćemo preuzeti VMware server ODAVDE. Napominjem da je ovo uputstvo bazirano na instalaciji verzije 1.0.8, ukoliko je izašla novija verzija, moguće su promene načina instalacije. Po završetku instalacije biće od nas zatraženo unošenje serijskog broja, da bismo ga dobili potrebno je izvršiti punu registraciju na VMware sajtu.

- Preuzećemo i update za VMware ODAVDE.

- Raspakovaćemo ova dva preuzeta paketa u neki folder, zatim ponovo otvoriti Terminal idoći u folder gde se nalaze paketi. Prvo ćemo ući u folder "vmware-server-distrib". Ako smo pakete raspakovali u Home/download/vmware folder, komanda u Terminalu bi trebala da izgleda ovako:

cd download/vmware/vmware-server-distrib

- Kada smo ušli u "vmware-server-distrib" folder, zadajemo komandu:

sudo ./vmware-install.pl

Vmw1.jpg


što će, posle unošenja administratorske šifre, pokrenuti instalaciju. Kada instalacija krene, biće ponuđene određene opcije na koje se može odgovarati podrazumevano, default (pritiskom na "Enter"). Kada instalacija dođe do dela prikazanog na slici ispod, potrebno je odgovoriti sa "no". Instalacija će biti zaustavljena i prelazimo na sledeći korak.


Vmw2.jpg


- Ostajemo u istom prozoru Terminala. Sada treba da izađemo iz foldera "vmware-server-distrib" i uđemo u folder gde se nalazi update, a zatim zadamo komandu:

sudo ./runme.pl

- Postupak je prikazan na slici ispod.


Vmw3.jpg


- Instalacija se nastavlja, s tim da se, u momentu kada dođe do dela gde smo ranije odgovorili sa "no", ovaj put odgovorimo sa "yes" i nastavimo sa podrazumevanim podešavanjima do kraja instalacije.


Vmw4.jpg


- U toku instalacije desiće se da posle pritiska na "Enter" izgleda da se ništa ne dešava. U tom slučaju treba sačekati malo, jer se u pozadini izvršava naredba i to u terminalu neće biti prikazano dok se ne izvrši i ne pređe na sledeći korak. - Na kraju instalacije biće zatraženo unošenje serijskog broja i biće pokrenuti VMware servisi. Ukoliko se pojavi greška kod pokretanja određenog servisa, to znači da instalacija nije urađena kako treba ili fali neki od paketa. Rešenje za problem bi trebalo potražiti na Internetu, u zavisnosti od vrste problema.


Vmw5.jpg


- Instalirali smo VMware server i možemo ga pokrenuti iz menija "Applications/Other/VMware Server Console".


Vmw6.jpg


Оdgovarajuća alternativa u vidu programa otvorenog koda jeste VirtualBox (Virtualbox-OSE).


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi