Instalacija na slabim računarima

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ovaj članak treba ažurirati!!! Ovaj članak ili jedan njegov deo nije ažuriran.
Ovaj članak treba da bude ažuriran. Ažurirajte ovaj članak, kako bi sadržao najnovije dostupne informacije i uklonite ovaj šablon kada završite. Molimo pogledajte stranicu za razgovor za više informacija. Uredi ga i ažuriraj ga.Kako instalirati Ubuntu na računarima sa malo memorije (Pentium III i raniji, sa 32-192 MB RAM-a).

Instalacija Ubuntua na bilo kom računaru zahteva najmanje 32 MB RAM memorije: Tekstualni instaler koji se nalazi na "alternate" ("install") CD-ovima zahteva tu količinu memorije da bi pouzdano radio. Računari sa manje memorije od navedene mogu imati problema prilikom instalacije, iako nije nemoguće, može biti veoma teško ostvarivo uspešno instalirati Ubuntu na računarima sa memorijom manjom od 32 MB.

Praktično ne postoji granica koja određuje minimum za brzinu procesora, naravno sporiji procesor automatski znači i duže trajanje same instalacije. Na nekim Pentium računarima biće potrebni sati da se instalacija završi, zato što procesoru treba više vremena da je kompletira. Kao orijentir, procesor na 75 MHz završi instalaciju (bez grafičkog okruženja i GUI aplikacija, samo komandna linija) Ubuntua 6.06.1 za 4 sata, a na 120 MHz to isto uradi za sat vremena kraće. Računari na 200 MHz i više beleže znatno kraća vremena.

Ukoliko planirate da instalirate Ubuntu na starim računarima, budite strpljivi. Biće situacija kada ćete pomisliti da se računar ukočio, ali on ustvari radi, samo veoma sporo.

Neki minimum što se tiče slobodnog prostora na hard disku je 500 MB. "Čista" server instalacija Ubuntua 6.10 generalno zauzme samo 300 MB, iako može doći do sitnih varijacija u zavisnosti od konfiguracije računara.

U zavisnosti od hardvera, možete očekivati da zauzeće memorije ukoliko se Ubuntu startuje sa grafičkim okruženjem bude između 19 MB i 54 MB. Ovo opet zavisi od zahteva samog sistema, i povećaće se kada je sistem aktivan. SWAP particija je presudna kod sistema sa malo memorije, iz tog razloga nemojte štedeti kada ga kreirate.

Da bi ste nastavili dalje morate imati osposobljenu internet konekciju i pristup "universe" i "multiverse" repozitorijumima. Konfigurisanje gore navedenog nije objašnjeno na ovoj strani.

Sadržaj

Instalirajte Ubuntu "server"

"Server" verzija Ubuntua je oskudan komandni sistem (samo komandna linija, bez grafičkih elemenata). To je tekstualna verzija svega onoga što se nalazi "ispod haube" vizuelno dopadljivih elemenata u grafičkom okruženju. To je takođe polazna tačka za minimalnu instalaciju.

Ubuntu verzije 5.10 i raniji

Da bi ste instalirali osnovni sistem, kada ste pokrenuli "install" CD ukucajte:

server

i pritisnite enter. Ukoliko iz nekog razloga ovo ne uspe, možda ćete morati da restartujete vaš računar i proverite "boot" opcije, koje se dobijaju pritiskom na F1.

Ubuntu verzije 6.06.1

Da bi ste instalirali osnovni sistem, pokrenite "alternate" (install) CD i izaberite opciju "Install a server."

Ubuntu verzije 6.10

Da bi ste instalirali osnovni sistem, pokrenite "alternate" (install) CD i izaberite opciju "Install a command-line system."

Kada se instalacija završi

Kada se instalacija kompletira, verovatno ćete želeti da prepravite vaš "sources.list" fajl. Ovo možete uraditi koristeći vim ili nano(pico), premda će manje iskusnim korisnicima nano biti lakši za korišćenje. Ukucajte:

sudo nano /etc/apt/sources.list

Nezavisno od editora kojeg koristite, uklonite znak "#" koji se nalazi na početku linije svih "official" repozitorijuma. Nemojte ga ukloniti ispred opisa repozitorijuma; drugim rečima, ukoliko linija na početku ima dva puta znak "#" ne prepravljajte je. Sačuvajte fajl i atvorite tekst editor.

Sada ste ponovo na komandnoj liniji, ukucajte sledeće:

sudo aptitude update

Ovim ćete osvežiti listu dostupnih paketa. Takođe je preporučljivo da ujedno ažurirate vaš sistem. Za to ukucajte:

sudo aptitude upgrade

Sada ste spremni da instalirate menadžer prozora i po neki program.

Instaliranje pukog minimuma

Apsolutni minimum za bilo koje grafičko okruženje je paket xorg. Za Dapper i ranije verzije Ubuntua, koristite x-window-system-core. Oba xorg i x-window-system-core se mogu instalirati preko komandne linije, ukucajte:

sudo aptitude install xorg

ili, za Dapper i ranije (Breezy, Hoary, itd.):

sudo aptitude install x-window-system-core

Ovaj paket vam omogućava X sesiju, zajedno sa dosta drajvera i konfiguracionih fajlova. Instalacija xorg (ili x-window-system-core) takođe pokreće samo-konfiguracionu sekvencu, tako da kada se završi, vaš hardver bi trebao biti spreman za upotrebu, ~barring any errors or incompatibilities.

Treba obratiti pažnju na to da instalacija xorg ilix-window-system-core paketa ne daje mnogo. U ovom trenutku možete pokrenuti X komandom:

startx

ali bez menadžera prozora i nekog softvera, nećete odmaći mnogo dalje.

Dodavanje menadžera prozora

Postoji mnogo "lakih"(ne troše mnogo resurse računara) menadžera prozora koji će vam olakšati pristup sistemu preko X-a. Svaki od njih ima svoje načine upravljanja radnom površinom, i svoje načine konfigurisanja tema i menija.

Openbox

Openbox je jedan od "najlakših" i najbržih menadžera prozora koji se mogu naći, ali treba malo vremena dok se ne podesi. On ima korene u Blackboxu, dok su novije verzije potpun prepis koda Blackboxa. Komanda za instaliranje Openboxa:

sudo aptitude install openbox obconf openbox-themes

Ovi paketi i njihove zavisnosti će vam omogućiti da napravite i konfigurišete Openbox sistem, zajedno sa mogućnošću izbora tema i opcijama za konfigurisanje.

Napomena: Edgy (Ubuntu 6.10) korisnici bi trebali da obrate pažnju na određene poteškoće vezane za pokretanje obconf-a. Te greške se mogu ispraviti pomoću:

cd /usr/lib
sudo ln libobparser.so.0.4.0 libobparser.so.1
sudo ln libobrender.so.0.4.0 libobrender.so.1
sudo ldconfig -X

Izdavanje komande obconf u prozoru X terminala bi sada trebalo da pokrene obconf dijalog.

IceWM

"IceWM" važi kao jedan dobar, "čist" i brz menadžer prozora koji preuređuje konvencionalnu radnu površinu na više načina. Među brojnim mogućnostima se nalaze i teme koje podsećaju na Windows XP temu -- koja se možda, mada čisto sumljam, vama dopada. Komanda je sledeća:

sudo aptitude install icewm iceconf icepref iceme icewm-themes

Kada se završi, imaćete dosta opcija za konfiguraciju i menije. Možete pokrenuti IceWM pomoću startx komande.

Fluxbox

"Fluxbox" je lep, veoma konfigurabilan menadžer prozora koji ne troši mnogo resurse računara ali uprkos tome lepo izgleda. Fluxbox se koristi kao podrazumevani kod dosta Linux distribucija, verovatno najpoznatija među njima je Damn Small Linux. Sledi komanda za njegovo instaliranje:

sudo aptitude install fluxbox fluxconf

Jednom kada se instalira, Fluxbox se startuje komandom startfluxbox. Zapamtite, ukoliko uživate u radu sa Fluxboxom, uzmite u obzir Fluxbuntu kao opciju.


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi