Kako bezbedno dodati Compiz efekte u Unity?

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Uvod

Compiz-fusion je jako bitan deo Unity sesije grafičkog okruženja.

Head-red.png Upozorenje: Pogrešna podešavanja Compiza mogu oštetiti ili oboriti Uniti sesiju.

Zato pre početka "igranja" sa Compizovim podešavanjima obavezno treba pogledati članak "Kako popraviti Unity? (Ispravka Compiz podešavanja)"

Sada kada znamo kako da se izvučemo iz nevolje, možemo da eksperimentišemo sa Compiz-om. Sad će biti objašnjeno kao da dobijete Desktop Cube kao u primeru

Nameštanje Desktop Cube na Unity-u

Problem koji može da pokvari Unity sesiju

Suština je u pažljivom nameštanju CCSM-u. Unity ima svoja podrazumevana podešavanja. Jedan od podrazumevanih podešavanja je "Desktop Wall". Wall i Cube su u koliziji i može da radi samo jedan od njih. Da bi se namestio Cube mora se isključiti Wall (logično). Međutim kada se isključuje Wall on upozorava da je neophodan Unity-u i osim sto se sam gasi, na insistiranje korisnika, gasi i Unity. Unity osim sebe ugasi i sva ostala podešavanja vezana za njega i tu nastaje problem.

Ovo ponašanje može da se spreči pravilnim redosledom radnji pri podešavanju Compiza

Ispravan redosled radnji pri aktiviranju desktop Cube-a na Unity

Da se ne bi izazvala lančana reakcija isključivanja podešavanja Compiza, kao prvo treba privremeno isključiti Unity plug-in. Isključivanjem Unity plug-ina sesija gubi "školjku" (panel i lančer) ali nam ona u ovom trenutku ne treba.

Sledeći potez je isključivanje "Wall"-a i uključivanje "Desktop Cube" i "Rotate Cube".

Za kraj ponovo treba uključiti "Unity" plug-in.

Ako je sve prošlo bez komplikacija ostala podešavanja su ostala netaknuta. Za svaki slučaj pre gašenja CCSM-a treba uporediti podešavanja sa podrazumevanim koji su dati u članku "Kako popraviti Unity? (Ispravka Compiz podešavanja)"

Da bi sve bilo konačno prihvaćeno treba uraditi jedan logout-login i radiće.

Podešavanje Desktop Cube-a

Radne površine

Ima još jedna začkoljica. Cube ovako podešen će biti više list papira nego kocka. Trik je u tome što je podešeno da ima 4 virtuelna desktopa ali po dva u dva reda (2x2). Da bi Cube bila kocka treba to izmeniti u CCSM-u u "Generel options" na kartici "Desktop size". Treba podesiti da ima 4 desktopa po horizontali u jednom redu (4x1).

Podešavanje EXPO-a

Ovo će poremetiti izgled "Workspace Svicher"-a, Umesto da prikaze 2x2 virtuelna destktopa, on će prikaziati 4 desktopa u redu (slika 2 u PRIMERU). To se ne moze popraviti ali se moze malo srediti da izgleda lepše u podešavanjima EXPO-a u CCSM-u.

Dodatni Compiz plugin-ovi

Pisac ovog članka lično voli da kocka bude na nekoj crnoj reflektujućoj površini i da otvoreni prozori budu kao providni listovi papira udaljeni od kocke (super efekat koji pomaže pri traženju otvorenog prozora u gomili drugih). Ovi dodatni efekti za kocku nisu podržani u difolt verziji CCSM-a i da bi i njih aktivirali potrebno je instalirati compiz-plugins-extra.

Compiz-plugins-extra donosi dosta novih plaginova u CCSM. Između ostalih tu je "3D Windows" i "Cube Reflection and Deformation".

Ova dva nova plug-ina treba uključiti (čekirati).

3D Windows po difoltu donose efekat providnih prozora koji se redaju ispred strane kocke.

"Cube Reflection and Deformation" daje refleksiju kocke na pozadini ali mogu i da deformisu kocku u valjak ili loptu.

Podešavanje na:

"Cube Reflection and decoration"> kartica "Deformation"> "Deformation:None"

Daje za rezultat kocku, a podešavanja Cylinder i Sphere daju cilindar i loptu.

Igranje sa ovim podešavanjima nije opasno po grafičko okruženje pa nije podrobno objašnjavati iste, već nek svako eksperimentiše i po svojoj želji i volji podesi izgled "Desktop Cube-a".


Ostali Compiz efekti na Unity-u

Ovo bi bilo skoro sve o Unity-u, Compiz-u i Desktop Cube-u. Analogno ovom moguće je dodati i neke druge efekte pazeći da se osnovne postavke iz date liste ne "izgube". Pojedine postavke koje su u koliziji sa željenim efektom se mogu isključiti ali zato ostale moraju da budu uljučene da se ne bi oštetio Unity. Sada posto znate ovo prijatna zabava i samo od vaše mašte zavisi kako će na kraju izgledati vaš Ubuntu i koje će sve efekte imati.


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi