Kako popraviti Unity? (Ispravka Compiz podešavanja)

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Uvod

Unity je Compiz-ov plug-in po njemu je ova sesija grafickog okruženja dobila ime. Unity plugin daje "školjku" (panel, lančer daš) ovoj sesiji Ubuntua. Ostali plug-in-ovi u Compizu upravlju izgledom i osobinama prozora u ovoj sesiji. Zbog toga što grafičko okruženje zavisi od pravilnih postavki Compiza, savetuje se oprezna izmena podrazumevanih postavki.


Head-red.png UPOZORENJE Pogrešna podešavanja u Compiz-u mogu da dovedu do "pada" ili do ozbiljnog ostećenja funkcija Unity sesije grafičkog okruzenja.

Verovatno iz tog razloga, Compiz Menager nije deo osnovne instalacije Ubuntua. Za one hrabrije i znatiželnije postoji mogučnost da se naknadno instalira Compiz Menager (CCSM).


CCSM je menadžer podešavanja za Compiz. Pomoću ovog grafičkog alata moguće je fino podešavanje grafičkih efekata. Večina ili skoro svi efekti koji su radili u Gnome 2 grafičkom okruženju rade i na Unity-u samo što sada treba biti duplo oprezniji nego ranije iz već pomenutih razloga.


Ispravljanje pogrešnih podešavanja Compiza

Kao prvo treba odmah na početku naučiti kako se izvući iz problema koji mogu biti izazvani pogrešnim podešavanjem Compiza i oštećivanjem funkcija Unity sesije.

 1. Ako dođe do oštećenja ili do totalnog "pada" sesije grafičkog okruženja (nema menija, nema prozora, nema ničega) ne treba paničiti. Sve se može popraviti!!! Ubuntu nije upropašćen i nikako nije potrebno ponovo ga instalirati, potrebno je samo ponovo oprezno podesiti Compiz. Čak šta više, reinstalacija Ubuntu-a u slučaju da je /home direktorij odvojen od root particije i ako se pri reinstalaciji /home ne formatira, neće popraviti Unity zato što su podešavanja u /home direktoriju i reinstalacija neće promeniti pogrešna podešavanja Compiza.
 2. Kada "padne" Unity sesija spas treba potražiti u konzoli ili u promeni sesije grafičkog okruženja.


Resetovanje Unity-a

Ubuntu nije ostećen niti upropašćen, sve i dalje radi osim grafickog okruženja. Kao prvo radi konzola. Konzola se poziva kombinacijom tastera CTRL+ALT+t. Možda ovaj prozor neće biti moguće pomeriti ili ugasiti pomoću miša jer neće imati dugmiće za to ali će raditi. Svaka naredba koja se u nju upiše će biti operativna.

Jedna od vrlo korisnih naredbi u ovom slucaju je

unity --reset

Ova naredba će dovesti do resetovanja podešavanja Compiza i njihovo vraćanje na početne postavke. Za ovu operaciju je zadužen Compizov profil Default. Pomoću njega će profil Unity da dobije nova podrazumevana podešavanja umesto pogrečnih koji su oštetili ovu sesiju.

Head-blue.png Napomena: Zato nije poželjno nikada menjati postavke u profilu Default

Ovaj reset će biti upotpunosti primenjen tek nakon logout-a i ponovnog logina.


Ručno vraćanje Compiz podešavanja u početnu postavku

Osim ovog automatskog vraćanja podešavanja u prvobitno stanje moguće je to i ručno obaviti. Treba pozvati CCSM preko terminala i čekirati sve dole pobrojanje stavke

 1. Composite
 2. Gnome Compability
 3. OpenGL
 4. Desktop Wall
 5. Expo
 6. Ubuntu Unity Plugin
 7. Viewport Switcher
 8. Window Decoration
 9. Png
 10. Bailer
 11. Compiz Library Toolbox
 12. Detection
 13. Mouse position polling
 14. Regex Metching
 15. Session Menagment
 16. Workaraunds
 17. Grid
 18. Place Windows
 19. Move Window
 20. Resize Window
 21. Scale
 22. Static Application Switcher
 23. Window Rules


Nakon logaut-a i login-a sve će ponovo biti kao pre prvog diranja podrazumevanih Compiz podešavanja.


Popravka Unity-a iz druge sesije grafičkog okruženja

Ako je pak toliko oštećeno grafičko okruženje i nije moguće sve vratiti pomoću konzole (na primer ako je prozor konzole van vidljivog dela destopa i ne može se pomeriti u vidljivi deo), moguće je promeniti sesiju grafičkog okruženja.

U Ubuntu 11.04 osim Unity-a postoji i GNOME Classic. Ova sesija se bira prilikom login-a (kucanja password-a za ulazak u OS).

U Ubuntu 11.10 osim Unity-a (Ubuntu), prilikom login-a moguće je izabrati Ubuntu 2D, Gnome, Gnome Classic... Bilo koji da se izabere, osim običnog Ubuntu-a, biće potpuno operativan.

Ove sesije ne zavise od Compiz-a (osim GNOME Classica, ako je aktiviran, koji bi trebao da ima drugi profil Compiza i da bude nezavistan od Unity-a). U njima je moguće uraditi resetovanje ili ručno podešavanje Compiza i nakon logouta i logina u Ubuntu sesiju sve će opet biti kao na tek instaliranom Unity-u.


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi