Kubuntu vodič

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Novi-dokument.png Ovaj članak je nedovršen.
Ovo obično znači da je stranica mestodržač za sadržaj koji će uslediti. Korisnici koji imaju potrebno znanje mogu pomoći u kompletiranju članka. Na ovom članku trenutno radi:
Novi-dokument.png


Head-blue.png Napomena: Članak je nedovršen i potrebno mu je dodatno sređivanje. Ukoliko imate želju da ga dopunite pogledajte ovu temu na forumu.

Sadržaj

Kubuntu 11.04 Natty Narwhal

Opšte beleškeK-menu --> System --> Konsole Terminal
U ovom vodiču, tekst u ovako označenom polju se može uneti u Konzolu (Terminal)

Primer:

sudo bash

Primer:

kdesu kate /etc/apt/sources.list
sudo dolphin

ili

kdesu dolphin

Primer:

man sudo
sudo apt-get install <paket>

možete potražiti paket/program u KpackageKIt-u ili Synaptic Package Manager-u i instalirati ga na taj način.Ostale verzije

Kako utvrditi koju verziju Kubunta koristite

U Konzoli kucate:

lsb_release -a

Kako utvrditi koju verziju kernela imate

U Konzoli:

uname -a

Novije verzije Kubuntua

Starije verzije Kubuntua


Drugi izvori

Kubuntu izvori

KDE Projekat

Kubuntu koristi KDE okruženje.

Kubuntu slike desktopa i video snimci

Izvori novih aplikacija

Ostali Ubuntu vodiči


Instalacija Kubuntua

Head-red.png Upozorenje: Tokom instalacije postoji napredna opcija (Ready to install --> Summary --> Advanced) za instaliranje GRUB2 bootloader-a na istoj particiji na kojoj je instaliran (K)Ubuntu ali bez menjanja MBR-a (Master Boot Record).
Obratite naročitu pažnju tokom ovog koraka da li vaš sistem koristi boot particiju, ili više operativnih sistema (više od dva), ili chainloads bootloaders.
Za sisteme sa takvom particijom, najbolje je ne menjati MBR.

Hardverski zahtevi

Kubuntu Nati Narval može da radi na 384MB RAM-a (grafički instaler zahteva minimum od 256MB RAM-a, a tekstualni instaler može da radi koristeći samo 192MB RAM-a). Instalacija zauzima 3-4 GB mesta na hard disku, a 8-10 GB je potrebno za normalan rad.

I na netbuk računarima može da se instalira Kubuntu Nati Narval, koji je prilagođen brzini, efikasnosti i brzom bootup-u. Okruženje prilagođeno netbuk računarima je dostupno kao opcija.

Ukoliko imate stariji kompjuter sa manje memorije od ovog, uzmite u obzir Lubuntu (160MB RAM-a ili biše), Puppy Linux (256MB ili više), ili DSL (Damn Small Linux) (ukoliko imate minimalan RAM, ili ograničeno mesta na hard disku, možete ga instalirati sa USB drajva ili sa drugog OS).

Sveža instalacija

Kubuntu Nati Narval sadrži KDE 4 desktop kao standardan. Desktop je poboljšan i mnogi bagovi su popravljeni u odnosu na raniju verziju KDE 4 desktopa. Pored toga, ugrađeni linuks kernel je efikasniji. Posebno na manjim sistemima sa ograničenim mestom na hard disku, nova instalacija je preporučljiva kako bi sprečila nagomilavanje softvera koje može da akumulira kada se nadograđuju starije verzije.

Kubuntu 11.04

Pogledajte:

ovaj vodič 

za narezivanje ISO slike na CD ("Live CD").

Koristite Live CD za instalaciju.

Kubuntu Netbook izdanje

KDE Plasma Netbook desktop je prilagođen za netbuk računare sa monitorom manjim od 10".

Dual-Booting Windows i Kubuntu

Korisnik može da iskusi probleme dual-boot-a Ubuntua i Windows-a. U načelu, potrebno je prvo instalirati Windows OS zato što je njegov bootloader poseban. Klasična Windows instalacija obično zauzme ceo hard disk, tako da je potrebno smanjiti glavnu Windows particiju, stvarajući slobodno mesto za Ubuntuove particije (potrebno je obrisati nepotrebne fajlove i defragmentovati hard disk pre menjanja veličine). Pogledajte kako menjati veličinu Windows particije.

Nakon smanjenja Windows particije potrebno je restartovati Windows, pre nego sto instalirate Ubuntu ili se upustite u dalju manipulaciju particijama. Ovim se omogućava Windows sistemu da automatski skenira novo-napravljenu particiju i zapiše promene na njegovom bootup fajlu (ukoliko ne uradite ovako, kasnije ćete morati da popravljate bootup fajlove Windows particije koristeči Windows Recovery Console). Novije instalacije Windows-a koriste dve primarne particije (mala Windows boot particija i velika Windows OS particija). Ubuntu linuks instalacija takođe zahteva dve particije – swap particiju i OS root particiju. Obe linuksove particije mogu da budu i primarne i logičke, u okviru jedne extended particije. Ukoliko je slobodna samo jedna particija, mora da bude određena kao extended (a u okviru nje je moguće kreirati nebrojano logičkih particija). Kreiranje i određivanje particija je moguće izvršiti uz pomoć Gparted.

Ukoliko postoje samo dve particije (primarne) i dosta slobodnog prostora na hard disku, onda neće biti problem da se instalira Ubuntu kao drugi operativni sistem i to se može automatski uraditi sa Live CD-a. Glavna Windows particija treba da bude bar 20GB (preporučljivo je 30GB za Vista-u i Windows 7), a Ubuntu particija bar 10GB (preporučljivo 20GB). Očigledno, ako imate mnogo slobodnog mesta, napravite particiju na kojoj će biti vaš omiljeni OS što veću. Za preporučljivu šemu particija, pogledajte ovde.

Alternative uključuju:

Instalacija više OS-a na jednom kompjuteru

Head-red.png Upozorenje: Tokom instalacije postoji napredna opcija (Ready to install --> Summary --> Advanced) za instaliranje GRUB2 bootloader-a na istoj particiji na kojoj je instaliran (K)Ubuntu ali bez menjanja MBR-a (Master Boot Record). Obratite naročitu pažnju tokom ovog koraka da li vaš sistem koristi boot particiju, ili više operativnih sistema (više od dva), ili chainloads bootloaders. Za sisteme sa takvom particijom, najbolje je ne menjati MBR.
Ready to install --> Summary --> Advanced --> Device for bootloader instalation: /dev/sda6

U ovom primeru, ovakvo podešavanje će prouzrokovati da GRUB2 bootloader bude instaliran samo na /dev/sda6 particiji (na kojoj je instaliran i (K)Ubuntu OS). MBR (Master Boot Record) neće biti promenjen. Međutim, ako su dozvoljena klasična (uobičajena) podešavanja /dev/sda, onda GRUB2 neće biti instaliran samo na toj particiji (na kojoj je instaliran (K)Ubuntu OS), već će i MBR (Master Boot Record) biti izmenjen tako da će kopija GRUB2 koja se nalazi tu biti određena kao Master bootloader za sve OS-e na celom kompjuteru. Ovo može da bude nepoželjno ako želite da koristite i druge bootloadere, osim GRUB2.

Ukoliko želite da instalirate više od dva OS-a na jednom kompjuteru, pogledajte ove savete.

Takođe i ove.

Nadogradnja Interpid-a ili Jaunty-ja do Natty-ja

sudo apt-get install update-manager-core sudo do-release-upgrade
sudo apt-get install update-manager sudo update-manager -d
sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

sudo apt-get dist-upgrade
Head-blue.png Napomena: Prva dva reda su samo potvrđivanje da je vas sistem ažuriran pre nadogradnje, i opciona su.
Head-red.png Upozorenje: Uvek napravite rezervnu kopiju (backup) vašeg sistema. Jer nekad nadogradnja neće da ide glatko.

Nadogradnja Hardy-ja do Natty-ja

Sveža instalacija se preporučuje ako vršite nadogradnju Hardy-ja (ili starijeg Kubuntua), kako bi se sprečilo gomilanje softvera i izbegla inkompitabilnost između KDE 3.5 desktopa koga koristi Hardy i KDE 4 desktopa koga koriste kasnije verzije ( KDE 4 je potpuno nov desktop i značajno se razlikuje od KDE 3.5).

Međutim, moguća je serijska nadogradnja od Hardy-ja do Interpd-a, a onda od Interpd-a do Jaunty-ja, i od Interpd-a do Karmic-a, a onda od Karmic-a do Lucid-a, pa od Lucid-a do Maverick-a, i na kraju od Maverick-a do Natty-ja. To je dugotrajan proces i nije sigurno da će se uspešno završiti.


Dodavanje dodatnih repozitorijuma

Softver paketi i programi dostupni za preuzimnje na više sajtova sa standardizovanim strukturama, nose naziv repozitorijumi (riznice). Postoje repozitorijumi koji su zvanično sankcionisani i praćeni od strane Kubuntu/Ubuntu razvojne zajednice, dok postoje repozitorijumi koji su svima dostupni, bez zvaničnog sankcionisanja i nadzora (sa njima treba biti obazriv). Dodatne informacije.

Vrste repozitorijuma

Third party repozitorijumi

Programer često održavaju svoje repozitorijume, sa kojih softver paketi mogu biti direktno preuzeti i instalirani u vaš kompjuter (ukoliko ste dodali repozitorijum na vašu listu). Mnogi od ovih repozitorijuma nikad nisu pregledani od strane (K)Ubuntu/Debijan zajednice i predstavljaju sigurnosni rizik za vaš kompjuter. Trojans, backdoors i drugi maliciozni siftver može da se nađe u bilo kom neproverenom repozitorijumu. Kada koristite repozitorijum koji nije usvojen od strane (K)Ubuntu/Debijan zajednice, postarajte se da steknete apsolutno poverenje u sajt pre nego što dopustite repozitorijum i instalirate softver paket pomoću njega.

PPA repozitorijumi

A Personal Package Archive (PPA) je poseban repozitorijum koji se koristi za probni izvorni kod paketa koji su još u razvoju. Takav softver nije odobren od strane Debijan ili Ubuntu programera (ali može eventualno da postane prihvaćen). Koristite ovakav softver na sopstveni rizik kako i svaki drugi third party repozitorijum.

Dokumentaciju o tome kako instalirati softver iz ovakvog tipa repozitorijuma možete naći ovde.

Ukratko o dodavanju repozitorijuma

Primer:

sudo add-apt-repository ppa:user/ppa-name

Doadavanje repozitorijuma uz pomoć Package Manager-a

Ovo je preporučljiv način:

K menu --> System --> System Settings --> Software Management --> Settings --> Edit Origins
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty main restricted
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty main restricted
deb http://packages.medibuntu.org/ natty free non free


--> Close --> Reload

Zatim unesite ključ:


K menu --> System --> System Settings --> Software Management --> Settings --> Edit Origins --> Authentication --> Import Key File...

Ručno dodavanje repozitorijuma

sudo cp -p /etc/apt/sources.list /etc/apt/source.list_backup
Head-blue.png Napomena: sudo pokreće komandu sa root privilegijama;cp kopira; -p presnimava istoimeni fajl (ukoliko takav postoji)
sudo nano /etc/apt/sources.list

ili koristite grafički editor:

kdesu kate /etc/apt/sources.list
Head-blue.png Napomena: Ukoliko želite da koristite lokalni mirror, dodajte "hh" ispred archive.ubuntu.com , gde je "hh" oznaka vaše države.

Primer:

deb http://gb.archive.ubuntu.com/ubuntu lucid main restricted universe multivrse

gb – znači da je repozitorijum za Veliku Britaniju


Fajl: /etc/apt/sources.list
deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty main restricted
 deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty main restricted

 ## Major bug fix updates produced after the final release of the
 ## distribution.
 deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-updates main restricted
 deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-updates main restricted

 ## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
 ## team. Also, please note that software in universe WILL NOT receive any
 ## review or updates from the Ubuntu security team.
 deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty universe
 deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty universe
 deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-updates universe
 deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-updates universe

 ## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu 
 ## team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to 
 ## your rights to use the software. Also, please note that software in 
 ## multiverse WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu
 ## security team.
 deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty multiverse
 deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty multiverse
 deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-updates multiverse
 deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-updates multiverse

 ## Uncomment the following two lines to add software from the 'backports'
 ## repository.
 ## N.B. software from this repository may not have been tested as
 ## extensively as that contained in the main release, although it includes
 ## newer versions of some applications which may provide useful features.
 ## Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
 ## or updates from the Ubuntu security team.
 deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-backports main restricted universe multiverse
 deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ natty-backports main restricted universe multiverse

 ## Uncomment the following two lines to add software from Canonical
 ## 'partner' repository. This software is not part of Ubuntu, but is
 ## offered by Canonical and the respective vendors as a service to Ubuntu
 ## users.
 deb http://archive.canonical.com/ubuntu natty partner
 deb-src http://archive.canonical.com/ubuntu natty partner

 deb http://security.ubuntu.com/ubuntu natty-security main restricted
 deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu mnatty-security main restricted
 deb http://security.ubuntu.com/ubuntu natty-security universe
 deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu natty-security universe
 deb http://security.ubuntu.com/ubuntu natty-security multiverse
 deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu natty-security multiverse

 ## Medibuntu - Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal"
 ## Please report any bug on https://bugs.launchpad.net/medibuntu/
 deb http://packages.medibuntu.org/ natty free non-free
 deb-src http://packages.medibuntu.org/ natty free non-free

 # Google software repository
 deb http://dl.google.com/linux/deb/ stable non-free
sudo apt-get update

Dodavanje ključeva repozitorijuma

wget --quiet http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O - | sudo apt-key add -
wget --quiet https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub -O - | sudo apt-key add -
Head-blue.png Napomena: wget – preuzima fajl sa mrežne lokacije; -- quiet – nema izlaza; -O - - izvodi preuzetu stavku do ekrana;
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com –recv-keys KLJUČ

Gde je KLJUČ nedostajući ključ štampan u apt-get izlazu (npr. EF4186FE247510BE)

Head-blue.png Napomena: Key serveri često koriste port 11371. Postarajte se da vaš firewall dozvoljava da port 11371 bude otvoren


Instaliranje i nadogradnja paketa

Apt i osnove u radu sa paketima

Mnogi korisnici instaliraju pakete pomoću KpackageKit-a. Sledeće instrukcije se odnose na instaliranje paketa iz komandne linije (Konzole).

sudo apt-get install ime_paketa
sudo apt-get install mpb sbackup
sudo apt-get remove ime_paketa
sudo apt-get remove mpb sbackup
sudo apt-get autoremove
sudo apt-cache search ključne_reči
sudo apt-cache search Music MP3 sudo apt-cache search "Text Editor"
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Instalacija .deb paketa

Debijan (.deb) paketi su paketi koji se koriste u Kubuntu/Ubuntuu. Možete instalirati bilo koji .deb paket na vaš sistem. .deb paketi uopšte mogu biti instalirani iz vašeg menadžera fajlova (Konqueror ili Dolphin) dok se skupovi fajlova sa oubičajenim instalerom već nalaze u Kubuntuu. Ove instrukcije se odnose na one koji žele da instaliraju pakete koristeći komandnu liniju (Konzolu).

sudo dpkg -i ime_paketa.deb
sudo dpkg -r ime_paketa.deb
sudo dpkg -reconfigure ime_paketa
sudo dpkg -reconfigure mpb

Upravljanje (Tar/GZip) i (Tar/Bzip2) arhivama

(Tar/GZip) arhive se završavaju sa "tar.gz", a (Tar/Bzip2) arhive sa "tar.bz2". Bzip2 je noviji, efikasniji način kompresije. Ovakve fajlove možete raspakovati tako što kliknete na njih u vašem menadžeru fajlova (Konqueror ili Dolphin), dok se skupovi fajlova sa odgovarajućim arhivskim uslugama već nalaze u Kubuntuu. Ove instrukcije se odnose na one koji žele da koriste Konzolu.* Raspakivanje:

tar xvf ime_paketa.tar.gz
Head-blue.png Napomena: tar je aplikacija koja može da raspakuje arhivu, da je dekompresuje ukoliko je to potrebno.
-x znači extract
-v znači verbose (lista ono što je raspakovano)
-f označava fajl koji se koristi
gunzip fajl.gz
bunzip2 fajl.bz2
Head-blue.png Napomena: Možete takođe da dekompresujete paket koristeći komandu gunzip za ".gz" fajl ili bunzip2 za .bz2 fajl, a da pritom ne dirate .tar fajl. Tada ne morate da koristite komandu tar da bi ga raspakovali.
tar cvfz ime_paketa.tar.gz fascikla
tar cvfj ime_paketatar.bz2 facikla

Instalacija paketa iz izvora

sudo apt-get install build-essential linux-headers-$(uname -r)
Head-blue.png Napomena: " uname -r" lista verziju kernela koju koristite.
tar xvf arhiva.tar.gz
cd /putanja/do/raspakovanog/paketa/sa/izvornim/fajlovima

./configure make

sudo make install
Head-blue.png Napomena: Kucanje ./ pre imena fajla u datom folderu dozvoljava linuks shell-u da izvrši fajl kao aplikaciju čak iako se fajl ne nalazi tu. Ako izbaci grešku ("dozvola odbijena"), to znači da fajl nije označen kao izvršni. Možete ga učiniti izvršnim sledećom komandom:
sudo chmod +x ime_fajla

Primer:

sudo chmod +x configure

Kreiranje .deb paketa iz izvornih fajlova

Ukoliko se izgradnja iz izvornog koda uspešno završila, mopžete napraviti .deb paket za kasniju upotrebu.* Instalacija alatke za paket:

sudo apt-get install checkinstall
cd /putanja/do/raspakovanog/paketa

./configure make

sudo checkinstall
sudo dpkg -i ime_paketa.deb
Head-blue.png Napomena: Ovo su osnovne instrukcije koje neće uvek funkcionisati. Neki paketi zahtevaju dodatne zavisnosti i opcione parametre da bi bili uspešno izgrađeni. Više o strukturama deb paketa možete naći ovde.

KpackageKit

KpackageKit je KDE grafički prikaz za packagekit, novi menadžer paketa koji je podrazumevano instaliran u Kubuntuu. On omogućava PolicyKit-u da ograniči korisničke privilegije koje se odnose na instalaciju paketa.

Dok je "apt-get" brži način za instaliranje paketa, možete koristiti i KpackageKit (K menu --> System --> KpackageKit Software Management) za instalaciju programa/paketa. Većina (ali ne i svi) paketa dostupna sa apt-get install takođe je dostupna i iz KpackageKit-a. Ovo je poželjan način za većinu korisnika. Kada u ovom vodiču vidite:

sudo apt-get install paket

Prosto paket možete potržiti u KpackageKit-u i instalirati ga na gore objašnjen način.


K menu --> System --> KpackageKit Software Management

KpackageKit-u možete pristupiti i odavde:

K menu --> System --> System Settings --> Add and Remove Software

Synaptic Package Manager

Synaptic Package Manager je GUI menadžer paketa za Gnom/Ubuntu koji se zasniva na GTK bibliotekama. Može se koristiti i u Kubuntuu, a nekad radi bolje od KpackageKit-a. Način korišćenja je isti kao i u drugim menadžerima paketa.

Instalacija:

sudo apt-get install synaptic


Ručno ažuriranje

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)

ili


K-menu --> System --> System Settings --> Add and Remove Software --> Software Updates --> Apply all available updates

Ukoliko postoje paketi dostupni za ažuriranje, pitaće vas da li želite da ih instalirate.Automatsko ažuriranje


K menu --> System --> System Settings --> Add and Remove Software --> Settings --> Edit Software Sources --> Updates --> Automatic Updates


Desktop dodaci

Postoji veliki broj dodataka u vidu ikonica, tema, postera, 3D efekata, kao i drugih podešavanja dostupnih za KDE desktop.

KDE Eye-Candy izvori


KDE Artwork

KDE Artwork je paket koji sadrži teme, postere, čuvare ekrana, vidžet stilove, emotikone i mešovita multimedijalna proširenja za datu KDE temu.

Instalacija:

sudo apt-get install kdeartwork

Kwin

Kwin je standardni menadžer prozora u Kubuntuu. On omogućuje 3D efekte koji su ranije bili dostupni samo u Compiz Fusion-u.*

Aktivacija efekata:


K menu --> System --> System Settings --> Desktop --> General --> "Enable Desktop Effects"


K menu --> System --> System Settings --> Desktop --> Desktop Effects &rarr All Effects

Compiz Fusion

Compiz Fusion je takođe dostupan kao poseban menadžer prozora koji omogućuje 3D desktop efekte kao što je rotirajući kockasti desktop. Neki korisnici Kubuntua više vole Compiz u odnosu na Kwin. Instalacija:

sudo apt-get install compiz compizconfig-settings-manager compiz-kde compiz-fusion-plugins-main compiz-fusion-plugins-extra emerald librsvg2-common

Biranje Compiz-a kao menadžera prozora:


K menu --> System Settings --> Advanced --> Session Manager --> Window --> Manager --> Compiz
Head-black.png Beleška: Da bi ovo imalo efekta morate da se izlogujete i ponovo ulogujete.


K menu --> Settings --> CompizConfig Settings Manager

Fusion Icon

Fusion icon je ikonica koja omogućuje lak izbor između menadžera prozora (kao npr. između Kwin-a i Compiz-a), dekoracija prozora, i omogućuje brz pristup menadžeru za podešavanja. Takođe omogućuje Brzu promenu 3D efekata (to možda neće biti kompitabilno sa nekim aplikacijama).

sudo apt-get install fusion-icon

Startuje se na sledeći način:


K menu --> System --> Compiz Fusion Icon

Onda lako možete da pristupite CompizConfig Settings Manager-u iz ikonice.

Kako rotirati Compiz kocku

Aktivirajte u CompizConfig Settings Manager-u "Desktop Cube" i "Rotate Cube" i "Viewport Switching" opcije. Kliknite na svaku od pomenutih ikonica kako bi izvršili podešavanja. Na primer, ako želite da izvršite podešavanja koja se tiču kocke, kliknite na ikonicu "Desktop Cube". Možete da podesite određeni taster za rotiranje kocke u "Viewport Switching" opciji. U suprotnom, držite pritisnute tastere Ctrl + ALT + levi taster miša i pomerajte miša, i na taj način ćete rotirati kocku.

Zapamtite, rotiranje kocke se vrši između desktopa. Nećete imati kocku ukoliko ne postavite bar 4 desktopa. Dakle, nećete imati kocku ako koristite samo 2 desktopa (u tom slučaju imaćete ploču). Vi možete, u tom slučaju, da rotirate strane ploče, ali to neće biti kocka (korisnici Windows OS-a uglavnom nemaju iskustva sa konceptom istovremenog korišćenja većeg broja desktopa, ali to može značajno da olakša rad kada naučite kako da koristite tu opciju).

Ako koristite Compiz Fusion kao menadžer prozora, morate da u CompizConfig Settings Manager-u promenite dati broj desktopa. Podešavanje 4 desktopa:


K menu --> System --> CompizConfig Settings Manager --> General --> General Options --> Desktop --> Horizontal Virtual Size --> 4

Kada startujete aplikaciju, možete da je postavite na bilo koji od 4 desktopa tako sto kliknete u gornji desni ugao aplikacije i izaberete "Na Desktop..." opciju. Rotiranjem kocke moći ćete da vidite različite deskope. Takođe, desktope možete da menjate pomoću ikonice u taskbaru koja pokazuje dektope.

Emerald

Emerald je aparat za teme za Compiz Fusion. Veliki broj tema je dostupan na KDE Look, takođe i neke koje se koriste u Kwin-u. Oxygen, data tema u Kubuntuu, je Emerald tema, na primer.

Instalacija Emerald menadžera tema za Compiz Fusion:

sudo apt-get install emerald

deKorator

deKorator je dekorator prozora za KDE. Pomoću njega možete instalirati mnogo tema.

Uputstva za instalaciju.

Vidžeti

Dodavanje plazma vidžeta na desktop

Plazma je zamenila Kicker u Kubuntuu. Plazma dolazi sa mnoštvom apleta/vidžeta (koji se zovu plazmoidi ili vidžeti) koje možete koristiti na desktopu.

Pogledajte KDE 4.3 Plasma FAQ ili KDE Plasma 4.4 FAQ.

Primer:


Add Widgets --> Install New Widgets --> Download new Plasma Widgets --> Order by: Highest Rated --> Google Translator --> Install.
Zatim "Dodaj Vižete" --> Google translator (da bi ga stavili na desktop).

ili

Head-black.png Beleška: Mogu se javiti problemi prilikom instalacije Mac OSX vidžeta na novijoj verziji KDE-a.

Detaljnije o tome. Dodavanje scripting-a za Plazma vidžeteMnogi vidžeti koji se mogu instalirati koriste podešene skripte (pisane u Ruby-ju, Perl-u, Python-u, Java-i ili u drugom programskom jeziku). Svaki može da zahteva instalaciju scripting aparata.

Svi aparati za skripte mogu se instalirati odjednom:

sudo apt-get install plasma-scriptengines

Dodavanje plazma-vidžet paketa

Veliki broj plazma vidžeta je dostupan u vidu paketa, a ne kao vidžet dodaci. Da bi pronašli listu vidžeta, potražite plasma-widget u vašem menadžeru paketa (npr. KpackageKit).

Na primer, ukoliko želite da instalirate Flickr plazma vidžet, instalirajte plasma-widget-flickr paket. Slični kompletirani paketi sadrže Google Calendar, Fortunoid, Translatoid, Customizable Weather, Next Wallpaper i druge plazmoid pakete.

SuperKaramba desktop vidžet / gedžet

SuperKaramba je alatka za kreiranje tema i vidžeta.

sudo apt-get install superkaramba-kde4

Promena Plymouth splash ekrana

To je uvodni splash ekran koga vidite prilikom podizanja sistema. Različite Plymouth teme se mogu naći tako što u menadžeru paketa kucate plymouth-theme.

Instalirajte novu i onda:

sudo update-alternatives –config default.plymouth
sudo update-initramfs -u

Plymouth ne radi pouzdano (sa nVidia i drugim grafičkim drajverima) i tokom dizanja sistema moguće je da se pojavi prazan ekran na nekoliko sekundi.

Google desktop

Google Desktop for Linux je skup vidžeta i aplikacija koje daju Google-u kontrolu nad vašim kompjuterom i stoga vama dozvoljavaju da koristite Google servise.

.deb paketi mogu biti preuzeti i instalirani pomoću Google Linux Downloads. Uputstva za instalaciju.

Dock aplikacije

Avant Window Manager, Cairo Dock, i Wbar su dock aplikacije za Kubuntu/Ubuntu Linuks. Dock pokazuje aktivne programe u vidu ikonica na dnu ekrana (kao na Mac OS X desktopu), umesto kao segmente toolbar panel-a (kao u Windows-u i drugim menadžerma prozora u Linuksu).

Upoređivanje dock aplikacija možete videti ovde.

AWN (Avant Window Navigator)

Instalacija:

sudo apt-get install avant-window-navigator awn-manager
Head-black.png Beleška: Ukoliko koristite Gnome (Ubuntu) i nemate instaliran kompozitni menadžer kao što je Compiz, Metacity će biti instaliran kao sastavni deo instalacije).


Menu --> System --> Preferences --> Sessions --> Add...

Pokretanje:

avant-window-navigator
Menu --> Applications --> Accessories --> Avant Window Navigator Manager

Možete privući ikonicu aplikacije do liste, a onda aktivirati ili deaktivirati aplete sa liste.

Cairo Dock

Cairo Dock se može koristiti sa desktop kompozitnim menadžerima (kao što su Compiz ili KDE4 Kwin menadžer prozora) ili bez njih.

Detaljna uputstva za instalaciju.

Dostupan je i iz repozitorijuma:

sudo apt-get install cairo-dock cairo-dock-plugins

wbar

wbar je indikator (nije dock) koji ima veoma sličan izgled kao Avant Window Manager ili Cairo Dock. Bazira se na GTK bibliotekam (Gnome) ali može da radi na svim desktop okruženjima. Ne zahteva da kompozitni menadžer bude instaliran, što je pogodnije za slabije harverske sisteme. On je standardan u Google gOS desktopu, a dostupan je i kao .deb paket preko Google-a.

Preuzimanje i instaliranje iz Konzole:

wget http://wbar.googlecode.com/files/wbar_1.3.3_i386.deb
sudo dpkg -i wbar_1.3.3_i386.deb

Evo primera:

wbar -isize 48 -j l -p bottom -balfa 40 -bpress -nanim 3 -z 2.5 -above-desk

Još jedan primer

wbar -above-desk -pos bottom -isize 60 -nanim l -bpress -jumpf 0.0 -zoomf 1.5

Ako želite da vidite punu listu pokretačkih opcija, u Konzoli kucajte:

wbar --help
Head-green.png Savet: Ukoliko želite "talas" efekat samo povećajte -nanim vrednost.

Očigledno, možete da kreirate stavku u meniju koristeći komandnu liniju (slično primerima gore), ili serijski fajl koji će se automatski pokrenuti sa dizanjem sistema.

Takođe, možete wbar pokretačke opcije, uređujući konfiguracioni fajl:

sudo gedit /usr/share/wbar/dot.wbar

Primer konfiguracionog fajla.

Međutim, nije moguće sve opcije pokrenuti iz konfiguracionog fajla, za neke morate koristiti Konzolu. Za više informacija pogledajte wbar vodič.

wbarconf Jednostavan wbar konfiguracioni model može biti preuzet kao .deb paket i instaliran :

wget http://koti.kapsi.fi/~ighea/wbarconf/wbarconf_0.7.2-1_i386.deb sudo dpkg -i wbarconf_0.7.2-1_i386.deb

Yakuake terminal

Yakuake je stilizovana komandna linija koja se može koristiti umesto Konzole.

sudo apt-get install yakuake

Omogućite je:

K menu --> System --> Yakuake

Koristite je tako što ćete pritisnuti F12


Virtuelizacija

Virtuelizacija omogućuje da drugi operativni sistem (OS), kao što je Windows ili OS X, bude pokrenut iz (K)Ubuntua. Ovo zahteva dodatni RAM (zato što oba sistema, i (K)Ubuntu i virtuelni OS zahtevaju odvojene RAM-ove) i licencu za drugi OS. Ukoliko želite da virtuelizujete Windows XP, morate da imate licencu za Windows XP.

VirtualBox

VirtualBox je brzo i kompletno rešenje za virtuelizaciju koga poseduje i održava Sun Microsystems (now Oracle). Postoji slobodno i potpuno open-source izdanje dostupno pod GNU GPL licencom.

sudo apt-get install virtualbox-ose virtualbox-ose-source virtualbox-guest-additions
sudo apt-get install virtualbox-ose-qt
Menu --> VirtualBox OSE PC virtualization solution.

Za korišćenje videti ovo. Za informacije o tome kako instalirati VirtualBox na Windows-u (tako da se Ubuntu pokreće u virtuelnoj mašini na Windows-u), videti ovo.

Vlasnička verzija VirtualBox-a. Nekoliko dodatnih karakteristika se ne nalaze u OSE verziji VirtualBox-a, kao što je USB veza, ali su dostupne u vlasničkoj verziji VirtualBox-a. Postupak instalacije vlasničke verzije VirtualBox-a:

wget -q http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/oracle_vbox.asc -O-<br>sudo apt-key add -
echo "deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian maverick contrib"<br>sudo tee /etc/apt/sources.list.d/virtualbox.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install virtualbox-4.0

Međutim, obratite pažnju da je ova vlasnička verzija slobodna samo za ličnu upotrebu pod ovim uslovima.

VMWare

VMWare je komercijalna platforma za virtuelizaciju koja trenutno nudi dva slobodna produkta: VMWare Player i VMWare Server (sa slobodnom obnovnjivom godišljom licencom). VMWare Player može da pokreće virtuelne aparate koji su već napravljeni, dok VMWare Server (koji ima širi spektar karakteristika) omogućuje kreiranje virtuelnih mašina. Uopšte, preporučljiviji je VMWare Server, osim ukoliko samo pokrećete aparate (Aparate, takođe, možete da pokrećete i u VMWare Server-u). Korisnici koji žele da pokreću servere (ili procese), za koje je potrebno da budu dostupni na mreži, preko virtuelne mašine trebalo bi da koriste VMWare Server. Ukoliko želite da instalirate novi OS u virtuelnoj mašini (osim u aparatu) trebaće vam VMWare Server.

VMWare Player Uputstva za instalaciju su na sajtu, ili ovde. Ukratko, da biste instalirali VMWare Player:

sudo apt-get install build-essentials linux-headers-$(uname -r)
wget http:// download3.vmware.com/software/vmplayer/VMware-Player-2.5.3-185404.i386.bundle
chmod +x Vmware-Player-2.5.3-185404.i386.bundle
sudo ./Vmware-Player-2.5.3-185404.i386.bundle
Applications --> System Tools --> VMWare Player

Kreiranje Ubuntu aparata

Dok bilo koje izdanje Ubuntua može da bude instalirano u virtuelnoj mašini, opcija minimalne instalacije (F4) Ubuntu Servera kreira visoko-efikasno izdanje (ranije poznato kao jeOS) prilagođeno da može da se koristi u virtuelnom aparatu (koje može da bude pokrenuto pomoću VMWare Player-a ili drugog klijenta).

Videti uputstvo. Virtuelni aparat za VMWare Player (koristeći ovaj jeOS minimalni server), takođe, može biti izgrađen pomoću wmbuilder-a.

VMWare server

sudo apt-get install build-essentials linux-headers-$(uname -r)
tar xvf Vmware-server-2.0.1-156745.i386.tar.gz
cd vmware-server-distrib
chmod +x vmware-install.pl
sudo ./vmware-install.pl

VMWare paket VMWare aparati (koji uključuju i Ubuntu/Debijan OS) mogu biti kreirani pomoću VMWare servera ili VMWare paketa korisnosti. Ovakvi aparati zatim mogu biti razdeljeni korisnicima koji onda mogu da ih puste pomoću VMWare Player-a.

Instalacija:

sudo apt-get install vmware-package

Greške na tastaturi u VMWare posetiocu

Head-black.png Nakon instalacije VMWare 6.5 i instalacije novog OS-a, Function, DEL/END i drugi tasteri neće funkcionisati. To je bubica (bug) sa VMWare kodom.

Dodajte ovu liniju u

~/.vmware/config

(kreirajte fajl ukoliko je to potrebno) da biste ispravili gore navedeni problem:

xkeymap.nokeycodeMap=true

KVM

KVM je slobodna open source solucija za virtuelizaciju implementirana kao Linuks kernel modul (u skorašnjim kernelima) za kompjutere čiji procesori sadrže ekstenzije za virtuelizaciju (Intel VT ili AMD-V). Videti uputstva za instalaciju.

Instalacija:

sudo apt-get install kvm

Qemu (bez KVM-a)

Ukoliko vaš kompjuter nema ekstenzija za virtuelizaciju, ipak možete da koristite QEMU platformu. Videti ovo. Takođe, može se instalirati i iz izvornog koda.

Xen

http://www.xen.org/ Xen] je efikasna open-souce platforma ("hipervizor") za virtuelizaciju (spojiva sa QEMU-om). To je osnova Amazon EC2 Cloud-a i generalno je namenjena za korišćenje na serveru (za "go metal" sisteme, npr. kada OS još nije instaliran). Licenciran je od strane GPL-a. Poslednji desktop (i uputstva za instalaciju) su dostupni na sajtu. Ponuđena je i komercijalna verzija od Citrix-a. Implementacija u Ubuntuuzahteva određene modifikacije. Za više informacija, pogledajte ovde.

Instalacija:

sudo apt-get install xen-hypervisor xen-docs convirt

Xen Virtual Machine host, takođe, može biti instaliran automatski sa određenim 64-bitnim procesorima pomoću 64-bitnog Ubuntu LiveCD-a ((K)Ubuntu desktop se kasnije može dodati).

Menadžer virtuelne mašine

Menadžer virtuelne mašine je aplikacija koja omogućuje pregled svih instanci virtuelnih mašina na vašem sistemu. Sadrži sigurnosnu implementaciju VNC-a. Ova i druge alatke za virtuelni menadžment su dostupne u vidu integrisanih paketa u (K)Ubuntuu.

Instalacija:

sudo apt-get install ubuntu-virt-mgmt

Crossover za Linuks

Codeweavers-ov Crossover Office za Linuks je komercijalni paket koji se bazira na pretplati koji omogućuje da se mnogi Windows programi pokrenu na Ubuntuu bez potrebe Windows OS licence ili kompletnog sistema za virtuelizaciju. Za više informacija pogledajte sajt. Codeweavers izbacuju starije verzije ovog produkta u okviru slobodnog paketa Wine.

Wine

Wine je slobodan open-source paket koji je veoma sličan (i sadrži dosta elemenata) Crossover-u. Kao i kod Crossover-a, nije potrebna nikakva Microsoft-ova licenca niti sistem za virtuelizaciju da bi se pokretali Windows programi.

Uputstva za instalaciju poslednje verzije Wine-a.

sudo apt-get install wine

Takođe, instalirajte Microsoft-ove TrueType fontove:

sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer

PlayOnLinux

PlayOnLinux je Wine-ov grafički prikaz koji pojednostavljuje instalaciju i pokretanje mnogih Windows programa, naročito igrica.

Instalacija:

sudo apt-get install playonlinux

Internet Explorer 7

Može se instalirati pomoću PlayOnLinux-a. Izaberite "Internet Explorer 7" iz "Internet" sekcije PlayOnLinux-a.

Internet Explorer 6 i 7

Internet Explorer 6 i 7 mogu da funkcionišu pod Wine-om, iako ne savršeno. Firefox se moze iskoristiti (sa Agent Switcher Plugin-om) za imitaciju Internet Explorer-a.* Proverite da li imate instaliran Wine i cabextract paket:

sudo apt-get install wine cabextract
wget http://winezeug.googlecode.com/svn/trunk/winetricks
sudo ./winetricks ie6
sudo ./winetricks ie7

Beleška: Winetricks je automatski instaliran sa postojećom verzijom Wine-a.

Transgaming Cedega

Cedega je komercijalna aplikacija (slična Crossover-u i Wine-u), za instalaciju i pokretanje Windows aplikacija, naročito igara, bez virtuelizacije ili Microsoft-ovih licenci. Ona obezbeđuje 3D podršku, podršku za ubrzanje softvera i visok nivo DirectX podrške. Uputstva za instalaciju se mogu naći na sajtu.

Mono

Mono je slobodan open-source projekat sponzorisan od strane Novell-a omogućuje da .NET programi funkcionišu na Linuksu ((K)Ubuntu) i MAC OS X-u. Nekoliko GNOME aplikacija (kao što su Tomboy, F-Spot, Banshee) zahtevaju instalaciju Mono-a, tako da Mono može da bude standardno instaliran na vaš sistem. Najskorija verzija je dostupna ovde.

sudo apt-get install mono-2.0-devel

Moonlight

Java

sudo apt-get install default-jre

DosBox

DosBox je DOS-emulator koji emulira procesore 286/386 realmode/protected mode, direktorijum FileSystem/XMS/EMS, Tandy/Hercules/CGA/EGA/VGA/VESA grafike, i SoundBlaster/Gravis Ultra Sound karticu (radi kompatibilnosti zvuka sa starijim igricama). Možete da "oživite" klasične igrice, koje neće da rade na novijim kompjuterima.

sudo apt-get install dosbox

ScummVM

ScummVM omogućuje pokretanje određenih klasičnih grafičkih point-and-click avanturističkih igara (podrazumeva se da već imate njihove fajlove sa podacima). ScummVM zamenjuje izvršne fajlove koji se dostavljaju sa igrama omogućujući igranje na Linuks OS-ima (za koje one nisu originalno napravljene).

sudo apt-get install scummvm


Obrazovno-zabavne aplikacije

Postoji veliki broj izvanrednih aplikacija koje se mogu instalirati jednim klikom.


K-menu --> System --> KpackageKit --> Games

Ispod su nekoliko primeraka koje možete instalirati iz pomenutog menija:

Google Earth

Google Earth (http://www.google.com/earth/index.html) vam daje objašnjen i precizan pregled naše planete. Ovo je slobodan vlasnički paket (morate potvrditi licencu da biste koristili ovaj paket).

sudo apt-get install googleearth-package make-googleearth-package --force

Dupli klik na nastali .deb fajl

ili

Da biste instalirali poslednji Linuks binarni paket, preuzmite i sačuvajte GoogleEarthLinux.bin (tekuća verzija je 5) paket odavde (http://www.google.com/intl/en/earth/download/ge/agree.html). (Alternativno, možete preuzeti prethodnu verziju (4.3) koja nosi naziv googleearth-linux-plus-4.3.7284.3916.bin ili tako nekako).

wget http://dl.google.com/earth/client/current/GoogleEarthLinux.bin

Nakon toga, instalirajte:

chmod +x GoogleEarthLinux.bin ./GoogleEarthLinux.bin

Pokrenite:

K-menu --> Internet --> Google Earth 3D planet view

Trebalo bi da isključite

Google Earth --> View --> Atmosphere setting

, iii ćete svuda videti oblake i nećete videti tlo.

Rešavanje problema

Ukoliko se Google Earth otvori, pokaže splash ekran i onda sruši, verovatno ste iskusili uobičajen problem. Pokretanjem ~/google-earth/googleearth u terminalu dobićete sledeću grešku:

./googleearth-bin: relocation error: /usr/lib/i686/cmov/libssl.so.0.9.8: symbol BIO_test_flags, version OPENSSL_0.9.8 not defined in file libcrypto.so.0.9.8 with link time reference

Da biste to ispravili, idite u folder u koji ste instalirali Google Earth (ukoliko ste ga instalirali ručno, trebalo bi da to bude google-earth folder u vašem /home folderu). Nađite fajl libcrypto.so.0.9.8 i preimenujte ga u nesto drugo, kao libcrypto.so.0.9.8.bak . Google Earth bi trebalo sad da se staruje bez greške.

cd ~/google-earth

sudo mv libcrypto.so.0.9.8 libcrypto.so.0.9.8.bak

sudo ln -s /usr/lib/libcrypto.so.0.9.8 ~/google-earth/libcrypto.so.0.9.8
Head-blue.png Napomena: Takođe, možete odrediti /home/user/google-earth umesto ~/google-earth

Možda ćete morati da isključite desktop efekte

K menu --> System --> System Settings --> Desktop --> Desktop Effects

da bi displej radio.

Za ostala pitanja vidite ovu stranicu. Obratite pažnju na neke sugestije. Naprimer, ukoliko uključite OpenGL desktop efekte

K Menu --> System Settings --> Desktop --> Desktop Effects --> General --> Advanced Options

i vaš displej postane prazan i ne možete da ga povratite, moraćete da editujete podešavanja ručno, iz Konzole, da biste resetovali vaše greške.

nano ~/.kde/share/config/kwinrc

U odeljku Compositing, ispod linije Backend=OpenGL (ili bilo koji drugi backend koji ste odabrali) promenite liniju ispod, da čita:

Enabled=false

To će resetovati vaš displej i moći ćete uspešno da pristupite vašem displeju (i da probate druga podešavanja iz menija, ukoliko želite).

Uklanjanje Google Eartha

Da biste uklonili Google Earth, pokrenite uninstall skriptu koja se nalazi u ~/google-earth folderu (ili gde ste ga već instalirali).

FBReader (čitač e-knjiga)

FBReader (http://www.fbreader.org/) je slobodan čitač e-knjige koji se bazira na GTK platformi i koji može biti pokrenut na različitim platformama.

Instalacija:

sudo apt-get install fbreader

Calibre (čitač e-knjiga)

Calibre (http://calibre-ebook.com/) je čitač e-knjige i upravljač bibliotekama.

Instalacija:

sudo apt-get install calibre


Igre

Postoji nekoliko fenomenalnih igara za (K)Ubuntu Linuks.

Postoje stotine slobodnih, open-source igara dostupnih na (K)Ubuntuu. Većini (uključujući kolekciju KDE igara (http://www.kde.org/applications/games/) i kolekciju GNOME igara (http://live.gnome.org/GnomeGames/)) možete pristupiti kroz sekciju za igre u vašem upravljaču paketima.

Primeri:

Wing Commander Privateer

Linuks verziju ove slobodne verzije Wing Commander-a (http://privateer.sourceforge.net/) možete naći ovde http://sourceforge.net/projects/privateer/

Vdrift

Vdrift (http://vdrift.net/) je slobodna open-source 3D trkačka igra, slična Need For Speed-u, sa realističnom fizikom, mnogo staza za drift i multiplejer igara.

Postoji podrška za džojstike, miševe i tastaturu. Binarni paket za Linuks je dostupan na sajtu.

Akcione

U Kubuntuu su dostupne mnoge akcione igre (uključujući i one iz top25 ). Mnoge od njih se mogu instalirati pomoću:


K Menu --> System --> System Settings --> General --> Add and Remove Software --> Games

Primeri:

Head-blue.png Napomena: Mnoge od ovih igara zahtevaju naprednu grafiku. Proverite da li imate aktivirane neophodne drajvere za hardver.

Urban Terror

Urban Terror (http://www.urbanterror.info/home/) je pucačka akciona igra u prvom licu za više igrača (sa integrisanim serverom). Koristi open-source quake 3 motor i predstavlja mnoga oružja i lake-za upravljanje servere za multiplejer funkcionalnost. "Ne preporučuje se adolescentima u Nemačkoj."

Preuzmite i instalirajte binarni paket po ovim uputstvima - http://www.urbanterror.info/docs/110-/.

Doom

Skulltag, Zdoom (http://zdoom.org/wiki/Compile_ZDoom_on_Linux), i PrBoom (Freedoom) su verzije Doom-a 2.

Za Doom 3 videti - https://help.ubuntu.com/community/Doom3

Skulltag

Skulltag je ažurirana verzija ZDoom-a koja uključuje mrežno igranje. Pogledajte na sajtu jednostavna uputstva za instalaciju na (K)Ubuntuu. (Možete da koristite Freedoom iwad (videti ispod) ukoliko nemate originalni Doom2.wad.)

Head-blue.png Napomena: Većina modula zahteva zavisnosti iz Universe repozitorijuma. Proverite da li su pomenuti repozitorijumi omogućeni.


KPackageKit --> Settings --> Edit Software Sources --> Community-maintained Open Source software (universe) --> (čekirajte)

Prethodno instalirajte:

sudo apt-get install timidity timidity-interfaces-extra

zatim dodajte Skulltag repozitorijume, ažurirajte i instalirajte Skulltag i DoomSeeker (korisnost Skulltag onlajn servera):

echo "deb http://skulltag.net/download/files/release/deb/ jaunty multiverse" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/skulltag.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install skulltag doomseeker-skulltag

Ukoliko već nemate doom2.wad, tnt.wad, ili plutonia.wad, možete da kopirate freedoom.wad u vaš ~/.skulltag folder:

cd ~/.skulltag

wget http://mirror.cinquix.com/pub/savannah/freedoom/freedoom-iwad/freedoom-iwad-0.6.4.zip unzip freedoom-iwad-0.6.4.zip cp freedoom*/doom2.wad

rm freedoom-iwad-0.6.4.zip

Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć, pogledajte ovde.

Skulltag možete pokrenuti na bilo kojoj platformi, sa bilo kakvom grafikom i na skoro svakom kompjuteru. Postoje hiljade dodataka, mapa i igračkih modova. Interfejs omogućuje veoma lako pribavljanje i igranje modifikacija.

PrBoom

PrBoom (http://prboom.sourceforge.net/) je slobodan open-source port originalne pucačke akcione igre u prvom licu, Doom2. Nema napredne opcije ZDoom-a. Freedoom je slobodan iwad (set mapa) koji zamenjuje originalni Doom2.wad.

sudo apt-get install prboom freedoom timidity timidity-interfaces-extra

Postoje hiljade ekstra mapa (wads - http://www.doomworld.com/10years/bestwads/) dostupnih za ovu igru. Najlakše je čuvati folder sa mapama u vašem /home direktorijumu.

mkdir /home/user/wads

ili alternativno, koristite /usr/share/games/doom folder, tako što ćete dati univerzalne privilegije ovom folderu:

chmod -R 777 /usr/share/games/doom

Smestite doom2.wad, tnt.wad, ili plutonia.wad (iz originalne igre) u ovaj folder. Ukoliko nemate jedan, možete kopirati Freedoom verziju Doom2.wad-a iz /usr/share/games/freedoom u ovaj folder.

Takođe, svaki .wad koji preuzmete sa interneta smestite ovde. Onda pokrenite igru koristeći originalnu iwad mapu kao i vašu novu .wad mapu (videćete samo novu mapu):

prboom -iwad /home/user/wads/doom2.wad -file /home/user/wads/new_wad.wad
Head-blue.png Napomena: Samo doom2.wad, tnt.wad, ili plutonia.wad se mogu koristiti kao iwad. Morate da imate jedan od ovih pored bilo kog novog wad-a koji želite da koristite. Kada se dvoumite, koristite doom2.wad.
Head-blue.png Napomena: Ovu igru, takođe, možete instalirati iz K Menu &rarr System &rarr System Settings &rarr Add and Remove Software &rarr Games as Freedoom, ali morate da instalirate i timidity i timidity-interfaces-extra.

eDuke32 (Duke Nukem)

eDuke32 (http://wiki.eduke32.com/wiki/APT_repository) je verzija Duken Nukem-a koja se može igrati na (K)Ubuntuu.

Pratite uputstva za instalaciju ovde – http://wiki.eduke32.com/wiki/APT_repository.

MMORPG

Spring

Spring projekat (http://springrts.com/) je pisana pokretačka skripta za razvoj i igranje slobodnih multiplejer igara Star Wars Imperial Winter (http://www.imperialwinter.com/) i Complete Annihilation (http://springrts.com/wiki/Complete_Annihilation#Introduction).

Instalacija:

sudo apt-get install spring

Regnum Online

Regnum Online MMPORG (http://www.regnumonline.com.ar/index.php?sec=6&l=1) -- videti osnovna uputstva za instalaciju ovde} - i ovaj forum [http://www.regnumonline.com.ar/forum/forumdisplay.php?f=15 www.regnumonline.com.ar/forum/forumdisplay.php?f=15 ukoliko je potrbno.

Planet Shift

Planet Shift (http://www.planeshift.it/) je obećavajuća onlajn fantazija u koju ćete se potpuno udubiti (MMPORG). Preuzimanje klijenata i dodatak je dostupno ovde – http://www.planeshift.it/download.html.

Učinite preuzeti binarni instalacioni fajl izvršnim:

cd /<folder u kome je preuzet> chmod +x PlaneShift-v0.5.4-x64.bin

Pokrenite izvršni binarni fajl kao root (ovo mora biti izvedeno iz Konzole):

sudo ./PlaneShift-v0.5.4-x64.bin

Pratite instrukcije za instalaciju. Kada budete pitani da li da ručno podesite dozvole, odgovorite sa "ne (no)". Tokom instalacije, mnogi korisnici preporučuju da igru instalirate u /home direktorijumu

Kao instalaciju za jednog korisnika, umesto u /opt za sve korisnike. Ovim ćete izbeći probleme vezane za dozvole. Proverite da li vaš korisnik pripada igračkoj grupi:


K Menu --> System --> System Settings --> Advanced --> User Management --> User Accounts --> user --> Modify... --> Privileges and Groups &rarr games (čekirano)

Registrujte se za slobodan nalog na http://www.planeshift.it/register.html Ukoliko igru instalirate u meniju, naćićete je u


K Menu --> Lost & Found --> Client and Setup

Da biste je pokrenuli iz menija, ponekad ćete morati da urećujete ulaze iz menija proveravanjem kutije "Run in terminal". Alternativno, možete je pokrenuti iz Konzole:

sudo /opt/PlaneShift/pssetup sudo /opt/PlaneShift/psclient
Head-blue.png Napomena: Ukoliko imate 32-bitnu instalaciju i DSL konekciju, može se desiti da igra radi veoma sporo. 64-bitna instalacija radi bolje.

Dolphin (Wii emulator)

Dolphin emulator je open-source Wii emulator koji radi na različitim platformama i koji omogućuje pokretanje različitih Wii igračkih diskova na različitim OS-ima. (Da li će Wii Netflix disk moći da se pokrene Wii emulatorom još nije ozvaničeno). (Dolphin emulator nije ni u kakvoj vezi sa KDE Dolphin upravljačem prozora.)


Internet aplikacije

Internet aplikacije vam omogućuju da u potpunosti koristite internet konekciju. Web pretraživači, E-mail klijenti, Instant Messengers i mnogo šta drugo čini ovu kategoriju.

Web pretraživači

Rekonq

Rekonq (http://rekonq.kde.org/) je standardni web pretraživač u Kubuntuu.

Konqueror

Konqueror (http://en.wikipedia.org/wiki/Konqueror) je ranije bio standardni web pretražovač u Kubuntuu.

Konqueror dodatci

KGet (Download Manager) dodatak za Konqueror

KGet (http://en.wikipedia.org/wiki/KGet) je upravljač za preuzimanje za Konqueror, ali može da radi i sa Firefoxom kao deo Firefox dodatak (http://fosswire.com/post/2008/07/using-kget-download-manager-with-firefox/).

sudo apt-get install kget

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox (http://www.mozilla.com/en-US/firefox/fx/) je sveprisutan web pretraživač. Baziran na open-source komponentama, on je zaštićen znakom i ne može da se menja niti redistribuira sa bilo kakvim izmenama koje se tiču imena i zaštitnog znaka. Instalacija tekuće verzije:

sudo apt-get install firefox

Firefox dodatci

Addblock Plus dodatak (blokira reklame u web stranici)

Addblock Plus (http://adblockplus.org/en/) blokira reklame koje se nalaze u web stranici. Možete da pristanete na slobodan servis za filtriranje, i dodati reklame koje će biti blokirane jednim klikom.

sudo apt-get install xul-ext-adblock-plus

Takođe, možete dodati ovo proširenje iz Firefox &rarr Tools &rarr Add-ons &rarr Get Add-ons &rarr Search All Add-ons &rarr AdBlock Plus. (Ovaj način će obezbediti instalaciju automatskoh ažuriranja od strane Firefoxa).


Noscript dodatak (kontroliše skripte)

Noscript dodatak (http://noscript.net/) se smatra jednom od najvažnijih bezbedonosnih mera prilikom pregledanja interneta. Mnogi virusi i trojanci dobijaju pristup kompjuterima sa interneta kroz skripte.Ova dodatak vam omogućuje da birate koje ćete skripte dozvoliti, a ostale blokirati.

Dodajte ovo proširenje iz:

Firefox --> Tools --> Add-ons --> Get Add-ons --> Search All Add-ons --> Noscript

(Ovaj način će obezbediti instalaciju automatskoh ažuriranja od strane Firefoxa).


RefreshBlocker dodatak (sprečava preusmeravanja)

RefreshBlocker (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/refreshblocker/) omogućuje korisniku da odluči kojim će sajtovima (i stranama) dozvoliti preusmeravanje (zasnovano na META tagovima u web stranama). Mada Firefox (od verzije 3.5) blokira sva usmeravanja, ovo ponašanje nije podložno promenama; zato se preporušuje da isključite Firefox kontrolu preusmeravanja i koristite RefreshBlocker umesto nje.

Dodajte ovo proširenje iz

Firefox --> Tools --> Add-ons --> Get Add-ons --> Search All Add-ons --> RefreshBlocker

(Ovaj način će obezbediti instalaciju automatskoh ažuriranja od strane Firefoxa).

Isključite Firefox automatski blokator preusmeravanja:


Firefox --> u polju za pretragu lokacija unesite about:config --> desni klik na "accessibility:blockautorefresh" --> Promenite vrednost sa true u false


User Agent Switcher dodatak za Firefox

User Agent Switcher (http://chrispederick.com/work/user-agent-switcher/) omogućuje pretraživaču da se maskira u drugi pretraživač, omogućujući (u najvećem broju slučajeva) prikazivanje specifičnog sadržaja pretraživača.

Možete dodati ovo proširenje iz:

Firefox --> Tools --> Add-ons --> Get Add-ons --> Search All Add-ons --> User Agent Switcher

(Ovaj način će obezbediti instalaciju automatskoh ažuriranja od strane Firefoxa).


Video DownloadHelper dodatak za Firefox

Video DownloadHelper (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/video-downloadhelper/) omogućuje preuzimanje video sadržaja (uključujući i Flash video materijale) sa sajtova kao što je YouTube.

Možete dodati ovo proširenje iz:

Firefox --> Tools --> Add-ons --> Get Add-ons --> Search All Add-ons --> Video DownloadHelper

(Ovaj način će obezbediti instalaciju automatskoh ažuriranja od strane Firefoxa).


Unplug Download Management

UnPlug (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/unplug/) vam dopušta da sačuvate video i audio materijale koji su umetnuti u web stranice.

Možete dodati ovo proširenje iz:

Firefox --> Tools --> Add-ons --> Get Add-ons --> Browse All Add-ons

(Ovaj način će obezbediti instalaciju automatskoh ažuriranja od strane Firefoxa).

Lucifox (čitač e-knjige ekstenzija)

Lucifox (Lucidor za Firefox - https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/lucifox/) dozvoljava čitanje e-knjiga i pregledavanje kataloga e-knjiga u Firefox prozoru.

Da biste je instalirali, idite na sajt i kliknite "Download Now."


Adobe Acrobat Reader dodatak za Firefox

Pročitajte Dodavanje ekstra Kubuntu repozitorijuma i omogućite Natty partner repozitorijum:

deb http://archive.canonical.com/ubuntu natty partner

onda instalirajte Adobe Reader:

sudo apt-get install acroread


Adobe Flash Player dodatak za Firefox

Instalacija zvanične Adobe Flash zakrpe (Flash 10) za Firefox:

sudo apt-get install adobe-flashplugin


Gnash dodatak (open-source zamena Flash Playera)

Gnash (http://www.gnashdev.org/) je dostupan kao 64-bitna verzija i kao 32-bitna verzija. To je open-source zamena za Adobe Flashplayer.

sudo apt-get install gnash

Nakon instalacije, izmenite u vašem pretraživaču

Preferences --> Applications tako da SWF i SPL fajlovi koriste Gnash


Java Runtime Environment (JRE) dodatak za Firefox

Ovaj paket mora da bude instaliran da bi pokrenuo java-u u Firefox-u, čak iako je JRE instaliran putem kubuntu-restricted extras ili kroz OpenOffice.

sudo apt-get install sun-java6-plugin sun-java6-jre
Head-blue.png Napomena: Morate prihvatiti licencu da biste koristili ovaj proizvod.


Kaffeine dodatak za Firefox

Ovaj paket povlači instalaciju i Kaffeine Player-a.

sudo apt-get install kaffeine-mozilla


MPlayer dodatak za Firefox

Gecko-mediaplayer je zamenio MPlayer zakrpu. Ovaj paket povlači instalaciju gnome-mplayer-a.

sudo apt-get install gecko-mediaplayer


VLC dodatak za Firefox

Ovaj paket povlači instalaciju VLC Player-a.

sudo apt-get install mozilla-plugin-vlc


Helix Player dodatak za Firefox

Ovaj paket povlači instalaciju Helix Player-a (https://helixcommunity.org/), koji je open-source plejer koji pušta Real Player sadržaj u Linuksu.

sudo apt-get install mozilla-helix-player


Moonlight dodatak za Firefox

Moonlight (http://www.go-mono.com/moonlight/) je deo Novell Mono projekta koji je Silverlightova (Microsoftova multimedijalna platforma za prezentaciju) open-source implementacija. Bazira se na FFMpeg-u. Napravljen je da najbolje radi sa Firefox 3 web pretraživačem, kao dodatak (ali radi i sa ostalim verzijama Mozilla pretraživačima). Verzija 2.3 je dostupna kao dodatak za pretraživače koji se baziraju na Mozilla-i:

sudo apt-get install moonlight-plugin-mozilla

Stabilna verzija 2.4 je dostupna ovde (http://www.go-mono.com/moonlight/stable.aspx). Moonlight 3.99 dodatak je dostupna ovde (http://www.go-mono.com/moonlight/download.aspx).


Netflix pod Moonlight-om

Netflix tok zahteva obe sposobnosti Silverlight-a 2.0 i Digital Rights Management module. Mada tekuća verzija Moonlight-a 2.0 može da pokrene većinu Silverlight sadržaja (uključujući i Netflix sadržaj), Netflix još nije objavio Digital Rights Management module za Linuks. Kontaktirajte Netflix (https://signup.netflix.com/global) za dalje informacije ili potpišite peticiju (http://www.petitiononline.com/Linflix/).


FireFTP za Firefox

FireFTP fireftp.mozdev.org je Firefox proširenje za FTP prenose.


Firefox vidžeti

Ovo je najčešći problem koji se tiče Firefox-a. Da biste isključili drop-down listu u Firefox-u (pa samim tim i istoriju pregleda):


Firefox --> about:config (u polju za pretragu lokacija) --> browser.urlbar.maxRichResults --> desni klik --> Modify --> podesite vrednost na 0

U novom prozoru/tabu ukucajte about:cache u polju za pretragu lokacija. Odatle možete videti i sačuvati pojedinačne elemente (iz svih otvorenih prozora/tabova).


SeaMonkey

SeaMonkey (http://www.seamonkey-project.org/) je open-source integrisani komplet internet aplikacija (web pretraživač, IM (IRC) klijent, klijent elektronske pošte, RSS/News čitač, i web razvojne alatke). Bazira se na istim komponentama kao i Mozilla proizvodi (Firefox, Thunderbird, itd) i deli isti zaštitni znak i ograničenja koja su vezana za brend. Postoji dosta dodataka (https://addons.mozilla.org/en-US/seamonkey/?browse=featured), slične onima za Firefox i Thunderbird.

sudo apt-get install seamonkey
sudo apt-get install seamonkey-browser
sudo apt-get install seamonkey-mailnews
sudo apt-get install seamonkey-chatzilla


Ice Ape

Ice Ape (http://en.wikipedia.org/wiki/Naming_conflict_between_Debian_and_Mozilla) je open-source integrisani komplet internet aplikacija (web pretraživač, IM (IRC) klijent, klijent elektronske pošte, RSS/News čitač, i web razvojne alatke). Bazira se na istim komponentama kao i Mozilla proizvod SeaMonkey, ali ne poseduje licencirana ograničenja koja se tiču zaštitnog znaka, i odobren je od strane Debian projekta. Komponente se mogu preuzeti kao .deb paketi i potom instalirati. Paketi [2] sadrže iceape, iceape-pretraživač, iceape-mailnews, i iceape-chatzilla.


GNUzilla i IceCat

GNU projekat takođe održava verziju SeaMonkey garniture koja je oslobođena zaštitnog znaka i brendiranja, pod nazivom GNUzilla i IceCat [3]. .deb paketi se mogu preuzeti i instalirati kroz GNUzilla PPA repozitorijume [4].


Opera

Opera (http://www.opera.com/) je vlasnički pretraživač i internet komplet (trenutno slobodan na PC-jevima) i takođe korišćen na nekim mobilnim uređajima i igračkim konzolama. Sadrži elektronsku poštu, adresar, IRC chat, integrisan BitTorrent, i web napajanje. Dostupan je ograničen broj dodatak. Preuzmite je sa sajta (http://www.opera.com/browser/download/) i pratite uputstva ili je instalirajte iz Opera repozitorijuma:

echo "deb http://deb.opera.com/opera/ stable non-free"


Chromium

Chromium (http://www.chromium.org/) je open-source pretraživač na kome je baziran Google Chrome.

sudo apt-get install chromium-browser


Menadžeri za preuzimanje

KGet

KGet [5] je svestran i lak za korišćenje menadžer za preuzimanje.

MultiGet

MultiGet [6] je slobodan model menadžera za preuzimanje koji se bazira na GTK-u.

sudo apt-get install multiget


Usenet klijenti

Pan

Pan (http://pan.rebelbase.com/) je Usenet (http://en.wikipedia.org/wiki/Usenet) čitač i nzb (http://en.wikipedia.org/wiki/Nzb) binarni preuzimač koji se bazira na Gnome-u.

Instalacija:

sudo apt-get install pan

Kwooty

Kwooty [7] je Usenet [8] čitač i nzb [9] binarni preuzimač za KDE4. Uputstva za instalaciju iz izvornog koda Kwooty ili PPA repozitorijuma [10] su na sajtu.


Klijenti elektronske pošte

KMail

KMail (Kontact Mail - http://userbase.kde.org/Kmail) je standardan klijent elektronske pošte uključen u Kontact. Možete mu pristupiti iz:

K menu --> Office --> Kontact Personal Information Manager

ili


K menu --> Internet --> KMail

Kontact sadrži elektronsku poštu, adresar, kalendar, podsetnik, pop-up beleške, vezu do Akregator News/RSS čitača, praćenje vremena, i još dosta toga.

Da biste promenili način pogleda ili način agregacije (grupisanja) prozora liste poruka, koristite ikonice desno od prozora za pretragu. (Ovaj način konfiguracije izgleda nije moguć iz menija za podešavanja).

PGP i KMail

Porukama koje su šifrirane PGP-om možete operisati pomoću Kmail-a. Pogledajte ovo uputstvo – http://userbase.kde.org/Kontact#kmail.

Kmail --> Configure Kmail --> Security --> Crypto Backends

Thunderbird

Mozilla Thunderbird (http://www.mozilla.org/en-US/thunderbird/) je licenciran i zaštićen znakom slobodan open-source klijent elektronske pošte, kompatibilan sa Firefox-om. Thunderbird radi sa slobodnim Gmail i Yahoo mail nalozima (koristeći Imap).

Instalacija:

sudo apt-get install thunderbird
Lightning – proširenje za kalendar

Lightning (http://www.mozilla.org/projects/calendar/lightning/) je proširenje za kalendar za Thunderbird (sa funkcionalnošću sličnom kao samostalna aplikacija Sunbird). Trenutno je dostupan samo u 32-bitnoj verziji (ukoliko koristite 64-bitni OS, instalirajte Sunbird kalendar). Instalirajte tako što ćete kliknuti na Linux download na sajtu ili:

sudo apt-get install xul-ext-lightning
Enigmail

Enigmail (https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/enigmail/) je dodatak za Thunderbird koji omogućuje lako šifrovanje vaše pošte pomoću OpenPGP-a (http://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy), koji je standardno uključen u kernel. Takođe vam omogućuje da kreirate i upravljate ključevima za šifrovanje. Idite na sajt i kliknite “Download Now” (64-bitna verziju možete naći ovde.

Instalacija:

Thunderbird --> Tools --> Add-ons --> Install --> izaberite preuzeti fajl

ili

sudo apt-get install enigmail

Takođe, pogledajte ove savete o tome kako podesiti elektronsku poštu sa PGP šifrovanjem.

New Mail ikonica za Thunderbird

New Mail ikonica [11] je eksperimentalni tray dodatak koji vas obaveštava o novoj pošti. Preuzmite ga sa sajta.

Instalacija:

Thunderbird --> Tools --> Add-ons --> Install --> izaberite preuzeti fajl


Evolution

Evolution (http://projects.gnome.org/evolution/) je standardni klijent elektronske pošte koji se koristi u Ubuntuu i baziran je na Gnome-u. Njegova instalacija povlači mnoge Gnome komponente:

sudo apt-get install evolution


FetchYahoo

FetchYahoo (http://fetchyahoo.twizzler.org/) je Perl skripta koja služi da dovede poštu sa slobodnog Yahoo mail naloga i lokalno je poveže, tako da klijent elektronske pošte, kao što je Thunderbird, može da joj pristupi sa POP3. Za više informacija pogledajte ovde – https://help.ubuntu.com/community/WebmailInEmailClients.

Instalacija:

sudo apt-get install fetchyahoo

Čitači vesti

Akregator

Akregator Kontact je standardni news/RSS čitač uključen u Kubuntuu.

RSSOwl

RSSOwl (http://www.rssowl.org/) je baziran na java-i RSS (http://en.wikipedia.org/wiki/RSS)%7C RDF | Atom Newsfeed čitač. Instalirajte java-u i da biste mogli da koristite interni pretraživač, instalirajte pakete xulrunner i firefox:

sudo apt-get install sun-java6-jre firefox xulrunner

Idite u “opt” direktorijum:

cd /opt

Preuzmite zip arhivu u vaš “opt” direktorijum:

sudo wget http://downloads.sourceforge.net/rssowl/rssowl-2.0.6.linux.zip

Raspakujte arhivu i uklonite raspakovani fajl:

sudo unzip ./rssowl-2.0.6.linux.zip && sudo rm ./rssowl-2.0.6.linux.zip

Napravite pokretačku skriptu:

sudo kate /usr/bin/runRSSOwl.sh

Unesite sledeće linije u napravljenu skriptu (/usr/bin/runRSSOwl.sh) i sačuvajte to:

#!/bin/bash
cd /opt/rssowl
./RSSOwl

Učinite pokretačku skriptu izvršnom:

sudo chmod u+x /usr/bin/runRSSOwl.sh

Da biste startovali RSSOwl:

runRSSOwl.sh

Instant Messenger

Kopete

Kopete (http://kopete.kde.org/) je standardna aplikacija trenutnog glasnika za KDE/Kubuntu. Inkorporisana je mogućnost webcam videa. Sa tim imate pristup mnogim uslugama. Možete mu pristupiti iz:


K Menu --> Applications --> Internet --> Kopete Instant Messenger
Kopete stilovi

Dodatni stilovi za Kopete (http://kde-look.org/index.php?xcontentmode=24x26) su dostupni na KDE-look. Instalirajte ih iz:


Kopete --> Settings --> Configure --> Chat Window --> Style --> Get New...
GoogleTalk na Kopete-u

Kopete možete konfigurisati da radi sa GoogleTalk Instant Mesagging-om [12] (ali ne VOIP) pomoću jabber protokola. Videti GoogleTalk instrukcije ovde.

Konversation (IRC klijent)

Konversation (http://userbase.kde.org/Konversation/Kubuntu) nije više standardan Internet Relay Chat (IRC) klijent u Kubuntuu, ali se i pored toga preporučuje. Funkcioniše slično cenjenom mIRC-u (http://en.wikipedia.org/wiki/MIRC). Proverite da li imate otvorene portove 6667-6670 za korišćenje IRC-a u vašem firewall-u (i portove 1024-1028 za korišćenje DCC-a).

Instalacija:

sudo apt-get install konversation

Pokretanje:

K menu --> Internet --> Konversation

Quassel (IRC klijent)

Quassel (http://quassel-irc.org/) je IRC klijent koji radi na više platformi, trenutno je u razvoju i (iz određenog razloga) je uključen kao standardni Kubuntu/KDE klijent. Bazira se na Qt platformi, ne postoji još nijedna DCC implementacija (koja ograničava korisnost klijenta) i ima dosta bubica. Probajte umesto ovoga Konversation.

Pidgin

Pidgin [13] je open-source IM aplikacija. Standardan je u Ubuntu (Gnome) desktopu, ali će raditi i u Kubuntuu (KDE). Imate pristup različitim uslugama sa njim.

sudo apt-get install pidgin

aMSN

aMSN je model MSN Glasnika koji funkcioniše kao originalni klijent. Za razliku od Kopete-a, nije pravljen za KDE desktop (ali se u svakom slučaju može instalirati).

Instalacija:

sudo apt-get install amsn

Da biste omogućili Drag-and-Drop mogućnost u aMSN-u za lakši prenos fajlova, pogledajte Ubuntu Geek [14].

Emesene

Emesene (http://blog.emesene.org/) je klijent MSN Glasnika koji koristi pojednostavljen prikaz, sličan originalnom klijentu. Za razliku od Kopete-a, nije pravljen za KDE desktop (ali se u svakom slučaju može instalirati).

Instalacija:

sudo apt-get install emesene

Kmess

Kmess (http://kmess.org/) je klijent MSN Glasnika za KDE koji je alternativa Kopete-u (za MSN korisnike).

sudo apt-get install kmess

KDEuBlog (Mikroblogovanje)

KDEuBlog je desktop vidžet koji se koristi za mikroblogovanje na sajtovima kao što su Twitter i Identi.ca (StatusNet). Maverik verzija nema inkorporisan OAuth. Koristite Choqok umesto njega.

Instalacija:

Widget icon (upper right corner of desktop) --> Add widgets ... --> Microblogging

Choqok (Mikroblogovanje)

Choqok (http://choqok.gnufolks.org/) je model koji se koristi za mikroblogovanje na sajtovima kao što su Twitter i Identi.ca (StatusNet). On ima inkorporisan OAuth mehanizam.

Instalacija:

sudo apt-get install choqok

Obaveštenja (popups/zvukovi) za dolazeće poruke se mogu podesiti iz:


K Menu --> System --> System Settings --> Notifications --> Event Source: Choqok --> New Post Arrived --> Play a sound (čekirati)


FTP klijenti

Mada Konqueror može da koristi FTP preko kioslaves-a, možda ćete poželeti da koristite namenski FTP [15] klijent.

Filezilla

Filezilla (http://filezilla-project.org/) je sveprisutni slobodni open-source FTP klijent i server za sve platforme.

sudo apt-get install filezilla


Deljenje fajlova / P2P

Nemojte deliti fajlove koji su zaštićeni autorskim pravom ili sadržaje čije je deljenje inače ilegalno.

KTorrent

KTorrent [16] je standardni BitTorrent [17] klijent u Kubuntuu. Pogledajte i KTorrent wiki [18].


K menu --> Internet --> KTorrent

Proverite da li su vaši firewall portovi otvoreni (uobičajeno 6681 i 4444).

Sa KTorrent-om se mogu koristiti proxy-i. Npr. ukoliko imate tracker proxy na localhost:8118 i socks proxy na localhost:9050, onda podesite KTorrent da koristi sledeće proxy-je:


KTorrent --> Settings --> Configure KTorrent... --> Proxy
--> HTTP:Proxy:localhost --> Port: 8118
--> SPCKS: Use a SOCKS proxy server: (čekirajte) --> Server: localhost --> Port: 9050 --> Version 5 (ukoliko koristite socks5)

Takođe, možete koristiti i enkripciju sa KTorrent-om:


KTorrent --> Settings --> Configure KTorrent... --> BitTorrent --> Encryption --> Use protocol encryption

Možete koristiti i Peer Guardian 2:


KTorrent --> Plugins --> IP Filter (ticked) --> Settings --> Configure KTorrent... --> IP Filter &rarr Use peer Guardian filter (čekirajte) --> Download/Convert

Azureus

Azureus (http://azureus.sourceforge.net/howto_linux.php) je BitTorrent klijent koji se bazira na java-i:

sudo apt-get install azureus

QTorrent

QTorrent je BitTorrent klijent koji se bazira na PyQT i koji je predviđen da bude brz.

sudo apt-get install qtorrent

Transmission (BitTorrent klijent)

Transmission je standardni BitTorrent klijent u Ubuntuu (Gnome) koji se bazira na GTK-u. U Kubuntuu se može koristiti KTorrent.

sudo apt-get install transmission

Apollon (P2P deljenje fajlova)

Apollon (http://apollon.sourceforge.net/index.html) je stariji BitTorrent klijent orijentisan ka KDE. Koristi zakrpe za kompatibilnost sa više mreža.

sudo apt-get install apollon gift

KML Donkey (P2P eMule/eDonkey2000 klijent)

KMLDonkey [19] je KDE prikaz za MLDonkey [20], P2P program (i mreža) za deljenje fajlova koji može da koristi različite mrežne protokole.

sudo apt-get install kmldonkey mldonkey-serve


Videoconferencing and VOIP

Aplikacije za video konferencije i glas preko interneta (VOIP) se spajaju u integrisane aplikacije. Većina ovih aplikacija danas omogućuje pozive sa telefona koji se ne oslanjaju na internet, za malu proviziju.

Ekiga

Ranije poznata kao Gnomemeeting, Ekiga [21] je usaglašen sa SIP-om potpuno funkcionalan open-source integrisan program za VOIP i video konferencije. Orijentisan je ka Gnome (Ubuntu) desktopu i sadrži mešovite module orijentisane ka desktopu.

sudo apt-get install ekiga

Skype

Skype (http://www.skype.com/intl/en/home) vlasnički integrisan program za VOIP i video konferencije sličan Ekiga-i. Pogledajte uputstva o tome kako snimati razgovore vođene preko Skype-a (https://help.ubuntu.com/community/SkypeRecordingHowto).

Da biste dobili najskoriju verziju, preuzmite i instalirajte 32-bitnu verziju:

wget -O skype-ubuntu-current_i386.deb http://www.skype.com/go/getskype-linux-beta-ubuntu-32 sudo dpkg -i skype-ubuntu-current_i386.deb sudo rm skype-ubuntu-current_i386.deb

Ranije, neki korisnici su primetili da im mikrofoni nisu radili na bilo kojoj verziji nakon 2.1.0.47. Oni su instalirali:

wget -O skype-ubuntu-current_i386.deb http://download.skype.com/linux/skype-debian_2.1.0.47-1_i386.deb sudo dpkg -i skype-ubuntu-current_i386.deb sudo rm skype-ubuntu-current_i386.deb

ili

wget -O skype-ubuntu-current_amd64.deb http://download.skype.com/linux/skype-ubuntu-intrepid_2.1.0.47-1_amd64.deb sudo dpkg -i skype-ubuntu-current_amd64.deb sudo rm skype-ubuntu-current_amd64.deb
Kako instalirati Skype na 64-bitnom sistemu=

Trenutna verzija Skype-a za 64-bitne sisteme je maskirani 32-bitni modul. Da biste je koristili na 64-bitnim sistemima, možda će biti potrebno da instalirate potrebne pakete:

sudo apt-get install ia32-libs lib32asound2 libqt4-core libqt4-gui

Onda preuzmite i instalirajte tekuće Skype-ove .deb pakete sa Skype-ovog sajta:

wget -O skype_ubuntu-current_amd64.deb http://www.skype.com/go/getskype-linux-beta-ubuntu-64 sudo dpkg -i skype-ubuntu-current_amd64.deb sudo rm skype-ubuntu-current_amd64.deb

Ukoliko 64-bitna verzija ne radi, koristite 32-bitnu verziju:

wget -O skype-ubuntu-current_i386.deb http://www.skype.com/go/getskype-linux-beta-ubuntu-32 sudo dpkg -i --force-architecture skype-ubuntu-current_i386.deb sudo rm skype-ubuntu-current_i386.deb
Instaliranje Skype repozitorijuma

Postoji mogućnost instaliranja Skype-a dodavanjem repozitorijuma i instaliranjem iz njega. Ovo ima prednost uspostavljanja automatskog ažuriranja.

Instalirajte sigurnosni ključ repozitorijuma. (Ovo zahteva otvoren port 11371 u vašem firewall-u za keyserver)

sudo apt-key adv --keyserver pgp.mit.edu --recv-keys 0xd66b746e

Dodajte Skype repozitorijum, ažurirajte i instalirajte Skype:

echo "deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free"

sudo tee -a /etc/apt/sources.list > /dev/null sudo apt-get update

sudo apt-get install skype


Wengophone

Wengophone [22] je integrisani klijent za VOIP i video konferencije dostupan na mnogim platformama. U početku je bio open-source paket licenciran pod GPL licencom ('Wengophone Classic'). I klasična verzija (dostupna kao .deb paket) i trenutna vlasnička binarna verzija su dostupne na sajtu. Klasična verzija je rebrendirana kao QuteCom [23] (ali nova Linuks verzija još nije dostupna).

Instalacija klasične verzije:

sudo apt-get install wengophone

Gizmo5

Gizmo5 [24] je aplikacija za soft-phone, Slična Skype-u, koja koristi SIP protokol.

sudo apt-get install gizmo5
Asterisk VOIP PBX sistem

Asterisk [(http://www.asterisk.org/] je slobodan open-source PBX i telefonski sistem za VOIP, za preduzeća.

sudo apt-get install asterisk

Kiax

Kiax (http://www.kiax.org/) je open-source (licenciran pod LGPL licencom) IAX (Inter-Asterisk eXchange) aplikacija. Koristi se za VOIP pozive iz Asterisk PBX-a.

sudo apt-get install kiax

Može se pokrenuti i iz terminala komandom:

kiax

OpenSIPS / OpenSER (SIP server)

OpenSIPS [25] je open-source SIP [26] server koji omogućuje konekcije preko interneta za VOIP [27], IM [28] i druge protokole za komunikaciju. Dok postoji dosta javnih SIP servera, ovi su predmet spoofing-a [29] i drugih problema vezanih za predstavljanje. Kompanija može da poželi da odomaći svoj SIP server kako bi izbegla bitne probleme u javnim uslugama čija pouzdanost ne može biti utvrđena. OpenSIPS je naslednik OpenSER-a [30] (verzija postoji u repozitorijumima). Instalacija OpenSER-a 1.3.2 iz repozitorijuma:

sudo apt-get install openser

Alternativno, najnovija verzija OpenSIPS-a se može preuzeti kao .deb paket sa sajta i instalirati. Uputstva za instalaciju i korišćenje su na sajtu.

Web meetings

Softver za sastanke preko interneta omogućuje video konferencije između mnogo klijenata, sa jednim serverom kao domaćinom.

BigBlueButton

BigBlueButton [31] je slobodna open-source chat/video/audio platforma i platforma za deljenje desktopa nalik na GoToMeeting, WebEx, DimDim i slične produkte. Razvijena je od strane GoogleCode-a, i iskorišćava sve open-source module. Moodle dodatak [32] je takođe dostupna. Uputstva za instalaciju možete naći ovde. Takođe, pogledajte dodatna detaljna uputstva [33].

Webl-luddle

Webl-luddle [34] je slobodan, open-source klijent pregledača, baziran na java-i i server za sastanke preko interneta. Da bi ste instalirali server, prvo instalirajte preduslove, uključujući java, jBOSS Server aplikaciju, i xvfb.

sudo apt-get sun-java6-jre jbossas4 xvfb

Za više detalja oko podešavanja na (K)Ubuntuu, videti WebHuddle_tips.


Privatnost

Interesantnu perspektivu na tehnike o bezbednosti na internetu možete videti ovde. .

PGP (Šifrovanje poruka)

GnuPG [35] je slobodna open-source implementacija OpenPGP standarda za PGP [36]. To je alatka koja služi sa šifrovanje vaših poruka (kao što je e-pošta) tako da može da ih otključa samo onaj ko ima ključ. Dok je gpg standardna OpenPGP alatka koja se koristi u komandnoj liniji, gpg2 je model koji se generalno koristi u grafičkim prikazima (GUI).

Enigmail sa Thunderbird-om

Do sada najlakši način za šifrovanje poruka je korišćenje Enigmail dodatka za Thunderbird, koji je klijent e-pošte. On kreira parove PGP ključeva, skladišti i preuzima ključeve sa priveska za ključeve, i šifrira i dešifruje poruke automatski.

Kleopatra (Upravnik za kriptografiju i sertifikate)

Kleopatra [37] je upravnik za sertifikate i univerzalni crypto grafički prikaz za KDE. Podržava upravljanje X.509 i OpenPGP sertifikatima u GpgSM kutiji za ključeve i preuzimanje sertifikata iz LDAP servera.

Instalacija:

sudo apt-get install kleopatra

Kreiranje novog OpenPGP para ključeva:


K menu --> Utilities --> Kleopatra --> File --> New Certificate... --> Create a personal OpenPGP key pair

KGPG

KGpg (http://utils.kde.org/projects/kgpg/) je grafički prikaz za KDE koji služi za upravljanje parovima ključeva i drugim opcijama GnuPG-a (http://www.gnupg.org/). Ima manje opcija nego Kleopatra.

Instalacija:

sudo apt-get install kgpg

PGP – rešavanje problema

Ukoliko KPGP ili Kleopatra jave grešku, to je zbog problema u podešavanjima u gpg.conf konfiguracionom fajlu (~/.gnupg/gpg.conf).

Editujte fajl:

sudo kate /home/korisnik/.gnupg/gpg.conf

Izbacite dve poslednje linije (komentara):

#debug-level basic
#log-file socket:///home/user/.gnupg/log-socket

Tor (Mrežna privatnost)

Tor (https://www.torproject.org/) je projekat koji omogućuje privatnost dok koristite internet i ograničava korišćenje praćenja. Usmerava vaš saobraćaj kroz više anonimnih čvorova, tako da izgleda kao da vaše korišćenje dolazi sa druge IP adrese. (Uvek postoji rizik dok koristite internet gde vam čak ni Tor ne može pomoći. Pročitajte ovo – https://www.torproject.org/download/download.html.en#Warning). Korišćenje Tor-a može značajno da vam uspori internet konekciju, što zavisi od toga koliko saobraćaja je prošlo kroz Tor mrežu (rutinsko deljenje fajlova ili preuzimanje velikih sadržaja takođe može značajno da redukuje performanse Tor mreže).

Instalirajte Tor prema ovim uputstvima (https://www.torproject.org/docs/debian). Obratite pažnju da je potrebno da otvorite port 11371 u vašem firewall-u, da bi ste koristili gpg server za ključeve (i preuzmite ključ za debijan paket). Onda pogledajte uputstva za instalaciju Tor-a (https://www.torproject.org/docs/tor-doc-unix.html). Takođe, pogledajte i ove savete (http://www.kubuntuguide.info/index.php/Tor).

Vidalia (Tor interface)

Vidalia (https://www.torproject.org/projects/vidalia.html) je preporučljiv grafički prikaz za Tor koji se bazira na Qt4. Ukoliko nije instalirana sa Tor-om, instalirajte je:

sudo apt-get install vidalia

Tork (KDE Tor interface)

TorK (http://sourceforge.net/projects/tork/) je KDE interfejs za Tor koji se oslanjao na stariju Qt3 platformu. Nije više uključen u (K)Ubuntuovim repozitorijumima. Međutim, ako poželite možete ga instalirati (pored starih Qt3 biblioteka) dodavanjem Debian Squeeze repozitorijuma (direktno ili koristeći upravljač paketima):

deb http://ftp.us.debian.org/debian squeeze main contrib non-free

Instaliranje TorK-a će, takođe, instalirati privoxy i, ukoliko nemate, dodaće Tor repozitorijum direktno. Takođe će instalirati stariju verziju Tor-a iz Ubuntuovih universe repozitorijuma. Pogledajte ove savete za instalaciju (http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-800115.html).

Instalacija:

sudo apt-get install tork privoxy

TorK je fin spoljni izgled Tor-a. Bilo kako bilo, da bi pouzdano radio, možda ćete morati da izvršite neka podešavanja. Pogledajte ove savete (http://www.kubuntuguide.info/index.php/Tor).

Tor dugme (Firefox dodatak)

Kada instalirate Tor i uredno ga pokrenete, Tor dugme (https://www.torproject.org/torbutton/) vam omogućuje da birate da li ćete koristiti Firefox kroz Tor-ovu anonimnu mrežu ili ne. Instalirajte .xpi proširenje direktno sa sajta https://www.torproject.org/torbutton/.


Vlasnički dodaci

Vlasnički softver vam pomaže da maksimalno iskusite iskustvo sa internetom, ali to nije open-source. Softver sadrži Multimedia Codecs, java Runtime Environment, i zakrpe za Firefox i Konqueror.

Ograničeni dodaci (Restricted Extras)

Ograničeni dodaci za Kubuntu će instalirati Adobe Flash Player, Java Runtime Environment (JRE) (sun-java-jre) sa dodatakma za Firefox i Konqueror (icedtea), set Mikrosoftovih fontova (msttcorefonts), multimedijalne kodeke (w32codecs ili w64codecs), mp3-kompatibilno šifrovanje (lame), FFMpeg, dodatne multimedijalne kodeke za k3b, paket za DVD dešifrovanje (libdvdread3, ali pogledajte u daljem tekstu informacije za libdvdcss2), unrar arhiver, odbc i cabextract. Takođe, instaliraće multiple “stripped” codecs i avutils (libavcodec-unstripped-52 i ibavutil-unstripped-49).

Ovo je pristup jednom komandom:

sudo apt-get install kubuntu-restricted-extras

Takođe, možete da koristite Ubuntu Restricted Extras (ubuntu-restricted-extras), ali će instalirati zakrpe za Gstreamer platformu (standardno za Gnome) i neće instalirati k3b kodeke, tako da se ne preporučuje.

Head-blue.png Napomena: Instalacija je potpuna jedino kad se izvrši iz Konzole (komandna linija). Nabrojani paketi se neće u potpunosti instalirati ako koristite upravljač paketima.


Slike i grafika

Upravljajte vašim slikama i ispravljajte ih, kreirajte divne 3D crteže i grafike ili konvertujte u različite formate.

GIMP (Manipulator slikama)

Gimp (http://www.gimp.org/) je moćan, potpuno funkcionalan, slobodan open-source manipulator slikama i grafikama, sličan Adobe Photoshop-u.

sudo apt-get install gimp

Postoji dodatni set četkica, paleta i gradijenata za GIMP.

sudo apt-get install gimp-data-extras

Gwenview (Manipulator slikama)

Gwenview (http://gwenview.sourceforge.net/) je brz manipulator slikama standardno instaliran u Kubuntuu (K menu &rarr Graphics &rarr Gwenview Image Viewer). Jednostavno iseci-i-zalepi, menjanje veličine i konvertovanje formata su samo neke od mogućih manipulacija koje možete postići.

Instalacija:

sudo apt-get install gwenview

Krita (Slikanje i crtanje)

Krita (http://krita.org/) je program za slikanje i crtanje koji je deo KOffice paketa. Ima mnogo funkcija kao i Gimp.

Instalacija:

sudo apt-get install krita

Dodavanje teksta na slike sa Krita-om


Krita --> Add Shape: Text --> (podesite veličinu i poziciju kutije) --> dupli klik na novo kreiranu kutiju kako bi ste dobili alatku za tekst

Dia (Diagram editor)

Dia (http://live.gnome.org/Dia) slobodan open-source baziran na GTK-u program za kreiranje dijagrama u Gnome-u (ali se može koristiti i u KDE-u). Sličan je Visio-u.

sudo apt-get install dia

Kivio (Diagram editor)

Kivio (http://www.koffice.org/kivio/) je open-source program za kreiranje dijagrama i grafikona protoka koji je deo KOfiice kompleta za KDE. Podržava Dia šablone.

sudo apt-get install kivio

Inkscape Vector Illustrator

Inkscape Vector Illustrator (http://inkscape.org/) je open-source program za crtanje, sličan Illustrator-u i CorelDraw-u.

sudo apt-get install inkscape

Digikam (Organizator fotografija)

Digikam (http://www.digikam.org/) je sveobuhvatan open-source ispravljač i organizator digitalnih fotografija za KDE. Standardno je instaliran u Kubuntuu.

Ako nije, možete ga instalirati:

sudo apt-get install digikam kipi-plugins digikam-doc

Google Picasa (Organizator fotografija)

Google Picasa (http://picasa.google.com/linux/) je ispravljač fotografija i organizator sličan Digikam-u. On omogućuje slanje do Google web servera za onlajn izmene. Za više informacija pogledajte ovde http://picasa.google.com/linux/faq.html. Samoinstalirajući .deb paket je dostupan ovde http://picasa.google.com/linux/download.html#picasa27.

Tesseract (Optical Character Reader)

Tesseract (http://code.google.com/p/tesseract-ocr/) je CLI (command-line) optički čitač karaktera.

Instalacija:

sudo apt-get install tesseract-ocr

Ocropus

(http://code.google.com/p/ocropus/) je pokretač analize dokumenata koji koristi Tesseract.

Instalacija:

sudo apt-get install ocropus

Cuneiform (Optical Character Reader)

Cuneiform (http://en.wikipedia.org/wiki/CuneiForm_%28software%29) je optički čitač karaktera. Instalacija (moraju biti omogućeni multiverse repozitorijumi):

sudo apt-get install cuneiform

Pdfocr

Pdfocr (https://launchpad.net/~gezakovacs/+archive/pdfocr) je alatka za korišćenje Cuneiforma-a za OCR i dodavanje rezultujućeg tekstualnog fajla nazad na PDF fajl kako bi ga načinili mogućim za pretraživanje.

Xsane (pomoćni program za skeniranje)

Xsane (http://www.xsane.org/) je potpuno funkcionalan pomoćni program za skeniranje. Instalacija:

sudo apt-get install xsane

Neki korisnici su prijavili “SANE: Error during device I/O" error with HP multifunction printers”. Ovo je bubica (https://answers.launchpad.net/hplip/+question/18354).

Ukoliko vam se desi ovo:

sudo kate /var/log/User.log

Ukoliko sadrži liniju koja se poziva na “libhpmud.so” kao što je ova naprimer:


scanimage: scan/sane/soapht.c 67: unable to load restricted library: libhpmud.so: cannot open shared object file: No such file or directory

onda pokušajte da kreirate sledeći simlink, kako bi popravili grešku:

sudo /bin/ln -s /usr/lib/libhpmud.so.0 /usr/lib/libhpmud.so

Gnome-Scan (pomoćni program za skeniranje)

Gnome-Scan (http://projects.gnome.org/gnome-scan/) je jednostavan pomoćni program za skeniranje (još uvek u alpha stanju).

Instalacija:

sudo apt-get install gnomescan

OpenClipart (ClipArt biblioteka)

OpenClipart (http://www.openclipart.org/) je pomoćni program koji služi da obezbedi pristup velikoj biblioteci slobodnog clipart-a (http://www.techterms.com/definition/clipart). Sadrži pomoćni program za OpenOffice galeriju.

Instalacija:

sudo apt-get install openclipartKubuntu korisnička dokumentacija
Instalacija i podešavanje | Saveti i trikovi | Softver | Umrežavanje
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi