Mapa Viki Ubuntu-rs

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Za bolje razumevanje Viki Ubuntu-rs strana dobro je da se korisnici i budući urednici upoznaju sa koncepcijom naših strana.


Polazna stanica za pretraživanje Viki Ubuntu-rs je naslovna strana ili Glavna strana. Na ovu stranu se lako korisnik može vratiti u bilo kojem trenutku klikom na logo Ubuntu-rs ili na link sa leve strane.


Mapa sajta.png


Na slici prikazane su odvojene zone na našoj Naslovnoj (Glavnoj) strani. Ovde se mogu uočiti 3 glavne zone i to:

  1. Korisnička zona
  2. Urednička zona
  3. Lična zona


Sadržaj

Korisnička zona

je osnovni deo Viki Ubuntu-rs. Sve ostalo je prilagođeno da bi ova zona bila sto atraktivnija, kompletnija, aktuelnija i korisnija. Svi članci sa savetima, trikovima, pregledima, uputstvima, detaljnim objašnjenjima se nalaze tu i cilj je da budu tako uređeni da je do potrebne informacije moguće doći na što jednostavniji način. Svi linkovi unutar korisničke zone vode dublje u korisničku zonu. Treba izbegavati, unutar ove zone, linkove koje "iskaču" i vode van ove zone. Opravdani su samo linkovi koji povezuju sa nekim drugim sajtom koji obrađuje istu temu.

Naćin navigacije u ovoj zoni je dat na posebnoj strani pomoći.


Urednička zona

Ova zona daje pomoć za uređivanje korisničke zone. Tu su linkovi za TODO stranu (Radionica) u kojoj će odgovorni uređivački tim postavljati prioritetne zadatke koje treba obaviti na viki stranama, zatim strana za obaveštenje (Aktuelnosti) gde će biti postavljena obaveštenja o trenutnim aktivnostima. Tu je strana koja daje statistiku skorašnjih izmena (Skorašnje izmene) i na toj strani se može videti ko je i šta izmenio na viki stranama u zadnje vreme. Tu je i osnovna strana pomoći za način pisanja, formatiranja i uređivanje strana. Tu je i link strane za dodavanje priloga itd.

Ovo su osnovni i najvažniji linkovi u korisničkoj zoni, nešto detaljnije se može naći na posebnoj strani pomoći.


Lična zona

Sluzi prvenstveno za registrovanje i prijavljivanje korisnika. Korisnik da bi koristio informacije u korisničkom delu ne mora biti prijavljen. Za pravljenje bilo kakve izmene na vikiju zahteva se da korisnik bude prijavljen. Prijavljeni korisnici u ličnoj zoni imaju privilegiju da postave za sebe neka druga podešavanja i teme viki Ubuntu-rs. Takođe, mogu da prate izmene na člancima za koje su zainteresovani i da prate statistiku vlastite aktivnosti na vikiju.


Kartice editovanje/pregled

Ovo je ključno mesto za editovanje strana. Pomoću ovih kartica se vrši izmena postojećih strana i pisanje novih strana, takođe je moguće videti ko je sve radio na toj strani i koje je sve izmene napravio.

Opširnije o načinu vršenja izmena na postojećim stranicama može se videti na sledećoj strani.

Opširnije o načinu pisanja novih članaka može se videti na ovoj strani.


Nastavak: Korisnički deo vikija
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi