Mobilni telefoni i Ubuntu

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ovaj članak treba ažurirati!!! Ovaj članak ili jedan njegov deo nije ažuriran.
Ovaj članak treba da bude ažuriran. Ažurirajte ovaj članak, kako bi sadržao najnovije dostupne informacije i uklonite ovaj šablon kada završite. Molimo pogledajte stranicu za razgovor za više informacija. Uredi ga i ažuriraj ga.
Mobilni telefon Sony Ericsson k750i

Mobilni telefon je u poslednjih nekoliko godina prešao put od luksuza do potrebe. Oni više nisu ni skupi kao što je to bio slučaj pre 10-tak godina, a naravno, od svojih predhodnika su mnogo napredniji, tako da danas predstavljaju prave male računare. Sve više korisnika povezuje svoje mobilne telefone sa računarima radi prebacivanja podataka sa telefona na računar i obrnuto. Tako da se ovaj tekst bavi nekim aspektima povezivanja telefona i računara. Mobilni telefon koji sam koristio je Sony Ericsson K750i, recimo da je to neki srednji kvalitet telefona (ima gorih, ali i mnogo boljih) kada su mogućnosti u pitanju.


Ovaj mobilni telefon ima mogućnost konekcije sa računarom preko IC porta, Bluetooth-a ili preko USB kabla. Ovde sam se usresredio na konekciju preko USB kabla, te se sve ovde navedeno bar teoretski može izvesti sa svim telefonima koji podržavaju konekciju sa računarom preko USB kabla.

Prenos podataka i instaliranje JAVA aplikacija

Kada povežete telefon preko USB kabla na Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu ...), obično se prikazuje da je montiran novi eksterni disk (kao kada povežete tkz. fleš memoriju ili USB disk). Kada telefon montirate, moći ćete da prebacite sav sadržaj koji želite na mobilni telefon i obrnuto. Medjutim, gore pomenuti telefon kao i većina drugih koji imaju memorijsku karticu u sebi pri konektovanju preko USB kabla, prikazuje samo jedan eksterni disk montiran na vaš Ubuntu i to je obično memorijska kartica. Kod nekih telefona možete jednostavno odmontirati telefon, izvaditi memorijsku karticu (prema uputstvu proizvodjača), i ponovo montirati telefon s' tim što je sada montirana interna memorija telefona, pa potom možete pristupiti sadržaju na vašem telefonu i vršiti prenos podataka sa i na njega.

Ipak neki telefoni se ponašaju kao čitači kartica te ukoliko se u njemu ne nalazi memorijska kartica on se jednostavno ne montira na sistem i ne prikazuje sadržaj telefona i ako ima internu memoriju (ovo je slučaj i sa K750i). U tom slučaju možete u samom telefonu kopirati sadržaj sa interne memorije na memorijsku karticu pa na računar i obrnuto. Ili možete iz repozitorijuma preuzeti program gMobileMedia koji ima mogućnost pristupanja na obe memorije, na nekim telefonima.

Svi noviji telefoni imaju mogućnost instaliranja JAVA aplikacija (vidi http://www.getjar.com/software/ ili za SE i nokia telefone http://www.lasyk.net/). Da bi ste instalirali bilo koji JAVA aplikaciju koju imate na svom računaru dovoljno je da je prebacite na telefon (internu memoriju ili memorijsku karticu svejedno), pa potom u samom telefonu da je selektujete i odaberete opciju install.

Sinhronizacija

Za sinhronizaciju SMS poruka, Kalendara, Liste za uraditi i Liste kontakata koristićemo aplikaciju wammu.

Wammu

Ona se nalazi u Ubuntu repozitorijumima i dovoljno je uneti komandu u terminal:

sudo apt-get install wammu

ili koristiti neki GUI menažer paketa (Adept, Synaptic ...) da bi ste je instalirali. Potom povežite vaš mobilni telefon sa računarom preko USB kabla, i pokrenite Wammu. Idite na Phone → Connect da bi ste inicirali vaš mobilni telefon sa aplikacijom Wammu (pri prvom konektovanju aplikacija će vam dati izbor da li ćete ručno potražiti telefon ili će ona to automatski uraditi, automatika radi sasvim O.K.).

Da biste uvezli SMS-ove, kontakte i sl. kliknite na Retrive i u padajućoj listi zatim odabrati tip podataka koje želite da uvezete. Ukoliko želite da napravite nove SMS-ove, kontakte i sl. idite na opciju Create. Ova aplikacija nudi i mogućnost pravljenja rezervnih kopija podataka sa telefona koje ćete čuvati na računaru. U svakom slučaju laka je korišćenje te ne verujem da će iko imati problema sa njom.

Povezivanje na internet

Povezivanje na internet preko mobilnog telefona je mnogo lakše nego što ste verovatno mogli da pretpostavite. Kada povežete vaš mobilni telefon sa računarom, otvorite terminal i ukucajte komandu:

sudo wvdialconf /etc/wvdial.conf

koja će konfigurisati vaš mobilni telefon kao modem. A komandom:

sudo nano /etc/wvdial.conf

možete konfigurisati opcije za povezivanje na internet, koje bi trebalo da izgledaju otprilike ovako:

[Dialer Defaults]
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
Init3 = 
Modem Type = USB Modem
ISDN = 0
New PPPD = yes
Modem = /dev/ttyACM0
Phone =
Username =
Password =
New PPPD = yes
Baud = 460800
Stupid Mode = 1

sa tim što ćete naravno u opcije Phone =, Username = i Password = uneti telefon vašeg internet provajdera i vaše korisničko ime i lozinku. Povezivanje se vrši jednostavno komandom:

sudo wvdial

Povezivanje na internet preko GPRS-a

Pošto je poziv ka fiksnoj mreži kod svih provajdera mobilne telefonije poprilično skup, treba razmisliti o povezivanju na internet putem GPRS-a. Da bi ste se povezali na internet putem GPRS-a potrebno je samo da izmenite svoju wvdial.conf datoteku tako da liči na:

[Dialer Defaults]
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
Init3 = AT+CGDCONT=3,"IP","gprsinternet"
Modem Type = USB Modem
ISDN = 0
New PPPD = yes
Modem = /dev/ttyACM0
Phone =
Username =
Password =
New PPPD = yes
Baud = 460800
Stupid Mode = 1

pa u liniji init3 = unesite AT+CGDCONT=3,"IP","gprsinternet", ako imate Sony Ericcson mobilni telefon. Ako imate Nokia ili Siemens mobilni telefon ukucajte AT+CGDCONT=1,"IP","gprsinternet", a ako imate Motorola mobilni telefon ukucajte AT+CGDCONT=2,"IP","gprsinternet"! Kao username unesite mts, a kao password unesite 064! Ostaje još samo da upišete pozivni broj telefona. Za MTS mrežu unesite *99***3# ako imate Sony Ericcson mobilni telefon, ili *99# ako imate Nokia mobilni telefon, dok za Siemens treba uneti *99***1#, a za Motorole *99***2#!

Ostaje vam još samo da unesete komandu

sudo wvdial 

kako bi ste se povezali preko svog mobilnog telefona na internet.

Kao što ste verovatno već odgonetnuli u tekstu gore navedena podešavanja su za mrežu MTS mobilne telefonije!

Za Telenor podešavanja su sledeća:

(ovo izgleda važi za sve mobilne telefone kod Telenora bez obzira na tip ili marku)

(za Nokiu, Symbian, Windows Mobile)

(za ostale tipove aparata)

Za VipMobile mrežu nisam uspeo da pronadjem podešavanja, pa ukoliko ih imate molim vas da mi pošaljete kako bi unapredili ovaj tekst!


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi