Muzički plejeri

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
48px-Emblem-important.png Ovom članku ili jednom njegovom delu je potrebno sređivanje.

Ovo podrazumeva kategorizaciju, unutrašnje povezivanje, razlamanje teksta, promenu dela teksta sa ciljem sa aktueliziranja teme i slična uređivanja, kako bi se dobio kvalitetniji članak.       Uklonite ovu poruku kada završite.


Ubuntu 8.04 LTS dolazi sa Rhythmbox plejerom za muziku, dok Kubuntu 8.04 LTS dolazi sa Amarok plejerom za muziku.

Sadržaj

Dodatni Ubuntu plejeri

Klon najpopularnijeg plejera na Windowsu Winampa je program XMMS, njega možete instalirati tako što ćete u terminalu otkucati sledeće:

sudo aptitude install xmms xmms-skins
wget -c http://easylinux.info/uploads/xmms-wma_1.0.4-2_i386.deb
sudo dpkg -i xmms-wma_1.0.4-2_i386.deb

A zatim ga možete pokrenuti odavde

Applications -> Sound & Video -> XMMS

!!xmms vise nije dostupan iz repoa od Ubuntu 8.04!! Fork xmms na kome se aktivno radi je Audacious.

Sviranje i ripovanje Audio CD-a

Prilikom ubacivanja audio CD, Sound Juicer CD plejer i riper se otvara automatski. Za slušanje CD, kliknite na Play ili pritisnite Ctrl+P. Za preslušavanje određenu pesme, dva puta kliknite na pesmu koji želite da čujete ili kliknite jednom i odaberite Play.

Za ripovanje muzike sa svog audio CD, označite numere koje želite ripovati i kliknite na Extract ili pritisnite Ctrl+Enter.

Ako ste povezani na Internet, Sound Juicer će saznati ime izvođača, naslov albuma i podatke o pesmama putem baze podataka koju održava zajednica na adresi MusicBrainz.org, a koja sadrži više od 360.000 albuma.

Za pokretanje Sound Juicer, odaberite Applications – Sound&Video - Sound Juicer CD Extractor.

U podešavanjima možete odrediti gde u računaru želite da smestite audio fajlove, da podesite ime fajla, format i kodek. U glavnom prozoru, odaberite Edit - Preferences.

Sound Juicer može prevesti audio fajlove u sledeće formate:

Možete prevesti audio zapise sa CD-a i u neslobodan MP3 format. Upustva kako ripovati u MP3 format nalaze se u meniju Help Sound Juicer programa. Odaberite Help - Contents i odaberite opciju Preferences.

Narezivanje CD-a

Kada ubacite prazan CD Ubuntu će vas pitati da li želite narezati audio ili data CD. Ako kliknete na Burn Audio CD, pokrenuće se Serpentine. Za dodavanje muzike na vaš CD, prevucite muziku iz preglednika fajlova ili upotrebite Add File opciju. Neohodno je potom da odaberete veličinu vašeg CD-a (od 21, 74, 80 ili 90 minuta). Serpentine će vas upozoriti ukoliko odabrani sadržaj ne može stati na disk.

Da biste napravili CD s fotografijama ili data CD, kliknite na Burn Data CD. Ubuntu će otvoriti CD/DVD Creator. CD creator je ugrađen u fajl preglednik i omogućava vam dodavanje svih fajlova i foldera za koje imate dozvole pristupa. Kada ste spremni za narezivanje CD, kliknite Write to Disk. Ubuntu će vas pitati za uređaj koji će se koristiti za narezivanje i daće vam mogućnost odabira naziva za CD kao i brzine ispisa. Na kraju kliknite Write za početak narezivanja.

Sviranje i organizacija audio fajlova

Za sviranje i organizaciju muzike, Ubuntu predlaže Rhythmbox muzički plejer, koji je sličan iTunes programu. Pri prvom pokretanju Rhythmbox će pretražiti vaš lični folder i dodati sve audio datoteke u svoju kolekciju. Za opokretanje Rhythmbox-a, odaberite Applications - Sound&Video - Rhythmbox Music Player.

Ubuntu neposredno ne podržava MP3 format, zbog njegove ograničenosti patentnim i vlasničkim pravima. Umesto MP3 formata, Ubuntu podržava Ogg Vorbis format, koji je potpuno slobodan, otvoren i bez patenata. Ogg Vorbis također ima kvalitetniji zvuk od MP3 formata, pri istoj veličini fajla, a podržan je od strane mnogih popularnih muzičkih plejera.

I dalje možete slušati svoje stare MP3 fajlove ako instalirate podršku za MP3. Upustva za Windows Media Audio (wma/wmv) i druge patentima ograničene formate, možete pronaći na Ubuntu Wikiju. [1]

Cowbell, uređivač ID3 zapisa može urediti ID3 podatke vaših MP3 i drugih muzičkih fajlova. Za korišćenje Cowbell-a uradite sledeće:

  1. Instalirajte cowbell paket iz Universe repozitorija
  2. Za pokretanje Cowbell, odaberite Applications - Sound&Video - Cowbell Music Organizer.

Upotreba Ipod-a

Muziku možete slušati direktno sa Ipod-a pomoću Rhythmbox Music Player-a. Jednostavno priključite svoj Ipod na računar i otvorite Rhythmbox.

Dabiste prebacili muziku sa računara na Ipod i obratno, upotrebite program gtkpod:

  1. Instalirajte paket gtkpod iz Universe repozitorija
  2. Za pokretanje gtkpod odaberite Applications zatim Sound&Video i na kraju gtkpod

Uređivanje audio fajlova

Audacity je slobodan, program otvorenog koda za snimanje i uređivanje zvuka. Da biste koristili Audacity uradite sledeće:

  1. Instalirajte Audacity paket iz Universe repozitorija
  2. Za pokretanje odaberite Applications - Sound & Video - Audacity.
  3. Detaljniju pomoć o korišćenju programa Audacity potražite u opciji Help samog programa


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi