Napomene nadogradnje

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ovaj članak treba ažurirati!!! Ovaj članak ili jedan njegov deo nije ažuriran.
Ovaj članak treba da bude ažuriran. Ažurirajte ovaj članak, kako bi sadržao najnovije dostupne informacije i uklonite ovaj šablon kada završite. Molimo pogledajte stranicu za razgovor za više informacija. Uredi ga i ažuriraj ga.


Sadržaj

Opšte informacije o nadogradnji

Nadogradnja predstavlja proces prelaska sa jedne verzije(ranije po izdanju) Ubuntua na sledeću verziju(noviju po izdanju) sa instaliranim sistemom. Kao primer poslužiće nadogradnja Ubuntua 7.10 na Ubuntu 8.04 LTS. Da bi izbegli oštećenja na sistemu koji već imate, najbolje je obavljati nadogradnju trenutne verzije koju imate na prvu sledeću(npr Ubuntu 10.10 nadograditi na Ubuntu 11.04) ili ako je u pitanju izdanje sa dugoročnom podrškom (LTS) onda sa 10.04 vrši se nadogradnja na 12.04. Ako želite da "preskočite" verziju napravit podršku svih podataka i uradite svežu instalaciju, ili postepeno nadograđujte verziju po verziju. Primera radi, ako koristite verziju 10.04, a želite 11.04, nadogradite najpre na 10.10, a zatim na 11.04.

Obnavljanje instalacije bez formatiranja particija(što nije isto što i nadogradnja) takođe čuva korisnička podešavanja i lične podatke koji se nalaze u direktorijumu /home, ali će obnoviti sva podešavanja sistema koja se beleže u direktorijumu / .

Preporučljivo je i potrebno uvek koristiti podržano izdanje Ubuntua po redu, kako bi se uredno primale sve ispravke sigurnosnih buba. Ako koristite stariji hardver, nije preporučljivo držati se zastarelih izdanja da bi Vaš sistem i dalje bio brz. U tom slučaju najbolje je koristiti lakši sistem kakav je Lubuntu.

Verzije sa dugoročnom podrškom (LTS) je za ljude koji su u okruženju(opšte komercijalno-industrijsko) koje želi da zadrži jednu verziju duži period vremena i ne zahteva noviju/bržu/ažuriranu verziju, umesto toga žele što manje promena tokom rada.

Na ovoj stranicimožete videti neke argumente na nadogradnju i svežu instalaciju.

Najlakši način da se proveri usklađenost novije verzije Ubuntua i hardvera koji posedujete je isprobavanje Živog CD-a pre nadogradnje ili sveže instalacije.

Da bi saznali koju verziju Ubuntua imate, otvore meni:

Sistem > O Ubuntu

Ili

Sistem > Administracija > Sistem Monitor

Ili

lsb_release -a

RukaUpozorenje.png Korišćenje riznica koje nisu pod kontrolom Ubuntu tima nije preporučljivo, zato što to predstavlja veliki sigurnosni rizik i može slomiti ili oštetiti Vaš sistem. Ako koristite EasyUbuntu ili Automatix (ni jedno nije podržano od ova dva) može biti problema pri nadogradnji na noviju verziju ili čak i zahtevati svežu instalaciju sistema. Ako posedujete softver instaliran sa drugih izvora, nadogradnja će mnogo lakše proteći ako se ukloni taj softver pre nego se otpočne nadogradnja.

Trenutno podržane verzije

Podržane verzije Ubuntua izašle su iz perioda testiranja, pouzdanje su i preporučuju se za svakodnevnu normalnu upotrebu. Te verzije su one koje bi trebalo da budu na Vašim računarima. Generički vodič za nadogradnju može se naći ovde. U ovom vodiču ne mogu se naći specifična svojstva napomene svakog izdanja, pa zato pogledajte napomene o nadogradnji za svako izdanje posebno:

Nadogradnja verzije 10.10 na 11.04

Nadogradnja verzije 10.04LTS na 10.10

Nadogradnja verzije 9.10 ili 8.04 LTS na 10.04 LTS

Nadogradnja verzije 9.04 na 9.10

Sijalica32х32.png LTS je skraćenica od engleskih reči "Long Term Support" što slobodno prevedeno znači dugoročna podrška. Značaj toga, kada je u pitanju Desktop izdanje, je u podršci koja traje 3 godine; dok podrška za Server izdanje traje 5 godina. Pod "Podržanim" se smatraju verzije za koje Ubuntu nastavlja da obezbeđuje sigurnosne zakrpe tokom celog perioda podrške.

Beta verzije

Beta verzije su uvek u razvoju i nisu u potpunosti podržane, mogu sadržati nezanemarljive bube, ali uvežbani i samouvereni korisnici ipak mogu uraditi nadogradnju kako bi slali povratne informacije Ubuntu timu koji će pomoću njih unaprediti finalno izdanje.

Nepodržane (zastarele) verzije

Verzije Ubuntua koje su dostigle kraj-života (EOL=End-Of-Life) su ranije bile podržane ali su dostigle kraj svog ciklusa podrške. Za korisnike ovih verzija je najbolje da preduzmu instalaciju poslednje verzije Ubuntua. Međutim, za korisnike koji baš žele da urade nadogradnju dobro je da pogledaju vodič za to [1], a preporuke na ovoj stanici.

Ubuntu 8.10

Ubuntu 7.10

Ubuntu 7.04

Ubuntu 6.10

Ubuntu 6.06

Ubuntu 5.10

Ubuntu 5.04

Ubuntu 4.10


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi