O Ubuntu

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ubuntu-desktop.jpg

Ubuntu je veoma popularna GNU/Linux distribucija prvenstveno namenjena desktop računarima. Zasnovan je na Debian GNU/Linuxu, a Ubuntu krasi upotrebljivost, izdavanje novih verzija na svakih šest meseci, jednostavna instalacija i nenametanje zakonskih ograničenja. Ubuntu sponzoriše Canonical Ltd, privatna kompanija koju je u Južnoafričkoj Republici osnovao Mark Shuttleworth.

Ime distribucije je nastalo od reči ubuntu koja na zulu i xhosa jezicima ima značenje "humanost prema drugima". Slogan distribucije je "Linux za ljudska bića", a prezentuje jedan od osnovnih ciljeva je pravljenje Linuxa dostupnijim i lakim za korišćenje.

Istorija i razvoj

Prvobitan naziv Ubuntu projekta je bio no-name-yet.com.

Prvo izdanje Ubuntua je objavljeno 20. oktobra 2004. godine. Napisan je iz Debian koda sa ciljem da se omogući objavljivanje nove verzije Ubuntua svakih šest meseci, paralelno sa šestomesečnim objavljivanjem novih verzija GNOME-a. Za razliku od drugih distribucija baziranih na Debianu, kao što su Xandros, Linspire i Libranet, Canonical je ostao blizak Debianovoj filozofiji pa koristi radije slobodan nego vlasnički softver.

Ubuntu koristi Debianov alat za manipulaciju i instaliranje paketa. Sami paketi su zasnovani na Debian paketima iz (unstable repozitorijuma). Ipak oni nisu uvek međusobno kompatibilni. Nekoliko Ubuntu programera održava i pakete Debianovih repozitorijuma pa se ispravke odmah šalju Debianu umesto da se čeka da izađu u okviru redovnog Ubuntu izdanja. Ian Murdock[6], osnivač Debiana, je kritikovao Ubuntu u aprilu 2005. godine zbog nekompatibilnosti između Ubuntu i Debian Sarge paketa govoreći da se Ubuntu previše odvaja od Debiana i kompatibilnosti njihovih paketa.

Ubuntu finansiraju Mark Shuttleworth i njegova kompanija Canonical Ltd. Canonical je 8. jula 2005. godine osnovao Ubuntu fondaciju sa početnim kapitalom od 10 miliona američkih dolara. Cilj fondacije je da obezbedi podršku i razvoj za sve buduće verzije Ubuntua.

Hardverski zahtevi

Ubuntu LTS 6.06 zahteva 256 MB RAM-a i, kada je instaliran na hard disk, minimum 3 GB prostora za Desktop verziju. Za Server instalaciju je potrebno 64 MB RAM-a i 500 MB prostora na hard disku.

Derivati

Postoji nekoliko derivata koji se objavljuju uporedo sa Ubuntu-om. Najpoznatiji su:

Specijalna izdanja

Navedeni derivati su zvanični projekti, ili projekti koji su zvanično logistički podržani od Ubuntu fondacije. Pored njih postoji više derivata koji nisu zvanično podržani već su plod samostalnog rada manjih ili većih grupa. Neki od njih su:

Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi