OpenOffice

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ovaj članak treba ažurirati!!! Ovaj članak ili jedan njegov deo nije ažuriran.
Ovaj članak treba da bude ažuriran. Ažurirajte ovaj članak, kako bi sadržao najnovije dostupne informacije i uklonite ovaj šablon kada završite. Molimo pogledajte stranicu za razgovor za više informacija. Uredi ga i ažuriraj ga.



Sadržaj

Uklanjanje uvodnog ekrana

Ako koristite OpenOfis (Openoffice) a velika većina ga koristi, možda Vas je nerviralo to što se prilikom svakog podizanja i učitavanja prikazuje takozvani prijavni/uvodni ekran (splash screen)

Ovo ćete ispraviti tako što upišete

sudo nano /etc/openoffice/sofficerc

i izmenite Logo=1 u Logo=0.

(Ili gksu nano /etc/openoffice/sofficerc , nano je uređivač teksta po izboru.)

Postoje neka uputstva koja kažu da se menja /usr/lib/openoffice/program/sofficerc ali to ne daje rezultate i ne treba ga dirati, već /etc/openoffice/sofficerc (mesto za sofficerc je zavisno od vrste Linuksa)

Ofis i ATI podrška na 7.10 (Gutsy)

Ako koristite X/K/Ubuntu 7.10 i ATI karticu sa fglrx podrškom (8.37) onda se možda Open ofis aplikacije neće otvarati (Bar na 64-bit izdanju Xubuntu). Lek je da postavite pakete za novije izdanje podrške za ATI grafiku (8.40) 64bit:[1]

Kako kažu na Uputstvu [2] za Ubuntu podrška se postavlja komandom

sudo bash ati-driver-installer-*.x86_64.run

(Next next finish :) Posle toga bi trebalo da OpenOfis radi kako treba.

Mogućnosti

OpenOffice je kompatibilan sa Microsoft Office. Podržava veliki broj formata fajlova za Microsoft Office i mnoge druge aplikacije. Poseduje dodatne mogućnosti za uređenje dokumenata.

Platforme

Platforme na kojima se može koristiti OpenOffice su Linux, Solaris, BSD, Microsoft Windows,OpenVMS, OS/2 i IRIX.

Komponente

Openoffice je komplet programa, koji ga svi zajedno čine zgodnim kompletom za kancelariske poslove. Većina tih komponenti ima svoje dvojnike u Microsoft Office paketu. Openofice se sastoji od sledećih modula:

Ne postoji mogućnost downloada ovih komponenti, pa potom njihovog odvojenoga inastaliranja na Windows. Međutim postoje Linux distribucije koje odvajaju ove komponente i zasebno ih instaliraju.


OpenOffice.org Basic

OpenOffice. org Basic je programski jezik koji podseća na Microsoft Visual Basic for Applikacions (VBA). Zasnovan je na StarOffice Basicu. Kada je u pitanju primena makroa OpenOffice 2.0 podržava pokretanje Microsoft VBA makroa. OpenOffice.org Basic je dostupan u Writer i Calc aplikacijama.

Formati fajlova

OpenOfice.org je po;ela da koristi Open Document File format (ODF), koji koristi kao osnovni, ali podržava i čitanje velikoga broja formata, a i u nekim slučajevima i zapisivanje u njima. To su WordPerfect, StarOffice, Lotus software, MS Works, Rich Text Format.





Matični sajt Openoffice.org

Wiki Openoffice.org



Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi