Pravila pisanja članaka

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Ubuntu-RS Viki je Vikiviki, što znači da svako može sa lakoćom da menja svaki nezaštićeni članak i da se te promene odmah primete na toj strani.


Sadržaj

Saveti o uređivanju članaka

  1. Obavezno pročitati kodeks ponašanja i poštujte ga.
  1. Uvek koristite neutralnu tačku gledišta, pošto Ubuntu-RS Viki nije mesto za promovisanje stavova.

Za lične stavove o viki članku određeno je posebno mesto, a to je "Razgovor". Razgovor je druga kartica u korisničkoj zoni. Kartica "Razgovor" se ne pojavljuje samo u korisničkoj zoni već na svim viki stranama, tako da je moguće komentarisati bilo koji članak na Viki Ubuntu-rs.

Razgovor

Kartica "Razgovor"


Klikom na karticu „Razgovor“ otvara se odgovarajuća strana za razgovor, na kojoj se nalaze komentari ostalih korisnika Vikipedije. Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici. Registrovani i prijavljeni korisnici u editovanje/pregled zoni dobijaju karticu „+“ koja otvara stranicu za dodavanje novog komentara.

Kada dodate komentar u stranu za razgovor potpišite svoj komentar tako što ćete ukucati ručno samo --Fogmaker 11:40, 10. decembar 2011. (CET) (dve crtice i 4 tilde) i ta komanda ce automatski izbaciti vaše ime, datum i vreme postavljanja komentara. Ovo je uobičajena praksa i daje lični pečat komentaru. Datum i vreme su takođe vrlo važni jer po njima može da se proveri da li je u međuvremenu došlo do ispravke stranice na koju se odnosi komentar, što bi moglo da promeni smisao komentara.

Razgovor je pravo mesto za kritike, pohvale i sučeljavanje mišljenja u odnosu na članak na koji se odnosi.


Pre nego što počnete da pišete novi članak za Viki

Uz predpostavku da već znate o čemu ćete pisati, izdvojite iz tog teksta ključne reći. Ključne reči nekog teksta su reči ili kratki pojmovi koje bi ukucali u pretragu da bi našli taj tekst na internetu ili u ovom slučaju na vikiju.

Ukucajte te ključne reći u pretragu vikija i proverite:

Obzirom na dobijene rezultate, razmislite:


Nakon što napravite novu stranu

ne bi bilo loše da iskoristite dugme "Traži" da biste pretražili Ubuntu-RS Viki po svim pojmovima koje ste pomenuli u članku i da vidite da li postoje objašnjenja tih pojmova negde na vikiju. Ako postoje treba napraviti linkove ka tim objašnjenjima. Tekstovi sa više dolaznih i odlaznih linkova su korisniji, a i sprečava se da više puta bude objašnjavan jedan te isti pojam.


Nastavak: Pravila za izmenu strana
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi