Pravila pisanja novih strana

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Head-green.png Obavezno pogledati: Pravila pisanja članaka

Ono što može biti najviše zbunjujuće kod Vikija je da se prvo prave linkovi ka stranama, pa makar one i ne postoje, pa tek onda se pravi nova strana. Verovatno je ideja programera vikija bila u tome da je bolje da postoji "prazan" link ka nepostojećoj stranici, nego da postoji stranica koju niko ne čita jer niko ne zna da postoji pošto nije povezana nigde. Do nepovezane strane se jako teško dolazi, a link koji vodi na praznu stranu ima šanse da bude osposobljen tako što će već neko nešto napisati na toj strani.

Link ka strani ujedno i određuje naslov te strane, npr link [[Naslov]] vodi ka stranici koja ima naslov "Naslov".

Vrlo često se linkovi prave na nekim drugim stranicama od nekog "pojma". Ako bi želeli napraviti članak koji treba da se naziva "Šta je to pojam" onda taj "pojam" treba treba zameniti sa linkom [[Šta je to pojam|"pojam"]]. Ovako napravljen link ne menja izraz "pojam" u tekstu, a pretvara u link koji vodi na stranicu "Šta je to pojam"

Sadržaj

Šta uraditi pre pisanja nove strane na Vikiju

Kao prvo tereba imati ideju o čemu pisati. U prvoj fazi ideja je sasvim dovoljna. Iz te ideje treba izdvojiti ključne pojmove i po njima, preko pretrage proveriti da li već postoji takav tekst da ne bi pisali 2. slični tekst o istoj temi.

Head-black.png Ovaj način iniciranja nove stranice treba izbegavati jer skoro uvek je moguče naći neku postojeću stranicu sa srodnom tematikom koju primerenom rečenicom mozemo povezati sa našom novom stranicom. Ako je ipak nemoguće povezati novu stranicu sa postojećim, ovaj "lažni" klica link treba napraviti na stranici "Pesak-korisnik" u zoni za vežbanje.

Pisanje novih članaka

Najboje je kompletan članak prvo napisati u svom lokalnom tekst editoru. Prilikom pisanja ne mora se mnogo voditi računa o formatiranju teksta. Formatiranje je lako uraditi na kreju pisanja ili prepustiti taj deo posla nekom drugom na vikiju. Obratiti pažnju samo na stil, gramatiku i štamparske greške.

Stil

Stilski najbolji su kratki pasusi i da svaki pasus ima svoj naslov ili podnaslov. Treba obratiti pažnju na manje poznate pojmove, ako ih ima, njih treba objasniti ili dati link ka objašnjenju na nekoj drugoj viki strani ili nekoj eksternoj strani na internetu. Ako se tekst odnosi na objašnjenje nečega što podrazumeva neke preduslove, te preduslove treba navesti na početku teksta.

Formatiranje teksta

Nakon završetka pisanja članka neophodno je uneti makar osnovno formatiranje:

 1. Ispred celokupnog teksta, po potrebi (nije obavezno), uneti šablon za održavanje. Najčešće korišteni šabloni za održanjanje, od strane autora novih članaka, su:
  1. Potreban prevod {{Potreban prevod}} - ako se u članku nalazi deo neprevedenog teksta na stranom jeziku,
  2. Potrebno formatiranje {{Potrebano formatiranje}} - ako korisnik ne može, ne zna ili nema vremena da sam formatira tekst,
  3. Radovi bez potpisa {{Radovi}} - ako članak delom nije završen a korisnik nema vremena ili iz nekog drugog razloga ne može da ga završi sam,
  4. Radovi sa potpisom {{Radovi |Ime=~~~}} - Ako korisnik nema vremena trenutno da završi članak ali preuzima na sebe obavezu da ga završi kasnije.
 2. Na sam kraj teksta, neophodno je, da bude postavljen šablon za navigaciju {{Korisnička dokumentacija}}}. Osim ovog šablona obavezno je postaviti i linkove ka kategorijama kojima novi članak pripada.
  • Prvo kategorije na koje verzije Ubuntua se članak odnosi, npr. [[Kategorija:11.10]]. Ako je sigurno da se članak može primeniti na sve poslednje, aktuelne (poslednje 4 verzije), verzije dovoljno je dodati šablon {{Aktuelne verzije}}
  • Drugo kategorije iz korisničke dokumentacije kojima članak pripada, npr. [[Kategorija:Aplikacije]]. Članak istovremeno može da pripada u više kategorija, npr ako je članak o aplikaciji koja služi za pretraživanje interneta, treba postaviti linkove i ka kategoriji "Aplikacije" i ka "Internet i mreže"

Ostala osnovna pravila za formatiranje možete videti na stranici "Formatiranje teksta".

Za naprednije formatiranje teksta pogledati Ubuntu-RS Viki:Uputstvo za uređivanje

Postavljanje novog članka na Viki

Ako još niste napravili link ka vašoj novoj strani, sada je krajnje vreme. Kada se napravi taj link potrebno je snimati tu stranu da bi promene bile prihvaćene. Klikom na link koji je crven otvara se nova strana sa Vašim naslovom. Klikom na karticu "Napravi" u editovanje/pregled zoni otvara se edit box. U taj prostor po principu copy/paste treba insertovati napisani tekst. Koristeći karticu na vrhu edit boxa možete pregledati i ispraviti greške u formatiranju teksta. Za kraj potrebno je samo pritisnuti dugme "Sačuvaj stranicu" da bi izmene bile sačuvanje i prikazane.


Nastavak: Viki stranice kategorija
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi