Prelazak na Ubuntu

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Prelazak na Ubuntu.jpg

Sadržaj

Uvod

Prelazak na Ubuntu može da bude spor proces. Ceo proces - od dana kada počnete da razmišljate o Ubuntu-u do dana kada konačno napustite svoj stari operativni sistema - može da potraje dve do četiri godine. Ovaj vodič će govoriti o nekim opštim pitanjima sa kojim ćete se suočiti na tom putu. Druge strane diskutuju o konkretnim pitanjima sa kojima se suočavaju korisnici koji prelaze posebno sa Vindousa, Mac OS X-a, ili neke druge Linux distribucije.

Prelazak na Ubuntu može da bude ponekad težak i ne uspevaju svi. Ali čak i ako ne učinite konačni prelaz, naučićete mnogo od pokušaja.

Strategije za približavanje Ubuntu-u

Proces prelaska na Ubuntu startuje sa danom instaliranja – danom kada ste stavili Ubuntu na vaš hard disk. Dani i nedelje nakon dana instalacije mogu biti prilično dugi, jer sve je novo, ništa ne radi kako ste očekivali, i svi vaši instinkti vam kažu "mogu ovo da uradim u 3 klika ako samo odustanem i vratim se na svoj stari OS!". Trik za uspešan prelazak je upornost da se odrađuju svakodnevni poslovi na Ubuntu koliko je god moguće daleko od dana instaliranja.

Ovaj odeljak će razmotriti neke popularne strategije tokom meseci i godina pre dana instalacije.

Aplikacije-onda-OS strategija

Prelazak na Ubuntu se najbolje vrši u dve faze. Prvo, koristite svoj stari operativni sistem ali se prebacite sa postojećih aplikacija na Ubuntu ekvivalente. Pod dva, pređite na nov operativni sistem i zadržite svoje nove aplikacije.

Većina glavnih Ubuntu programa su dostupni za druge operativne sisteme i učenje istih unapred će vam omogućiti da se mnogo brže naviknete nakon što se prebacite na nov OS. Ubuntu zvanična lista programa dostupana je na packages.ubuntu.com, ali je obično lakše da ih nađete petraživanjem Interneta.

Strategija kupovne

Ubuntu uglavnom podržava većinu hardvera koji su danas dostupni, ali Linux drajveri još uvek nisu dostupni za neke neuobičajene hardvere. Kada kupujete novi hardver, vi bi ste trebali proveriti na mreži i u Ubuntu zvaničnoj listi podržanog hardvera da li je željeni hardver podržan.

Linux podrška hardveru može biti dodata u vreme kada vi budete prešli na Ubuntu, ali je najbolje da se ne oslanjate tu mogućnost.

"Ubuntu test dan" strategija

Moguće je da pokrenete Ubuntu direktno sa "live" CD-a, bez instaliranja na računar. Veoma je korisno testirati sistem čitav jedan dan u ovim "živom" okruženju, pre instalacije Ubuntu-a.

Tokom vašeg "Ubuntu test dana", trebalo bi da pokušate prilagodite vaš desktop, instalirate programe, surfujete internetom i proverite sav hardver koji imate (kao što su štampači i skeneri). Vaše "živo" okruženje se resetuje kada restartujete računar, tako da je ovo najsigurniji način da steknete iskustvo u radu sa ovim OS-om, a koje će biti korisno kada ga instalirate.

Surogat strategija

Ako imate prijatelje koji već koriste Ubuntu, trebalo bi da im kažete da razmišljate o tome da i vi počnete da koristite Ubuntu, i pitajte ih za savete. Oni će moći da podele svoje iskustvo o problemima koje su imali, o problemima koji su jedinstveni za vaše lične potrebe, kao i drugim pitanjima koji vama nikad ne bi pali na pamet.

Trebalo bi organizovati pre nego instalirate Ubuntu "dan za prijatelja", da provede jedan dan sa vama na računaru, otprilike nedelju dana nakon instalacije Ubuntua, kada se vi vać upoznate sa osnovama. Iako prijatelji koji koriste Linux mogu biti korisni pre dana instalacije, čak i u danu instalacije, oni će biti najkorisniji tokom nedelje nakon dana instalacije. Verovatno ćete provesti nedelju dana nakon instalacije shvatajući koliko stvari ne možete da uradite, nalazeći stvari koje je potrebno popraviti, i pokušavjući da pratite online vodiče (često sa nesrećnim rezultatima). Mnogo lakše da zapišete svoje probleme i sačekate ugovoreni "dan za prijatelja" koji će vam pomoći oko svih pitanja i nedoumica.

Taktika za dan instaliranja

Dan kada instalirate Ubuntu je ključna tačka u prelasku. Nikada dovoljno vremena, uvek ćete naići na previše problema, a koje su proizvod intuicije naučene iz vašeg starog operativnog sistema. Evo nekih stvari koje možete uraditi u toku nedelje pre dana instalacije.

Nabavite dobar instalacioni CD

"Download Ubuntua i zvaničnih derivata" strana opisuje kako da preuzmete Ubuntu CD (ili naručite poštom). Pokrenite OS u živom okruženju sa CD-a nekoliko dana pre instaliranja, da se uverite da je CD bez grešaka.

Proverite da li je Hardver podržan

Kada proveravate live CD, pokušajte da koristite sav svoj hardver iz sistema. Odštampajte stranicu, skenirajte sliku, preuzmite sliku, aplodujte i daunlodujte sliku na svoj blog. Iako Linux podržava najmoderniji hardver, nedostatak drajvera može biti ozbiljan problem. Ako vaš hardver ne radi u "živom" režimu, pokušajte potražiti na Guglu drajvere za Linuk <preko imena vašeg hardvara>.

Posebno važno da proverite štampače, skenere, modeme, i bežične adaptere. Iako većina ovih radi dobro, oni koji ne rade odmah, mogu biti velika muka na dan instalacije.

Napravite bejkap diska

Izuzetno retko se dešava da izgubite podatke prilikom instaliranja Ubuntu-a, ali posledice mogu biti veoma ozbiljne. Pravljenje rezervne kopije se uvek preporučuje, a posebno je važno da napravite rezervnu kopiju kada instalirate novi operativni sistem. Ovo može biti jednostavano kao narezivanje vaše lične datoteke na CD, ili kopiranje istih na memorijsku karticu/USBfleš/eksterni HDD.

Strategije za korišćenje Ubuntu-a

Nakon što ste prebrodili početni šok posle dana instalacije, vaše Ubuntu iskustvo će pratiti normalan šablon kao za svaki novi računar: tri do šest meseci konfuzije, učenje i konačno prihvatanje vašeg novog sistema. Ovaj deo daje neke savete o tome kako biste dobili najviše iz tog perioda.

Isprobavanje

Ubuntu su pravili pametni, za pametne. Klikćite i isprobajte sve, pročitajte dokumentaciju u Sistem > Help and Support i pretražujete Veb.

Pitajte zajednicu

Ubuntu je uglavnom zajednica dobrovoljaca. Mnogi od tih dobrovoljaca doprinose sajtovima kao što su Ubuntu forumi, gde možete pitati za pomoć u vezi sa određenim pitanjima koje imate.

Pomoć zajednice

Najbolji način da učite je da nekog naučite. Što veštije budete koristili Ubuntu, vi ćete početi da viđate pitanja forumu na koja bi mogli da znate odgovor. Volontiranjem sređujete svoje misli i možete pomoći nekome drugom, a forumi imaju dovoljno osoblja i možete biti sigurni da ne možete učiniti mnogo štete pogrešnim savetom. U svakom slučaju, verovatno ćete naći nešto što možete korektno objasniti.Prevod sa help.ubuntu.com/community/SwitchingToUbuntuOdakle da krenem?

Linkovi koji Vas mogu usmeriti:

Windows i Linux filozofija
Osnove GNU/Linux operativnog sistema
O Ubuntu
Instalacija Ubuntu 11.10
Prelazak s Windows-a na Ubuntu
Root (uz sudo)
Vodič instalacije programa
Mala škola bazičnog programiranja (Terminal)
Ubuntu Security

Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi