Prelazak s Windows-a na Ubuntu

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Ova stranica ukazuje na praktične razlike između Windows-a i Ubuntu.


Sadržaj

Instalacija programa

Windows softver dolazi kao .exe fajlovi, koji se dobija sa interneta ili kupovinom u radnji. Ubuntu softver dolazi u paketima, koji se instaliraju i update-uju preko centralizovanog sistema, što bi bila kao neka moćnija verzija Windows Ispravki (Windows Update-a) ili ,,Dodaj/Ukloni instalaciju programa" (Add/Remove Programs).

Pogledajte Vodič instalacije programa da biste dobili uputstva za instalaciju novih programa. Kliknite na Ubuntu Logo da biste našli sve svoje aplikacije, programe i prečice.

Kao što Windows pokreće softver koji je dizajniran za Windows, tako i aplikacije moraju biti napravljene za Linux, da bi mogle da rade na Ubuntu. Većina Linux softvera je dostupna besplatno na internetu.


Zaštitni zid (Firewall) i Antivirus softver

Ubuntuov glavni Firewall program se zove ufw (|kliknite ovde da biste instalirali ufw). Trenutno postoji vrlo malo Linux virusa ,,u divljini", što znači da Ubuntu ne dolazi s instaliranim antivirusom. Pogledajte "Ubuntu Security" za više informacija.

Terminal

Linux poseduje tekstualni interfejs kao cmd.exe, nazvan terminal. Mnogi Linux vodiči Vam traže da pokrenete komande u terminal. Terminal se može naći u Aplikacije > Pribor > Terminal. Pogledajte Mala škola bazičnog programiranja (Terminal) za više informacija.


Upravljač zadataka (Task Manager)

Ubuntuov System Monitor je najbliži ekvivalent Windows-ovom upravljaču zadataka. Nalazi se u System > Administration > System Monitor.


Gde da smestite svoje fajlove?

Linux ne koristi slova jedinice, tako da ne postoje C: jedinica ni D: jedinica. Postepeno ćete se navići na Linuxov fajl sistem. Evo najvažnijih lokacija:

/home/<Vaše korisničko ime>


Ovo je Vaš home folder, koji je prilično sličan folderu Moji dokumenti u Windows-u. Možete da pristupite ovom folderu tako što ćete kliknuti na Mesta > Home Folder.
Pošto je ovaj folder korišćen često, mnogi programi upućuju na "$HOME" ili "~" (znak ~ se zove ,,tilda").
Na primer, sačuvati fajl kao ~/moj-fajl.txt je isto što i sačuvati ga kao /home/<Vaše korisničko ime>/moj-fajl.txt

/home


Ovaj folder sadrži svačije home foldere, i prilično sliči folderu Korisnici u Windows-u.
Glavna stvar koja treba da se upamti je da uprkos imenu, ovo nije Vaš matični folder.
Ako Vam neko kaže da idete do home folder-a, onda se misli na /home/<Vaše korisničko ime>.

/media


Ovaj folder sadrži CD-ROM-ove, USB fleš memorije i ostale prenosive medije.
Individualne jedinice će se takođe prikazati u meniju Mesta i na desktopu.

/tmp


Ovaj folder sadrži privremene fajlove i briše se pri ponovnom pokretanju.

Više o Linux fajl sistemu mošete pročitati u članku Dosije /.


Bezbedno uklanjanje jedinica

Kada ste završili s radom na prenosivoj jedinici, desni klik na ikonu jedinice na desktopu i odaberite (Unmount volume) ili Izbaci, što zavisi od vrste jedinice.


Dual-Boot

Kada želite postepeno da se prebacite na Ubuntu, možete to lako uraditi pomoću dual-boot opcije. Kada je opcija omogućena, prilikom pokretanja računara pojaviće se meni koji dopušta da izaberete koji od dva OS-a (operativnih sistema) želite. Ovo Vam dozvoljava da isprobate Ubuntu i da ujedno zadržite Windows.


(Traditional)

U (traditional) dual-boot-u, Windows će se instalirati pored Ubuntua i svako će imati svoju particiju. Ako je Windows već instaliran, ova opcija predstavlja izvestan rizik. Da bi svaki OS imao sopstvenu particiju, treba da izmenite particiju koja ima rizik od gubitka podataka.


Wubi

Ako niste spremni na ovo, druga opcija bi bila Wubi. Wubi je program koji će instalirati Ubuntu unutar Windows-a. Prilikom instalacije Wubi-ja, treba da odredite koliko će prostora čvrstog diska biti posvećeno Wubi-ju. Ako ne menjate particiju, onda nema rizika za gubitak podataka.


Odakle da krenem?

Linkovi koji Vas mogu usmeriti:

Osnove GNU/Linux operativnog sistema
O Ubuntu
Instalacija Ubuntu 11.10
Root (uz sudo)
Vodič instalacije programa
Mala škola bazičnog programiranja (Terminal)
Ubuntu Security

Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi