Ubuntu flajer

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Ubuntu Gnu/Linux Live CD

Ovaj CD sadrži operativni sistem koji ne menja vašu postojeću konfiguraciju i koji uključuje sledeće:

Moguće namene Ubuntu Live CD-a

Ubuntu se može koristiti na razne načine:

Šta donosi Ubuntu Live CD?

Pored automatske detekcije i konfigurisanja komponenti vašeg računara, Ubuntu donosi mnoštvo slobodnog softvera:

...i druge programe koji mogu biti od pomoći i korisnicima sa nešto većim zahtevima (kompajleri za različite programske jezike, sofisticirani tekst editori, itd.). Nekim od ovih komponenti moguće je pristupiti iz Windowsa, ali za većinu je potrebno pokrenuti Ubuntu sa CD-a.

Šta je slobodan softver?

Slobodan softver se zasniva na fundamentalnim slobodama korišćenja, kopiranja, distribuiranja, učenja, menjanja i poboljšavanja, sa posebnom pažnjom na:

Kako se koristi Ubuntu Live CD?

Ubuntu zahteva računar sa najmanje 16 MB RAM memorije za tekstualni režim i 128 MB za grafički režim, kao i CD čitač. Hard disk nije neophodan. Ubuntu ne menja postojeće podatke u sistemu.

Sledite ove etape da biste pokrenuli Ubuntu na svom računaru:

  1. Ubacite Ubuntu CD u čitač i resetujte kompjuter.
  2. Kada se u donjem delu ekrana pojavi tekst boot pritisnite Enter. Možete pritisnuti i F2 da biste dobili napredne opcije.
  3. Ubuntu će započeti proces detekcije postojećeg materijala i pitaće vas koji jezik želite. Pošto prevod Ubuntua na srpski još nije završen, odaberite jezik koji vam najviše odgovara.

Moguće je da će postaviti još koje pitanje vezano za konfiguraciju, kao npr. u slučaju da imate štampač. Nakon toga će startovati operativni sistem GNU/Linux sa Gnome okruženjem.

Posle nekoliko minuta u gornjem levom uglu pojaviće se meni linija. Kliknite na Aplications da biste otvorili meni u kome ćete naći listu programa distribuiranih na CD-u. Možete kliknuti na bilo koji od programa kako biste ga pokrenuli i isprobali.

Kada završite sa korišćenjem Ubuntua odaberite opciju Quit u meniju System. Zatim možete izvaditi CD i isključiti kompjuter.

Česta pitanja

Šta da radim ako ne uspem da podignem sistem sa CD-a?
Ako vaš računar uđe u uobičajeni operativni sistem, verovatno nije konfigurisan za podizanje sistema sa CD-a.
Konsultujte uputstvo za vaš računar kako biste ušli u BIOS ili Setup, a zatim ga konfigurišite da podiže sistem sa CD-a. U slučaju da se CD ne nalazi u čitaču, sistem će se podići sa hard diska.
Šta da radim ako moja video konfiguracija nije detektovana?
Istovremeno pritisnite Control, Alt i + sa numeričke tastature, da biste pokušali da rešite problem.
Kako instalirati Ubuntu na hard disk?
Pratite uputstvo sa CD-a. Za više informacija kontaktirajte lokalnu Ubuntu zajednicu www.ubuntu-rs.org .
Kako instalirati Ubuntu bez brisanja Windowsa?
Ako postoje već pripremljene particije za odvojenu instalaciju Ubuntua, početni meni će dozvoliti ulazak u dual-boot. Za više informacija kontaktirajte lokalnu Ubuntu zajednicu www.ubuntu-rs.org
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi