Ubuntu mogućnosti

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Novi-dokument.png Ovaj članak je nedovršen.
Ovo obično znači da je stranica mestodržač za sadržaj koji će uslediti. Korisnici koji imaju potrebno znanje mogu pomoći u kompletiranju članka. Na ovom članku trenutno radi:
Novi-dokument.png
Dash

Sadržaj

Ubuntu-Vaš odraz u računaru

Vremenom i istraživanjem korisničkih navika i želja Ubuntu je prilagođen i pripremljen da zadovolji mnoge potrebe. Kao proizvod istraživanja rođen je Unity koji sa svojim jedinstvenim interfejsom nudi lepotu, štednju, praktičnost i intuitivnost kao odgovor na mnoga prilagođavanja koje su korisnici Ubuntua priređivali u ranijim verzijama interfejsa. Unity se transformiše u skladu sa svakim otvorenim prozorom, na takav način štedi prostor dok opcije otvorenih aplikacija postaju opcije njega samog.

Pretraživanje interneta

Firefox

Ubuntu od samog početka i dolaska na Vaš računar nudi sve mogućnosti koje se mogu pripisati jednom operativnom sistemu. Firefox je ozbiljan, kompitabilan i brz pregledač interneta koji je takođe proizvod višegodišnjeg istraživanja korisničkih potreba i praćenja trendova kada su pregledačke mogućnosti u pitanju. Firefox je takođe i veoma prilagodljiv pregledač sa velikim brojem dostupnih dodataka koje instalirate u svega nekoliko klikova. Sam izgled Firefoxa takođe možete menjati bilo da koristite teme, odela ili možda se i sami uključite u rad i učinite ga kompletno svojim.

Socijalne mreže i pošta

Pošta

Najpopularnije socijalne mreže sa Ubuntuom možete pratiti direktno iz Unity panela. Bilo da je to Twitter, Facebook, Identi.ca ili neki drugi svaki dotok informacija za više naloga možete pratiti u jednom prozoru. Facebook, Google, Jabber, Yahoo, i mnoge druge servise za ćaskanje možete koristiti u sklopu Unity interfejsa i to uz pomoće samo jedne aplikacije. Najnoviji Ubuntuov pismonoša omogućava nikada lakše otvaranje i podešavanje naloga, sve što je potrebno je validni nalog e-pošte. Thunderbird iz Mozilla porodice ne samo da je opravdao staru slavu već i sa svakom novom verzijom donosi novine i prilogađavanja uz koje primanje, predled i slanje pošte nikada nije bilo lakše i brže. Thunderbird je podrazumevajući pismonoša na Ubuntu.

Kancelarijski paket

Libre

Kancelarijski paket koji donosi Ubuntu je obezbeđuje kvalitetan rad i odziv na sve poslovne, školske ili privatne pozive i zadatke. Sve što ste do sada radili možete isto i sa LibreOffice paketom koji je dostupan od prvog pokretanja Ubuntu operativnog sistema i nije potrebno instalirati dodatne pakete da bi rad sa tabelama, grafikonima ili tekstom bio lak i jednostavan.

Multimedija

Banshee

Još jedna od prednosti Unity interfejsa je ugrađena kontorola zvuka i multimedijalnog plejera kakav je Banshee. Banshee možete kontrolisati direktno iz panela sa vrha ekrana, a on sam pruža mogućnosti služanja muzike skladištena na Vašem računaru, muzike smeštene na Ubuntu One ili nekom drugom oblaku, praćenje internet radija i još mnogo toga. Video materijal lako se pregleda uz Movie plejer koji je brz, lak i jednostavan.

Fotografije

Shotwell

Rad sa fotografijama, njihovo arhiviranje, podela i deljenje sa celim svetom i na više naloga ne može bit teško kada je Shotwell prisutan. Veoma lako možete uvesti sve fotografije u ovaj pregledač slika i to samo uz jedan klik. Dalje, slike možete deliti i prosleđivati na više servisa za koje imate naloge, pa veoma lako možete podeliti svoje slike i podići ih direktno iz Ubuntua na Facebook, Picasu ili Flickr.

Instaliranje programa

Softver

Za sve dodatne programske aplikacije koje Ubuntu ne donosi sa sobom možete pretražiti Ubuntu Softver Centar. Ubuntu programeri pobrinuli su se da obezbede, prerade i uključe u izbor preko 30 000 naslova programa, zavisnosti i dodataka koje možete dopremiti na Vaš sistem. Sve što je potrebno da bi instalirali novi program je da znate šta vam je potrebno za rad i naziv programa, dalje Ubuntu Softver Centar će se pobrinuti da pronađe isti, spusti ga na Vaš računar, instalira ga i obavesti Vas po završetku zadatka. Jednostavno!

Ubuntu One

Softver

Za podatke koje je neophodno da koristite na više računara, ili da ih jednostavno čuvate na sigurnom daleko od kvarova računara, mrežnog napajanja i sličnih objektivnih uslova tu je Ubuntu One oblak. Ubuntu One je besplatan do 5 GB prostora i Vaš lični oblak kojem možete pristupati iz bilo kog dela sveta i sa svakog računara. Ubuntu je obezbedio i kontrolnu tablu za ovaj oblak koja Vam omogućava lako podešavanje vaših uređaja ili deljenih fascikli.

Obrada fotografije, 3D modeliranje, vektorska grafika

Ako je vaše zanimanje usko povezano sa obradom digitalne fotografije, 3D modeliranjem, animacijom, renderovanjem, vektorskom grafikom ili prosto želite da se bavite time iz hobija veoma lako i potpuno besplatno možete sebi priuštiti takvu pogodnost. GIMP, Blender, Inkscape i još mnogo druge alate možete instalirati uz svega par klikova i to potpuno besplatno. Da bi ste se uvelirili u snagu Blendera možete pogledati i video koji je nastao korišćenjem ovog alata. http://www.youtube.com/watch?v=eRsGyueVLvQ&feature=relmfu

Obrada video materijala

Ubuntu programeri su pripremili i prilagodili i alate koji se bave obradom i pripremom video materijala, iste alate možete koristiti i za povezivanje slika kako bi od tog materijala stvorili video datoteku, možete pripremati video prezentacije za školu ili posao, mogućnosti je mnogo, a granicu određuje Vaša mašta. Treba napomenuti da se većina ovih alata zasniva na metodi Drag&Drop, pa da bi koristili sve mogućnosti ovih alata nije potrebno da budete napredni korisnik. Neki od takvih alata mogu se instalirati putem Ubuntu Softver Centra, od kojih su preporučeni: OpenShot, PiTiVi, PhotoFilmStrip(namenjen povezivanju slika u video datoteku).

OpenShot


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi