Ubuntu sesije grafičkog okruženja

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Uvod

Ubuntuovo prirodno radno okruženje je GNOME. Od prve verzije Ubuntua 4.10 do verzije 11.04 ubuntu je imao samo jednu sesiju GNOME grafičkog okruženja.

U vreme razvoja verzije 11.04, GNOME projekat je napravio veliki rez. Učinjen je prelazak sa verzije 2 na verziju 3. Obzirom da je bio najavljen kraj održavanja verzije 2, a da verzija 3 nije bila u potpunosti "zrela", u Canonical-u su odlučili da ipak u verziji Ubuntua 11.04 zadrže Gnome 2 kao osnovno grafičko okruženje. Već tada je bilo jasno da će sledeća verzija Ubuntua bit na GNOME 3. Sa Gnomom 3 će doći i Gnome Shell sesija koja se razvija paralelno sa ovim grafičkim okruženjem. Gnome shell od poćetka nije bio dobro prihvaćen zbog svoje koplikovanosti naročito u odnosu na gnome 2 sesiju koja je do tada bila osnovna sesija GNOME grafičkog okruženja. Da bi napravili postepeniji prelaz svoj Unity projekat sesije grafičkog okruženja za laptopove i netbukove promovišu u osnovnu sesiju grafičkog okruženja za desktop. Da prelazak na novu "filozofiju" ne bi bio suviše bolan, po prvi put, Ubuntu dobija dve predinstalirane sesije grafička okruženja, Unity i tzv. Gnome Classic. U verziji 11.04 Gnome Classic nije ništa drugo nego odlazeća Gnome 2 sesija grafičko okruženje. Čini mi se, da je ovo bilo i iznuđeno rešenje. Naime, uvođenje Gnoma 3 bi bio hazard zbog eventualnih "dečijih bolesti", Unity zbog svojih zahteva nije radio na slabijim mašinama, Unity 2d (sesija za slabije mašine) nije bio završen, tako da je jedino rešenje, za sve, ostaviti staru Gnome 2 sesiju kao alternativno rešenje. Izbor sesije grafičkog okruženja je bio dat u Login ekranu i birao se istovremeno sa prijavom na sistem.


Sesije grafičkog okruženja u Ubuntu 11.10

Izbornik

Ubuntu je prešao na GNOME 3 grafičko okruženje a stanje sa sesijama grafičkog okruženja se u verziji 11.10 dodatno komplikuje. Unity sesija je dobila svoje pristalice ali i protivnike. Završena je Unity 2D sesija za slabije računare. Gnome shell je sazreo i sad je već ozbiljan kandidat. Gnome Classic je sesija za kojim mnogi žale i smatraju je za najednostavniju i najpoželjniju.

U Canonical-u, i pored kritika, odlučili su da nastave sa razvojem Unity-a. Jedan od razloga je, sigurno, mogučnost da samostalno deluju i odlučuju u kom smeru, kako i kojim tempom će teći daljnji razvoj ove sesije grafičkog okruženja. Da bi Unity bio jedina opcija morali su završiti i Unity 2D varijantu za slabije računare. Ti preduslovi su se stekli u verziji 11.10 tako da sada korisnik kada instalira Ubuntu ima na raspolaganju Unity (Ubuntu) i Unity 2D (Ubuntu 2D) sesije grafičko okruženje koje bira pri prijavljivanju na sistem.

Kritika Unity-a, od strane korisnika, je ipak urodila plodom pa su u Canonical-u odlucili da kroz redovan update Ubuntua 11.10 omoguće korisnicima da imaju jos 3 nove sesije grafičkog okruženja. Kroz update Ubuntu 11.10 dobija Gnome Shell (u izboru samo GNOME), zatim GNOME Classic i GNOME Classic No effects.


Unity (Ubuntu)

Unity


Podrazumevana sesija grafičkog okruženja Ubuntu 11.10. U izborniku grafičkih okruženja imenovana je kao Ubuntu.

To je sesija Gnome 3 grafičkog okruženja sa Unity-em kao školjkom i Compizom kao menadžerom prozora.

Obzirom da se za rad oslanja na Compiz neophodna mu je podržka 3D grafičke karte i odgovarajućeg drajvera.

Jedan od Compiz-ovih plug-in-ova je Unity i čitava sesija grafičkog okruženja za svoj ispravan rad zahteva pravilna podešavanja ovog i ostalih Compiz-ovih plug-in-ova. Iako Compiz sluzi za ulepšavanje i prilagođavanje sesije korisniku, menađer podešavanja Compiza nije predinstaliran u Ubuntu. Razlog tome je što korisnička kastmizacija u Compizu može da "obori" čitav Unity kao sesiju grafičkog okruženja.

Prednost Unity-a je njegova štedljivost ekrana. Ovo je jako važno za korisnike sa manjim ekranima 10', 15' i 17'. Maksimiziran prozor je praktično preko celog ekrana. Jedini panel koji je vidljiv posle maksimiziranja se koristi za padajuće menije otvorene aplikacije i za dugmiće min, max i close. U odnosu na stari GNOME 2 ušteda ekrana je cak od 3 panela. Ovakva ušteda povećava radnu površinu i olakšava rad na malim ekranima.

Najveća mana sesije je relativno mala mogućnost kastmizacije. Verovatno je to trenutno stanje sa razvojem ove sesije i ovo će se promeniti na bolje.

Unity 2D (Ubuntu 2D)

Unity 2D


Podrazumevana Light sesija grafičkog okruženja Ubuntu 11.10. U izborniku sesija grafičkog okruženja imenovana kao Ubuntu 2D.

To je sesija Gnome 3 grafičkog okruženja sa Junitijem 2D i Metasitijem menadžerom prozora.

Pošto nije bazirano na Compizu za rad mu nije neohodna podrška 3d grafike, samim tim radi i na slabijim mašinama.

Po izgledu je gotovo identičan Unity-u. Jedina bitna razlika je u nedostatku efekata. Unity 2D ne prikazuje providne prozore, menije i sl. ne prikazuje animacije u dodatnim meni barovima bez obzira koliko dobru grafičku kartu korisnik ima. Compiz u ovoj sesiji ne radi, a Avant window navigator, Screenlets vidžeti i slični programi izgledaju veoma siromašno u ovoj sesiji.

Sve što je navedeno kao prednost za Unity važi i za Unity 2D uz činjenicu da radi na slabijim mašinama.

Mana je, praktično, totalno odsustvo mogućnosti kastmizacije okruženja. Jedino što, praktično, korisnik može da prilagodi sebi su stavke u meniju sa leve strane i tapet na desktopu.
Gnome Shell (GNOME)

Gnome Shell


Je razvijen od strane GNOME projekta. GNOME je nezavisan projekat koji koriste sve distribucije koje prihvataju Gnome kao svoje grafičko okruženja.

To je sesija Gnome 3 grafičkog okruženja sa Gnomovom školjkom i Muterom kao menadžerom prozora.

Gnome shell donosi revolucionarne promene u odnosu na Gnome 2.

Izgled GNOME Shell-a je veoma dopadljiv i interfejs je intuitivan. Novi korisnici neće imati dileme gde se šta nalazi i lak je za navigaciju. Korisnici koji su naviknuti na Gnome 2 će imati problema oko prilagođavanja pošto su razlike u načinu upotrebe velike.

Najveća mana je hardverska zahtevnost. Zahteva 3D grafičku podršku i troši dosta memorije. Ne preporučuje se za sisteme koji imaju ispod 1 GB RAM-a.

Najveća vrlina je njegova vizuelna dopadljivost. Nažalost još nisu napravljeni GUI alati za postavljanje novih tema ali pošto je zasnovan na GTK3, korisnik sa malo znanja programiranja i uz pomoć uputstava lako može sam da napravi svoju temu.


GNOME Classic

Gnome ClassicMoglo bi se napisati i povratak otpisanog. Ovo nije pravi Gnome 2 ali zaista liči.

To je sesija Gnome 3 grafičkog okruženja sa panelom iz Gnoma2 i Metasiti menadžerom prozora.

I Classic je prešao na gnome 3 ali je zadržao gnome 2 panel. To dovodi do toga da je nekim delovima poboljšan u odnosu na stari Gnome 2.

Svi koji su imali priliku da koriste Gnome 2, pamte ga kao jako fleksibilno sesiju. Uz prave dodatke i teme Gnome 2 je mogao da liči na bilo koji OS. Uz taj kameleonski stil Gnome 2 je odlikovala vrlo mala potrošnja resursa i velika brzina odziva.

GNOME Classic je dostojni naslednik ove legendarne sesije Gnoma 2. GNOME Classic je zadržao svoju osobinu da je sve moguće prilagoditi željama korisnika.

Po podrazumevanom podešavanju Classica Compiz je isključen. Bez compiza štedljivost resursa je na visokom nivou. Uz sve to i u štedljivosti radnog prostora je u rangu sa Unity-em. Za razliku od stare sesije Gnome 2 u GNOME Classic-u prozori gube dekoraciju u fullscreen modu tako da je radna površina maksimalno iskorištena pogotovo ako se panel namesti da bude autohide modu.

U GNOME Classic-a je moguće uključiti Compiz. Uz Compiz Classic dobija spektakularne efekate. Cena za to je malo povećana potrošnja resursa.


GNOME fallback (GNOME Classic No effects)

Gnome Classic No effectsGNOME Classic No effects izgleda i ima sve funkcije kao Gnome Classic bez aktiviranog Compiza. Jedina razlika je u tome što u ovoj sesiji nije moguće uključiti Compiz.

Sve što je napisano za GNOME Classic bez compiza, važi i za ovu sesiju. Obzirom da postoji varijanta sesije sa compizom, nedostatak istog u ovoj sesiji je prednost, a ne mana.Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi