Unity

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Ubuntu Unity

Sadržaj

Unity?

Unity projekat osnovan je 2010.godine, pokrenut od Canonicala i Mark Shuttlewortha sa ciljem da obezbede dosledno i jedinstveno korisničko iskustvo kako za korisnike netbookova tako i za korisnike desktop računara. Stavljanjem dizajna u srce projekta Unity objedinjuje korišćenje indikatora aplikacija, sistem indikatora, OSD obaveštenja... kao takav Unity predstavlja moćno korisničko okruženje koje objedinjuje sve vaše aplikacije u integrisanu celinu radnog okruženja. Unity je dizajniran za netbook i srodne uređaje. Uključuje panel i lansirač aplikacija koji omogućava brzi pristup omiljenim aplikacijama, a isključuje detalje ekrana koji se manje koriste na prenosnim uređajima što doprinosi širenju korisnog prostora.

Unity ima vertikalni panel sa leve strane radne površine, i horizontalni meni panel na samom vrhu radne površine. Korišćenje vertikalnog panela za upravljanje aplikacijama najviše koristi pruža kod netbook uređaja sa širokim ekranima. Ovaj panel sadrži često korišćene ikonice, kao i ikonice novootvorenih prozora aplikacija. Aplikacije koje se nalaze u vidu ikonica u ovom panelu mogu se pokretati jednim klikom, a već pokrenute aplikacije pomoću samo jednog klika, ukoliko imaju istovremeno više otvorenih prozora, izlistavaju sve prozore (Expose-style) u vidu umanjenih prikaza svih srodnih prozora.

Ubuntu Unity
Uštedi prostora u mnogome doprinosi i meni koji se iz prozora aplikacija preselio u horizontalni panel na vrhu, pa je prozor i vizuelno manje opterećen, a prikazivanje sadržaja bogatije.

Pri maksimalnom uvećanju prozora, čak se i dugmad Umanji, Uvećaj, Zatvori sele u isti panel koji poji postaje panel prozora aplikacije. Sve to mnogo koristi kada je u pitanju širok ekran (widescreen) netbooka ili nekog desktopa koristeći višak širine u korist visine kojom ovakvi ekrani ne obiluju.


Unity pokretač

Unity pokretač
Već pomenuti vertikalni panel sa leve strane, sadrži omiljene aplikacije, izmenjivač radnih površina,programe,datoteke i fascikle i korpu. Upravljanje sadržajima panela kada su omiljene aplikacije u pitanju obavlja se desnim klikom, pa se aplikacija može izbaciti(ne držati više u pokretaču), sadržati u pokretaču ukoliko je želimo pokretati češće, otvoriti novi prozor iste, ili jednostavno zatvoriti.

U zavisnosti od aplikacije zavise i opcije moje se javljaju desnim klikom na ikonu aplikacije u pokretaču.


Pretraživanje aplikacija i datoteka

Unity Dash

Pretraživanje aplikacija i datoteka lako se obavlja ukoliko znate šta tražite koristeći alatku pod nazivom Dash. Dash se pokreće klikom na Home dugme u gornjem levom uglu ekrana i omogućava pretragu i pokretanje svega što se nalazi u računaru, od aplikacija od datoteka. Jednostavno kucanje u jasno određeno polje za unošenje termina za pretragu daje za ishod rezultate pretrage prikazane u toku i nakon kucanja odmah ispod.


OSD obaveštenja

OSD obaveštenja

OSD obaveštenja su tu da zasmetaju korisniku taman koliko da ostane obevešten o obavljenim procesima, pristigloj pošti, sledećoj numeri na listi pesama, i još mnogo toga. OSD obaveštenja javljaju se kratko, jasno i jednostavno u diskretnim tekstualnim balonima.

Meni Aplikacija

Upravljanje podešavanjima Interneta, Zvuka, Pošte, Ćaskanja i još dosta toga lako se obavlja pomoću ovih sitnih dodataka koji se nalaze u gornjem desnom uglu ekrana.


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi