Uputstvo za dodavanje priloga

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

"Slika govori više od 1000 reči." Imajući ovo u vidu, vrlo često uređivač vikija ima potrebu da iskoristi ovu floskulu sa ciljem ilistrovanja uputstva u članku. Ilustrovana uputstva se uvek lakše pamte.

Viki omogučava ilustrovanje tekstova slikama ili video materijalom. Takođe, viki na, svojim stranama, dozvoljava prikaz samo materijala koji su upload-ovani na media.viki strane.

Sadržaj

Upload priloga na medijski deo Vikija (media.wiki)

Upload slika i video materijala na media.viki je vrlo jednostavno pomoću strane za "Pošalji datoteku". Strana "Pošalji datoteku" nalazi se u uređivačkoj zoni Viki Ubuntu-rs-a ali samo kada je korisnik registrovan i prijavljen. Samo registrovani i prijavljeni korisnici mogu upload-ovati svoje slike i video materijal na media.wiki.

Strana "Pošalji datoteku"


Postupak

  1. Treba pripremiti sliku ili video materijal. Maksimalna veličina fajla je 20MB. Ova max vrednost ima smisla samo za video materijal. Slike ne bi trebale da budu veće od 100KB. Ovo je sasvim dovoljna veličina slike, obzirom na kvalitet. Veće slike mogu da dovedu do sporijeg učitavanja strana, što nije poželjno.
  2. Pomoću dugmeta "Browse" treba pronaći materijal na kompjuteru
  3. Nakon odabiranja slike ili videa automatski će se popuniti polje "Ime fajla izvora" i automatski će biti provereno da li već postoji fajl sa istim imenom.
    • Ako postoji fajl sa istim imenom "izačiće" upozorenje korisniku da promeni ime.
    • Ako ne postoji fajl sa istim imenom u ovom polju će biti originalno ime fajla. Ovo ime će biti korišteno za pozivanje i prikazivanje slike na stranici Wikija. Ovo ime može biti promenjeno i poženjno je da bude kratko ali logično da bi slika, po potrebi, mogla biti nađena preko pretrage. Nisu dobra šifrovana imena!
  4. OPCIONO u polje opis može se upisati kratak opis priloga
  5. Klikom na dugme "Pošalji datoteku" prilog će biti upload-ovan.


Ilustrovanje članaka upload-ovanim materijalom

Pojedinačne slike

Datoteku korisnik dodaje na svoju stranicu koristeći sledeće obrasce:

Ovo je samo deo mogućnosti kako materijal može biti prikazan na stranici Wikija. Slike mogu biti u originalnoj veličini ali i umanjene. Takođe mogu biti uokvirene ili bez okvira, sa ili bez naslova, uz levu ili desnu ivicu stranice itd. Više o formatiranju slika mozete pronaći na stranici "Uputstvo za uređivanje".

Galerije

U Wiki se može postaviti i niz slika u jednom ili više redova. Za to se koriste galerije.

Sledeći kod formira galeriju od 6 slika u dva reda.

<gallery caption="Galerija" widths="50px" heights="50px" perrow="3">
File:head-red.png|Tekst 1
File:head-green.png|Tekst 2
File:head-blue.png|Tekst 3
File:head-red.png|Tekst 4
File:head-green.png|Tekst 5
File:head-blue.png|Tekst 6
</gallery>

Reziltat ovog koda je:


Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi