Viki stranice kategorija

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Head-green.png Obavezno pogledati: Pravila pisanja novih strana
Kategorija-Multimedija.png

Viki kategorije su specijalne stranice koje osim članka sadrže i okupljaju veze ka svim stranicama (člancima) koje su povezane sa tom kategorijom. Osim linkova ka člancima iz te kategorije, ove stranice sadrže i linkove ka podkategorijama te kategorije. Sve ovo ima za cilj lakše pretraživanje postojećih članaka.

Malo komplikovano? Pa i nije samo treba malo rasčlaniti i sve će biti jasno.


Kategorizovanje stranica

Krajnji cilj svakog članka je da "pokrije" neku oblast tako što će dati dovoljno informacija čitaocu o temi koju obrađuje. Članak nije postigao svoj cilj, ma koliko dobar bio, ako zainteresovani čitalac ne može da ga nađe onda kad mu je potreban. Pretraga je dobar način za traženje informacija ali ima ograničenje, korisnik mora tačno da zna šta mu treba. Ako korisnik ne zna pravu "ključnu reč" za pretragu, mala je šansa da će naći pravi odgovor.

Da bi se olakšalo traženje informacija dobro je kategorisati članke, tako što će svaki članak biti stavljen u širu oblast koju obrađuje. Tako da čitalac može da odabere oblast koja je najpribližnija problemu koji ima. Pregledavanjem te oblasti lakše može doći do članka koji rešava njegov konkretni problem. Na taj način može da "naleti" i na članak koji ga zanima, a nije ga posebno tražio. Sve ovo povećava korisnost Vikija.

Kategorizacija članka je vrlo laka. Dovoljno je samo negde u tekstu (na Srbija Viki se praktikuje da bude na dnu stranice) postaviti link [Kategotija:Ime kategorije] i to je sve.

Na Srbija Viki već postoje 3 načina kategorizacije.

  1. Kategorizacija članka po verziji Ubuntua na koju se članak odnosi. Zastupljene su sve verzije Ubuntua od 4.10 do 11.10. U naziv kategorije je dovoljno za ime navesti samo broj verzije.
  2. Kategorizacija po grafičkom okruženju i tako da postoje kategorije:Kubuntu, Gnome, KDE 4, Unity.
  3. Kategorizacija po korisničkoj dokumentaciji. Ovde se razlikuju kategorije: Aplikacije, Multimedija, Internet i mreže, Virtuelizacija, Saveti i trikovi, Eyecandy, Instalacija, Hardver, Laptop, Sigurnost, Igre, Info.
  4. Poslednja specijalna kategorija je Sadržaj, koja sadrži samo linkove ka svim kategorijama, Glavnom stranom, Uputstvom za uređenje vikija i Pesak stranom za vežbanje.
Head-blue.png Napomena: Jedan članak može biti kategorizovan u više kategorija.

Ako trenutno ne postoji odgovarajuća kategorija treba je napraviti tako što joj samo damo ime i ona će se formirati.


Stranica kategorija

Ova stranica je specifična u odnosu na "običnu" viki stranu po tome što odmah po formiranju dobija link(ove) ka strani(cama) koje su vezane za tu kategoriju. Inače osim ove razlike, stranica kategorija se uređuje na potpuno isti način kao i sve ostale viki strane. Uneseni tekst će se pojaviti na početku strane. Nakon unesenog teksta pojaviće se spisak podkategorija, ako ih ima, a nakon toga i spisak članaka vezanih za ovu kategoriju.

Prilikom uređivanja teksta stranice kategorije moguće je dodati kategoriju kojoj ova kategorija pripada i tako se od kategorije dobija podkategorija.


Primena stranica kategorija na Srbija viki

Na Srbija viki može se uočiti 3 različite primene stranice kategorije.

1. Stranica kategorije koja je samo "držač" linkova. Primer je kategorija:Sadržaj. Ova stranica je potpuno bez sopstvenog sadržaja i viki je vodi kao da i nije formirana. Izlaz ovakve stranice je samo spisak podkategorija i stranica koje su vezane sa ovom kategorijom. Link ka ovoj kategoriji je crven, jer tako viki označava sve linkove koji vode na neformirane strane. Ovo u specijalnim slučajevima i nije loše jer je takav link uočljiviji od plavog pa to daje novi značaj ovakvoj stranici.
2. Stranica kategodije sa linkovima ka ostalim kategorijama i opisom oblasti koju obrađuje. Ovakve su većina stranica kategorija na Srbija viki. U svom sadržaju obavezno imaju šablon {{korisnička dokumentacija}} koji dodaje liniju za navigaciju, a pored toga daje informacije o oblasti koju obrađuje ova kategorija i naravno linkove ka člancima iz te kategorije.
3. Stranica kategorije koja je vodič kroz oblast koju obrađuje. Primer ovakve stranice je kategorija:Pomoć kojoj pripada i ovaj članak. Svojim sadržajem ova stranica vodi kroz vodič i upućuje korisnika u kom članku šta može pročitati. Ovakva struktura pomaže korisniku da lakše nađe traženi odgovor bez potrebe da čita sve redom. Sa druge strane omogućava i neki timski rad na formiranju nekog uputstva ili prevoda gde svaki učesnik radi na svojoj stranici, a sve na kraju bude povezano upravo stranicom kategorije.


Nastavak: Uputstvo za dodavanje priloga
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi