VirtualBox

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga

Sadržaj

Виртуалбокс

Виртуалбокс (Virtualbox) је слободни и бесплатни виртуализациони систем отвореног кода, који развија компаније Оракл (ORACLE) и доступан је за инсталацију, редистрибуцију и пуно комерцијално коришћење преузимањем са званичне презентације као и кроз Убунту ризнице.

Виртуалбокс у потпуности замењује плаћене власничке програме затвореног кода као што је Вмвер (VmWare) и доступан је без потребе плаћања захваљујући доступности и извршног издања као и изворног кода под ГПЛ2 (GPL2) лиценцом. Компанија Оракл, нуди могућност куповине "комерцијалне лиценце" која укључује подршку при коришћењу у продукцији.(Oracle VirtualBox VM)

Виртуалбокс се користи да бисте на постојећем рачунару, користећи инструкције за виртуелизације модерних процесора VT-x/AMD-V и (NVI)RVI/EPT (или без њих само нешто спорије) покретали целе, Неизмењене оперативне системе под већ постојећим оперативним системом, једностанво одвајајући део радне меморију за Виртуелну машину и датотеку слике диска (image), која замењује тврди диск "гостујућег система" (Гост).

Симулирана машина има све особине као да је постављена на одвојен рачунар (приступ мрежи, звуку, графици и слично) и тиме се елиминише потреба да се користи други рачунар ради повременог (или сталног) коришћења другог (Гост) оперативног система (Виндовса), поред Линукса. Тиме се такође може постићи консолидација сервера (старих виндовс програма и других) и апликација, јер програми не виде разлику у извршавању. На једном рачунару/серверу се може покренути и извршавати неколико виртуелних машина, при чему свака од њих замењује по један физички сервер или рачунар. Тиме се постиже уштеда у потрошњи струје, физичком простору, броју рачунара потребних за обављање посла као и лакше управљање резервним копијама и постиже се лакше одржавање "на једном месту". (КОНСОЛИДАЦИЈА)

Виртуелне машине су одличне за развој јер се може њима неограничено експериментисати, подешавајући мрежна подешавања између виртуелних машина - можете имати онолико виртуелних машина са различитим оперативним системима, колико меморије, процесорске снаге и простора на диску можете да им доделите - тј цео развојни или продукцијски датацентар.

Једино ограничење код виртуализације јесте да неизмењени "Гост" системи треба да буду прављени за x86 или x86-64(intel/amd64) процесоре, јер за друге архитектуре, потребно је вршити емулацију и то више није исто што и виртуелизација. Велика брзина Гост машине се код виртуелизације постиже тако што и гостујућа машина користи директно исте инструкције процесора као и ваш главни систем али на контролисан начин и потпомогнуто од стране главног система и виртелизационих функција самог процесора. Тиме ни на који начин виртуелна машина не може угрозити директно функционисање других виртуелних машина нити главног система (уз иста сигурносна подешавања мреже као да се ради о физичкој машини) и може се посматрати управо као да имате још рачунара на располагању.

Разлике у брзини између извршавања "праве" и виртуелне машине су врло мале уколико се користи процесор са Интел ВТ или АМД-В (Intel-VT, AMD-V) инструкцијама или новији и може се рећи да, изузев примена за интензивни тродимензионални приказ (у новијим видео играма), виртуелна машина вам може пружити угодност да можете да наставите са коришћењем старих (Виндовс и других) програма и система на које сте навикли и од којих можда зависите, истовремено мигрирајићи све остало на Слободну Гну/Линукс или другу Јуниксолику (Unix-like) слободну платформу и притом уштедите улажући у развој.

Постављање Виртуалбокс из ризница дистрибуције Убунту

Ивршно издање компаније Оракл је под ГПЛ (GPL) лиценцом и за бинарно издањ и за изворни код, па је као такво доступно и кроз Убунту ризнице.

sudo apt-get install virtualbox

Уколико желите да надоградите Виртуалбокс додатним проширењем затвореног кода (Extension) користи се пакет "virtualbox-ext-pack" или преузимањем са страна за преузимање, док је проширење доступно по ПУЕЛ (PUEL) власничкој лиценци за некомерцијалну употребу. Оно доноси подршку за УСБ 2.0/3,0(USB) уређаје,даљински приступа коришћењем РДП(RDP) (-приступ путем ВНЦ(VNC) је већ присутан) и ПеИксЕ (PXE) - подизању вирт. машина преко мреже на интеловим мрежним картама.

На Виртуалбокс апликацију која је доступна и потпуно функционална за комерцијалну продукцију, односи се само слободна ГПЛ лиценца. Ако Вам УСБ(2,3) приступ Гост машини није најважнији, све могућности ВиртуалБокса можете користити и без овог додатка. Уколико јесте, додатак за комерцијалну употребу, и продукциону подршку за цео Виртуалбокс, можете купити од компаније Оракл.

Уколико желите новије Виртуалбокс издање, погледајте расположивост на местима као што је "UbuntuBackports" или на списку пакета у ризницама.

Постављање Виртуалбокс из Виртуалбокс ризнице

Виртуалбокс je под слободном ГПЛ бинарном лиценцом доступан без надокнаде за сваку па и пословну примену и може се преузети на страници за преузимање а на посебној Гну/линукс страници доступан је Виртуалбокс који се може поставити директно (dpkg -i) или по упутству из ризнице програма. Додајте ризницу за Виртуалбокс и он ће се повремено аутомаски освежавати новијим издањима.

Постављање: Омиљеним уређивачем текста отворите датотеку са списком ризница програма

sudo nano /etc/apt/sources.list

И додајте на крај списка ону ризницу која одговара издању Кубунту/Иксубунту/Убунту система који користите и снимите је:

За 14.04LTS:

deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian trusty contrib

За 15.10:

deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian wily contrib

Преузмите кључ којим се потписују ризнице и додајте га:

wget https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox.asc
sudo apt-key add oracle_vbox.asc

И на крају поставите програм

sudo apt-get update
sudo apt-get install virtualbox-5.0
sudo apt-get install dkms

Пошто стално пристижу новија издања (у тренутку задње измене овог текста 5.0.16), ако желите најновије издање, погледајте списак из ризнице

sudo aptitude search virtualbox | less

Или учините исто користећи графички управљач пакетима, програм Синаптик (Synaptic)

Виртуалбокс (од издања број 4 и новији) има издвојену подршку за УСБ(2/3) и друго, доступну у облику додатног проширења (VirtualBox Extension Pack) који се додаје из самог Виртуалбокса после првог покретања. Додатак се нуди од фирме Оракл у оквиру цене плаћене подршке, док је сам власнички додатак доступан без плаћања за личну и некомерцијалну употребу.

Додавање УСБ подршке у ВиртуалБокс

Осим постављања додатка VirtualBox Extension Pack за активирање УСБ 2 i 3 подршке, потребно је још да корисник обезбедити привилегије да користи додатне уређаје у виртуалној машини тј. у гостујућем систему. То се обезбеђује додавањем корисничког имена у групу корисника виртуалбокса.

Списак свих група и њима придрузених корисника добија се са:

cat /etc/group

Додавање корисника у групу врши се са:

sudo usermod -a -G ime_grupe ime_usera 

ime_grupe у тренутку измене овог текста је: vboxusers

ime_usera је стандардно корисничко име корисника система

Након рестарта система ове привилегије корисника ће бити прихваћене и корисник ће моћи да види УСБ уређаје у гостујућем систему.

Решавање проблема са старим Биос(BIOS) или старим КВМ(KVM)

Иоле новији рачунари, Убунту издања, Квм и Виртуалбокс издања немају никаквих проблема и текст испод се односи само на оне који наиђу на проблем са том комбинацијом или са хардвером свог рачунара.

Ово је решење уколико којим случајем имате рачунар са старим системским Биос програмом (BIOS) који прави проблем са ситемима за виртуелизацију. Такође исправља ситуацију да ако сте на истом рачунару користили и КВМ(KVM, може се десити да новија издања (новија од 3.0) одбију да раде користећи VT/AMD-v инструкције због грешке у Квм модулу језгра која означава те инструкције као коришћене иако се не користе. У новијим Квм издањима то је исправљено али ако није или ако користите учитан КВМ модул, препоручљиво је да га уклоните пре покретања Виртуалбокса (lsmod | grep kvm за проверу да ли је присутан и modprobe -r kvm_amd или одговарајући модул за Интел)

Да бисте ипак и даље могли да користите новији Виртуалбокс на постојећој машини са већ учитаним старим квм модулом, потребно је додати "заобилажење" овог проблема које је расположиво у издању Виртуалбокс 3.1.4 или новијем. (Ticket #5639-AMD-V not working: VERR_SVM_IN_USE -> update your BIOS/workaround available in SVN/3.1.4)

Покрените виртуалбокс са претходим позивањем гашења претходно покренутог Виртуалбокса и подешавањем системске променњиве:

killall VBoxSVC
export VBOX_HWVIRTEX_IGNORE_SVM_IN_USE=true
VirtualBox

Ако је главна (матична) машина на којој се покреће виртуалбокс Линукс пре покретања програма. Ово исто помаже ако ваш рачунар има старији Биос који смета коришћењу VT или Амd-v инструкција.

Можете после постављања ручно изменити /usr/bin/VBox

sudo nano /usr/bin/VBox

додајући

export VBOX_HWVIRTEX_IGNORE_SVM_IN_USE=true 

На почетку датотеке, тако да се изврши при сваком покретању виртуалбокса. Такође, ако касније накнадно додајете или унапредите Виртуалбокс, ово поново треба изменити уколико је потребно.

Уколико не желите дату измену да вршите сваки пут по постављању новог издања Виртуалбокса, можете алтернативно направити другу команду одакле ћете позивати Виртуалбокс у овом случају:

sudo nano /usr/bin/VBoxс

додајући

killall VBoxSVC
export VBOX_HWVIRTEX_IGNORE_SVM_IN_USE=true
VirtualBox

и подесимо да је команда извршна:

sudo chmod +x /usr/bin/VBoxс

Напомена: Каснија издања Квм су изменила понашање које се коси са Виртуалбокс тако да би Убунту издања почев од 2010 требало да имају исправљено издање Квм и ова исправка можда није потребна. Исправка није потребна на рачунарима који Нису користили КВМ али ће бити задржана због старих рачунара са неприлагођеним Биос програмима на матичним плочама. На нојим инсталацијама у гланвом није потребна.

Пречице


Korisnička dokumentacija
Aplikacije | Multimedija | Internet i mreže | Virtuelizacija | Saveti i trikovi | Eyecandy | Serveri | Instalacija | Hardver | Laptop | Sigurnost | Igre | Info
Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi