Desktop trikovi

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
(Uređivanje menija)
Linija 5: Linija 5:
 
==Uređivanje menija==
 
==Uređivanje menija==
  
Ubuntu dolazi sa Alacarte uređivačem menija, pa možete urediti meni i dodati nove unose za programe koji se ne prijavljuju automatski nakon instalacije.
+
Ubuntu dolazi sa ''Alacarte uređivačem menija'', pa možete urediti meni i dodati nove unose za programe koji se ne prijavljuju automatski nakon instalacije.
  
 
Kako biste dodali novi unos u meni:
 
Kako biste dodali novi unos u meni:
  
Otvorite Alacarte putem Applications Accessories Alacarte Menu Editor, ili desnim klikom na početni meni i odabirom Edit Menus.
+
# Otvorite ''Alacarte'' birajući '''Applications Accessories Alacarte Menu Editor''', ili desnim klikom na početni meni i odabirom '''Edit Menus.'''
  
Na Alacarteovom levom stupcu odaberite podmeni u kojem želite novi unos.
+
# Na Alacarteovom levom stupcu odaberite podmeni u kojem želite novi unos.
  
Odaberite File New Entry. U prozoru za novi unos odaberite ime, komentar, naredba i ikona Naredba ce uglavnom biti ime paketa, ime je naziv unosa u meniu, a komentar će se pojaviti kada mišom pređete preko unosa. Ikone se automatski postavljaju u /usr/share/pixmaps, a mogu se i odabrati iz vaših fajlova.
+
# Odaberite '''File New Entry'''. U prozoru za novi unos odaberite ime, komentar, naredbu i ikonu. Naredba će uglavnom biti ime paketa, ime je naziv unosa u meniju, a komentar će se pojaviti kada mišem pređete preko unosa. Ikone se automatski postavljaju u /usr/share/pixmaps, a mogu se i odabrati iz vaših fajlova.
  
Kako biste promenili redosled, upotrebite strelice prema gore i dole na desnoj strani Alacarte prozora.
+
Kako biste promenili redosled, upotrebite strelice prema gore i dole na desnoj strani ''Alacarte'' prozora.
  
 
Kako biste sprečili prikaz unosa, upotrebiti kvadratiće kraj unosa. Ovo ne uklanja unos, pa ga kasnije možete ponovo omogućiti.
 
Kako biste sprečili prikaz unosa, upotrebiti kvadratiće kraj unosa. Ovo ne uklanja unos, pa ga kasnije možete ponovo omogućiti.
 
  
 
==Pokreni program ručno==
 
==Pokreni program ručno==

Izmena od 20. mart 2007. u 01:50

Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi