Kategorija:Pomoć

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Revizija od 12:44, 14. januar 2012.; Fogmaker (razgovor | prilozi)
(razl) ← Prethodna revizija | Trenutna revizija (razl) | Sledeća revizija → (razl)
Idi na: navigacija, pretraga

Ovo je centralna strana tehničke pomoći za Wiki Ubuntu-rs.

Ova strana treba da da osnovne smernice kako razumeti strukturu naših Wiki strana i kako započeti rad na uređenju istih.

Sadržaj

Mapa Wiki Ubuntu-rs

Na stranici "Mapa Wiki Ubuntu-rs" možete videti i upoznati se sa organizacijom naših Wiki strana. Upoznavanje sa strukturom olakšava snalaženje na Wikiju i pronalaženje potrebnih informacija.

Korisnički deo Wikija

Ovo je ključni deo našeg Wikija i to treba imati stalno na umu. Cilj je da ovaj deo da što više korisnih informacija, da bude logičan, funkcionalan, lak za pretraživanje i što aktuelniji.

Sve najbitnije o strukturi korisničkog dela vikija mogu se naći na ovoj strani.

Uređivački deo Wikija

Ovo je pomoćni deo wikija koji daje tehničku pomoć za uređivanje Wiki strana, smernice šta bi trebalo uraditi, informacije o trenutnim akcijama na uređenju wikija, informacije o skorašnjim izmenama na wikiju, linkovi za glavnu stranu, linkovi za dodavanje priloga...

Sve najbitnije o strukturi Uređivačkog dela vikija mogu se naći na ovoj strani.

Pravila za pisanje Wiki članaka

Svi koji imaju nameru da nešto pišu na wiki stranama moraju da ispoštuju određena pravila pisanja wiki članaka. Na stranici "Pravila pisanja članaka" možete naći najvažnija pravila za pisanje članaka na našem Wikiju.

Pravljenje izmena na postojećim stranicama (člancima)

Za vršenje izmena na postojećim stranicama koriste se kartice za editovanje/pregled. Pravila za vršenje izmena na postojećim stranama mogu se naći na sledećoj strani.

Održavanje wikija

Održavanje Wiki Ubuntu-rs-a podrazumeva radnje na stalnom kontrolisanju aktuelnosti strana u korisničkoj zoni. Vremenom članci zastarevaju i treba ih obnoviti ili ažurirati. Uputstvo za održavanje Wikija nalazi se ovde.

Pisanje novih članaka

Pravila pisanja novih članaka mogu se naći na strani "Pravila pisanja novih strana"

Wiki stranica kategorija

Članke na wikiju obavezno treba katekorizovati zbog lakšeg pretraživanja postoječih članaka. Stranice kategorija okupljaju na jednom mestu linkove svih članaka koji pripadaju toj kategoriji. Ove stranice mogu da se formiraju na više načina u zavisnosti od namene ali uvek sa ciljem lakše navigacije. Pravila kategorizacije stranica i način korištenja stranica kategorije možete naći ovde.

Dodavanje priloga tekstovima

Pod prilozima se uglavnom podrazumevaju slike i video materijali. Kratko uputstvo za dodavanje priloga može se naći na stranici "Uputstvo za dodavanje priloga".

Osnovna pravila formatiranja teksta

Pravila wiki formatiranja teksta mogu se naći na strani "Uputstvo za uređivanje". Ova strana daje kompletno uputstvo za pisanje i formatiranje wiki teksta i link ka ovoj strani je uvek vidljiv u uređivačkom delu wikija pod linkom "Pomoć".

Napredna pravila formatiranja strana

Za kvalitetniji pregled napisanih strana koristi se napredno formatiranje strana. Za napredno formatiranje strane pogledati sledeće uputstvo "Pregled članka".

Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi