Muzički plejeri

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
 
m (veza ka Audacious)
 
Linija 1: Linija 1:
=====The Ubuntu and Kubuntu Media Plejeri=====
+
{{Sređivanje}}
  
Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake) dolazi sa Rhythmbox plejerom za muziku
+
Ubuntu 8.04 LTS dolazi sa [[Rhythmbox]] plejerom za muziku, dok Kubuntu 8.04 LTS dolazi sa [[Amarok]] plejerom za muziku.
  
Kubuntu 6.06 LTS dolazi sa AmaroK plejerom za muziku
+
=== Dodatni Ubuntu plejeri ===
  
=====Dodatni Ubuntu plejeri=====
+
Klon najpopularnijeg plejera na Windowsu Winampa je program [[XMMS]], njega možete instalirati tako što ćete u terminalu otkucati sledeće:
 
+
Klon najpopularnijeg plejera na Windowsu Winampa je program XMMS, njega možete instalirati tako što ćete u terminalu otkicati sledeće:
+
  
 
  sudo aptitude install xmms xmms-skins
 
  sudo aptitude install xmms xmms-skins
Linija 15: Linija 13:
 
A zatim ga možete pokrenuti odavde  
 
A zatim ga možete pokrenuti odavde  
 
  Applications -> Sound & Video -> XMMS
 
  Applications -> Sound & Video -> XMMS
 +
 +
'''!!xmms vise nije dostupan iz repoa od Ubuntu 8.04!!''' Fork xmms na kome se aktivno radi je [[Audacious]].
 +
 +
=== Sviranje i ripovanje Audio CD-a ===
 +
 +
Prilikom ubacivanja audio CD, Sound Juicer CD plejer i riper se otvara automatski. Za slušanje CD, kliknite na  '''Play'''  ili pritisnite '''Ctrl+P'''. Za preslušavanje određenu pesme, dva puta kliknite na pesmu koji želite da čujete ili kliknite jednom i odaberite Play.
 +
 +
Za ripovanje muzike sa svog audio CD, označite numere koje želite ripovati  i kliknite na '''Extract''' ili pritisnite '''Ctrl+Enter'''.
 +
 +
Ako ste povezani na Internet, Sound Juicer će saznati ime izvođača, naslov albuma i podatke o pesmama putem baze podataka koju održava zajednica na adresi [http://musicbrainz.org MusicBrainz.org], a koja sadrži više od 360.000 albuma.
 +
 +
Za pokretanje Sound Juicer, odaberite  '''Applications – Sound&Video - Sound Juicer CD Extractor'''.
 +
 +
U podešavanjima možete odrediti gde u računaru želite da smestite audio fajlove, da podesite ime fajla, format i kodek. U glavnom prozoru, odaberite Edit - Preferences.
 +
 +
Sound Juicer može prevesti audio fajlove u sledeće formate:
 +
 +
* '''Ogg Vorbis'''- Ogg Vorbis je audio format  koji nije ograničen patentima i obično proizvodi kvalitetniji zapis sa većom kompresijom od MP3 formata. Više informacija možete pronaći na [http://www.vorbis.com/faq/ Vorbisovom vebsajtu].
 +
 +
* '''FLAC''' - FLAC (''Free Lossless Audio Codec'') je format koji kompresuje audio zapise do 50% bez gubitka kvaliteta. Za više informacija o ovom formatu, pogledajte [http://flac.sourceforge.net/ FLAC stranicu na sourceforge.net].
 +
     
 +
* '''WAV''' - WAV je format za snimanje zvuka. Sound Juicer koristi ovaj format za mono zvučne zapise niskog kvaliteta.
 +
     
 +
Možete prevesti audio zapise sa  CD-a i  u neslobodan MP3 format. Upustva kako ripovati u MP3 format nalaze se u meniju Help Sound Juicer programa. Odaberite '''Help - Contents''' i odaberite opciju '''Preferences.'''
 +
 +
=== Narezivanje CD-a ===
 +
 +
Kada ubacite prazan CD Ubuntu će vas pitati da li želite narezati audio ili data CD. Ako kliknete na '''Burn Audio CD''', pokrenuće se Serpentine. Za dodavanje muzike na vaš CD, prevucite muziku iz preglednika fajlova ili upotrebite '''Add File''' opciju. Neohodno je potom da odaberete veličinu vašeg CD-a (od 21, 74, 80 ili 90 minuta). Serpentine će vas upozoriti ukoliko odabrani sadržaj ne može stati na disk.
 +
 +
Da biste napravili CD s fotografijama ili data CD, kliknite na '''Burn Data CD'''. Ubuntu će otvoriti CD/DVD Creator. CD creator je ugrađen u fajl preglednik i omogućava vam dodavanje svih fajlova i foldera za koje imate dozvole pristupa.  Kada ste spremni za narezivanje CD, kliknite '''Write to Disk'''. Ubuntu će vas pitati za uređaj koji će se koristiti za narezivanje i daće vam mogućnost odabira naziva za CD kao i brzine ispisa. Na kraju kliknite '''Write''' za početak
 +
narezivanja.
 +
 +
=== Sviranje i organizacija audio fajlova ===
 +
 +
Za sviranje i organizaciju muzike, Ubuntu predlaže [[Rhythmbox|Rhythmbox muzički plejer]], koji je sličan iTunes programu. Pri prvom pokretanju [[Rhythmbox]] će pretražiti  vaš lični folder i dodati sve audio datoteke u svoju kolekciju. Za opokretanje Rhythmbox-a, odaberite '''Applications - Sound&Video - Rhythmbox Music Player.'''
 +
 +
Ubuntu neposredno ne podržava MP3 format, zbog njegove ograničenosti patentnim  i vlasničkim pravima. Umesto MP3 formata, Ubuntu podržava '''Ogg Vorbis''' format, koji je potpuno slobodan, otvoren i bez patenata. Ogg Vorbis također ima kvalitetniji zvuk od MP3 formata, pri istoj veličini fajla, a podržan je od strane mnogih popularnih muzičkih plejera.
 +
 +
I dalje možete slušati svoje stare MP3 fajlove ako instalirate podršku za MP3. Upustva za Windows Media Audio (wma/wmv) i druge patentima ograničene formate, možete pronaći na Ubuntu Wikiju. [http://wiki.ubuntu.com/RestrictedFormats]
 +
 +
Cowbell, uređivač ID3 zapisa može urediti ID3 podatke vaših MP3 i drugih muzičkih fajlova. Za korišćenje Cowbell-a uradite sledeće:
 +
 +
# Instalirajte cowbell paket iz Universe repozitorija
 +
# Za pokretanje Cowbell, odaberite '''Applications - Sound&Video - Cowbell Music Organizer.'''
 +
 +
=== Upotreba Ipod-a ===
 +
 +
Muziku možete slušati direktno sa Ipod-a pomoću '''Rhythmbox Music Player-a'''. Jednostavno priključite svoj Ipod na računar i otvorite [[Rhythmbox]].
 +
 +
Dabiste prebacili muziku sa računara na Ipod i obratno, upotrebite program '''gtkpod''':
 +
 +
# Instalirajte paket gtkpod iz Universe repozitorija
 +
# Za pokretanje gtkpod odaberite '''Applications''' zatim '''Sound&Video''' i na kraju '''gtkpod'''
 +
 +
=== Uređivanje audio fajlova ===
 +
 +
[[Audacity]] je slobodan, program otvorenog koda za snimanje i uređivanje zvuka. Da biste koristili Audacity uradite sledeće:
 +
 +
# Instalirajte Audacity paket iz Universe repozitorija
 +
# Za pokretanje odaberite '''Applications - Sound & Video - Audacity'''.
 +
# Detaljniju pomoć o korišćenju programa Audacity potražite u opciji '''Help''' samog programa
 +
 +
 +
{{Korisnička dokumentacija}}
 +
 +
{{aktuelne verzije}}
 +
[[Kategorija:8.04]]
 +
[[Kategorija:7.10]]
 +
[[Kategorija:7.04]]
 +
[[Kategorija:Aplikacije]]

Tekuća izmena od 16. april 2013. u 09:41

Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi