Napomene nadogradnje

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
(Napravljena stranica, započet prevod sa https://help.ubuntu.com/community/UpgradeNotes)
 
(dodate beleške nadogradnje za verzije unazad do 8.04)
Linija 1: Linija 1:
 
=Opšte informacije o nadogradnji=
 
=Opšte informacije o nadogradnji=
Nadogradnja predstavlja proces prelaska sa jedne verzije(ranije po izdanju) Ubuntua na sledeću verziju(noviju po izdanju) sa instaliranim sistemom. Kao primer poslužiće nadogradnja Ubuntua 7.10 na Ubuntu 8.04 LTS. Da bi izbegli oštećenja na sistemu koji već imate, najbolje je obavljati nadogradnju trenutne verzije koju imate na prvu sledeću(npr Ubuntu 10.10 nadograditi na Ubuntu 11.04). Ako želite da "preskočite" verziju napravit podršku svih podataka i uradite svežu instalaciju, ili postepeno nadograđujte verziju po verziju. Primera radi, ako koristite verziju 10.04, a želite 11.04, nadogradite najpre na 10.10, a zatim na 11.04.  
+
Nadogradnja predstavlja proces prelaska sa jedne verzije(ranije po izdanju) Ubuntua na sledeću verziju(noviju po izdanju) sa instaliranim sistemom. Kao primer poslužiće nadogradnja Ubuntua 7.10 na Ubuntu 8.04 LTS. Da bi izbegli oštećenja na sistemu koji već imate, najbolje je obavljati nadogradnju trenutne verzije koju imate na prvu sledeću(npr Ubuntu 10.10 nadograditi na Ubuntu 11.04) ili ako je u pitanju izdanje sa dugoročnom podrškom (LTS) onda sa 10.04 vrši se nadogradnja na 12.04. Ako želite da "preskočite" verziju napravit podršku svih podataka i uradite svežu instalaciju, ili postepeno nadograđujte verziju po verziju. Primera radi, ako koristite verziju 10.04, a želite 11.04, nadogradite najpre na 10.10, a zatim na 11.04.  
  
 
Obnavljanje instalacije bez formatiranja particija(što nije isto što i nadogradnja) takođe čuva korisnička podešavanja i lične podatke koji se nalaze u direktorijumu '''/home''', ali će obnoviti sva podešavanja sistema koja se beleže u direktorijumu '''/''' .
 
Obnavljanje instalacije bez formatiranja particija(što nije isto što i nadogradnja) takođe čuva korisnička podešavanja i lične podatke koji se nalaze u direktorijumu '''/home''', ali će obnoviti sva podešavanja sistema koja se beleže u direktorijumu '''/''' .
Linija 19: Linija 19:
  
 
'''Sistem > Administracija > Sistem Monitor'''
 
'''Sistem > Administracija > Sistem Monitor'''
 +
 +
Ili
 +
 +
lsb_release -a
 +
 +
[[Slika:RukaUpozorenje.png]] Korišćenje riznica koje nisu pod kontrolom Ubuntu tima nije preporučljivo, zato što to predstavlja veliki sigurnosni rizik i može slomiti ili oštetiti Vaš sistem. Ako koristite EasyUbuntu ili Automatix (ni jedno nije podržano od ova dva) može biti problema pri nadogradnji na noviju verziju ili čak i zahtevati svežu instalaciju sistema. Ako posedujete softver instaliran sa drugih izvora, nadogradnja će mnogo lakše proteći ako se [https://help.ubuntu.com/community/CleanUpgrade ukloni taj softver] pre nego se otpočne nadogradnja.
 +
 +
==Trenutno podržane verzije==
 +
Podržane verzije Ubuntua izašle su iz perioda testiranja, pouzdanje su i preporučuju se za svakodnevnu normalnu upotrebu. Te verzije su one koje bi trebalo da budu na Vašim računarima. Generički vodič za nadogradnju može se naći [https://help.ubuntu.com/community/Upgrades ovde]. U ovom vodiču ne mogu se naći specifična svojstva napomene svakog izdanja, pa zato pogledajte napomene o nadogradnji za svako izdanje posebno:
 +
 +
===Nadogradnja verzije 10.10 na 11.04===
 +
*Verzija: 11.04 (Natty Narwhal)
 +
*Pogledati [https://help.ubuntu.com/community/NattyUpgrades NattyUpgrades] stranu za napomene pri nadogradnji.
 +
 +
===Nadogradnja verzije 10.04LTS na 10.10===
 +
*Verzija: 10.10 (Maverick Meerkat)
 +
*Pogledati [https://help.ubuntu.com/community/MaverickUpgrades MaverickUpgrades] stranu za napomene pri nadogradnji.
 +
 +
===Nadogradnja verzije 9.10 ili 8.04 LTS na 10.04 LTS===
 +
*Verzija: 10.04 LTS (Lucid Lynx)
 +
*Pogledati [https://help.ubuntu.com/community/LucidUpgrades LucidUpgrades] stranu za napomene pri nadogradnji.

Izmena od 30. jun 2011. u 13:22

Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi