PrezentacijaGutsy

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
(Новине су: појашњења)
(wiki(eng.) u viki(srp.))
 
Linija 8: Linija 8:
 
== Уопштено о Убунтуу ==
 
== Уопштено о Убунтуу ==
  
Убунту је веома популарна GNU/Linux дистрибуција првенствено намењена десктоп рачунарима. Заснована је на Debian GNU/Linuxu, а красе је употребљивост, издавање нових верзија на сваких шест месеци, једноставна инсталација и ненаметање законских ограничења. Убунту спонзорише Cannonical Ltd, приватна компанија коју је у Јужноафричкој Републици основао Mark Shuttleworth.
+
Убунту је веома популарна GNU/Linux дистрибуција првенствено намењена десктоп рачунарима. Заснована је на Debian GNU/Linuxu, а красе је употребљивост, издавање нових верзија на сваких шест месеци, једноставна инсталација и ненаметање законских ограничења. Убунту спонзорише Cannonical Ltd, приватна компанија коју је основао јужноафриканац Mark Shuttleworth.
  
Име дистрибуције је настало од речи ''убунту'' која на зулу и xоса језицима има значење „хуманост према другима“. Слоган дистрибуције је – „Линукс за људска бића”, а презентује један од основних циљева – прављење Линукса доступнијим и лаким за коришћење.
+
Име дистрибуције је настало од речи ''убунту'' која на зулу и xоса језицима има значење „хуманост према другима“ ("Humanity to others"). Слоган дистрибуције је – „Линукс за људска бића”, а презентује један од основних циљева – прављење Линукса доступнијим без обзира на економске, националне и друге разлике, и лакшим за коришћење.
  
 
== Убунту обећања ==
 
== Убунту обећања ==
  
  
*      Ubuntu ће увек бити бесплатан
+
*      Ubuntu ће увек бити слободан и неће се наплаћивати
*      Подршка локализацији (преко 299 језика)
+
*      Подршка локализацији (преко 299 језика); Launchpad је између осталог и веб апликација за превођење линукс софтвера
*      Регуларна и очекивана издања сваких 6 месеци, укључујући и бесплатну подршку 18 месеци
+
*      Регуларна и очекивана издања сваких 6 месеци, укључујући и сигурносне закрпе наредних 18 месеци; ЛТС издања која имају подршку: 3 године за десктоп и 5 година за сервер варијанту
*      Дистрибуција и подршка за слободан и бесплатан софтвер
+
*      Дистрибуција и подршка за слободан софтвер
  
 +
== Варијанте Убунтуа ==
  
== Деривати Убунтуа ==
+
Постоји неколико варијанти које се објављују паралелно са Ubuntu дистрибуцијом:
 
+
Постоје неколико деривата који се објављују паралелно са Ubuntu дистрибуцијом:
+
 
*      Kubuntu – користи КДЕ уместо ГНОМЕ окружења
 
*      Kubuntu – користи КДЕ уместо ГНОМЕ окружења
 
*      Edubuntu – намењен школама и учењу деце
 
*      Edubuntu – намењен школама и учењу деце
 
*      Xubuntu – користи XFCE и намењен је слабијим рачунарима
 
*      Xubuntu – користи XFCE и намењен је слабијим рачунарима
*      Серверска дистрибуција
+
*      Серверска варијанта
  
 
== Историја и развој ==
 
== Историја и развој ==
Linija 89: Linija 88:
 
*а наравно могућност међусобног упознавања и дружења нам је посебно битна и драга
 
*а наравно могућност међусобног упознавања и дружења нам је посебно битна и драга
  
Наш локални тим је основан у мају 2005. године. Од 26. јуна 2007. године постали смо званични Убунту локални тим. Поред разних акција на популаризацији овог оперативног система, посебно смо поносни на ShareIt акцију, којом помажемо међусобно дељење и размену Убунту-а дискова.
+
Наш локални тим је основан у мају 2005. године. Од 26. јуна 2007. године постали смо званични Убунту локални тим. Тим чини екипа младих људи, који своје знање и ентузијазам посвећују управо Вама. Поред разних акција на популаризацији овог оперативног система, посебно смо поносни на ShareIt акцију, којом помажемо међусобно дељење и размену Убунту-а дискова.
 +
 
 +
Један од битнијих момената је и одржавање предавања о ФСН-у и Убунту-у широм Србије. На Ubuntu Install Show, одржаном у марту 2007. године, приказали смо инсталацију Убунту-а, одржана је трибина на тему "ГНУ/Линукс и слободан софтвер", као и јавни састанак Убунту локалног тима.
 +
 
 +
Наша жеља је да константним контактима са корисницима популаризујемо овај оперативни систем и помогнемо им у њиховом свакодневном раду и дружењу са Убунту-ом. Најновије вести и обавештења можете пратити на www.ubuntu-rs.org a очекујемо Вас на нашем форуму www.ubuntu-rs.org/forum, где ћемо Вас радо дочекати и помоћи у свим Вашим питањима. Посебно Вам препоручујемо наш Viki (www.ubuntu-rs.org/wiki) где можете наћи већ проверна решења, савете и трикове за свакодневни рад.

Tekuća izmena od 1. decembar 2012. u 18:15

Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi