Ubuntu-RS Wiki:Uputstvo za uređivanje

Iz projekta Ubuntu-RS Wiki
Idi na: navigacija, pretraga
Linija 1: Linija 1:
{{Radovi u toku}}
 
 
<!--
 
<!--
Здраво, нови корисниче!
+
Zdravo, novi korisniče!
   Ако желиш да испробаваш како се мења страна
+
   Ako želiš da isprobavaš kako se menja strana
   молим те да користиш „Песак“ за то. Да би стигао
+
   molim te da koristiš „Pesak“ za to. Da bi stigao
   до тога, укуцај „Википедија:Песак“ у поље за тражење
+
   do toga, ukucaj „Ubuntu-RS Wiki:Pesak“ u polje za traženje
   са леве стране и кликни на „Иди“. Или кликни на линк
+
   sa leve strane i klikni na „Idi“. Ili klikni na link
   на почетку чланка.
+
   na početku članka.
 
-->
 
-->
 
+
{{Sadržaj pomoći}}
'''[[Vikipedija]]''' je [[Viki|Vikiviki]], što znači da svako može sa lakoćom da menja svaki [[Vikipedija:Zaštićena strana|nezaštićeni]] [[Vikipedija:Šta je to članak|članak]] i da se te promene odmah primete na toj strani.
+
'''Ubuntu-RS Wiki''' je Vikiviki, što znači da svako može sa lakoćom da menja svaki [[Ubuntu-RS Wiki:Zaštićena strana|nezaštićeni]] [[Ubuntu-RS Wiki:Šta je to članak|članak]] i da se te promene odmah primete na toj strani.
 
{{prečica|[[VP:UR]]}}
 
{{prečica|[[VP:UR]]}}
'''Uređivanje''' Viki strane je vrlo jednostavno. Samo kliknite na listić „'''uredi'''“ na vrhu Viki strane (ili na istoimenu vezu sa desne strane ili na dnu). '''Ako vam je samo do eksperimentisanja, budite ljubazni i time se bavite na [[Vikipedija:Pesak|pesku]], a ne ovde'''. Trebalo bi da napišete i kratak [[Vikipedija:Siže promene|siže promene]] u malom polju ispod kutije za uređivanje. <!-- МИ ОВО НЕМАМО You may use shorthand to describe your changes, as described in the [[Википедија:Edit summary legend|legend]], --> Kada završite, pritisnite dugme [[Vikipedija:Prikaži predpregled|Prikaži predpregled]] da biste videli kako će promene izgledati. Takođe možete da pogledate promene koje ste napravili u odnosu na prethodnu verziju pritiskom na dugme [[Vikipedija:Prikaži promene|Prikaži promene]]. Ako ste zadovoljni rezultatom, pritisnite „Snimi stranicu“ i vaše promene će odmah biti primenjene na članak. Promene koje napravite na redovnim člancima nemojte „potpisivati“ (softver vodi evidenciju o tome ko je napravio koju promenu).
+
'''Uređivanje''' Viki strane je vrlo jednostavno. Samo kliknite na listić „'''uredi'''“ na vrhu Viki strane (ili na istoimenu vezu sa desne strane ili na dnu). '''Ako vam je samo do eksperimentisanja, budite ljubazni i time se bavite na [[Ubuntu-RS Wiki:Pesak|pesku]], a ne ovde'''. Trebalo bi da napišete i kratak [[Ubuntu-RS Wiki:Siže promene|siže promene]] u malom polju ispod kutije za uređivanje. Kada završite, pritisnite dugme [[Ubuntu-RS Wiki:Prikaži predpregled|Prikaži predpregled]] da biste videli kako će promene izgledati. Takođe možete da pogledate promene koje ste napravili u odnosu na prethodnu verziju pritiskom na dugme Prikaži predpregled. Ako ste zadovoljni rezultatom, pritisnite „Snimi stranicu“ i vaše promene će odmah biti primenjene na članak. Promene koje napravite na redovnim člancima nemojte „potpisivati“ (softver vodi evidenciju o tome ko je napravio koju promenu).
  
Takođe možete da kliknete na listić „'''Razgovor'''“ da biste videli odgovarajuću [[Vikipedija:Strana za razgovor|stranu za razgovor]], na kojoj se nalaze komentari ostalih korisnika Vikipedije. Kliknite na listić „'''+'''“ da biste dodali novi odeljak, ili uredite stranu na isti način kao što biste stranicu članka. Kada menjate stranu za razgovor potpišite svoju promenu (pogledajte [[Vikipedija:Potpišite se na strani za razgovor]]).
+
Takođe možete da kliknete na listić „'''Razgovor'''“ da biste videli odgovarajuću stranu za razgovor, na kojoj se nalaze komentari ostalih korisnika Vikipedije. Kliknite na listić „'''+'''“ da biste dodali novi odeljak, ili uredite stranu na isti način kao što biste stranicu članka. Kada menjate stranu za razgovor potpišite svoju promenu tako što ćete ukucati ručno samo <nowiki>--~~~~</nowiki> i ta komanda ce automatski izbaciti vreme i vaše ime.
  
== Saveti o uređivanju Vikipedijinih članaka ==
+
== Saveti o uređivanju članaka ==
  
Uvek koristite [[Neutralna tačka gledišta|neutralnu tačku gledišta]], pošto Vikipedija nije mesto za promovisanje stavova.
+
Uvek koristite [[Neutralna tačka gledišta|neutralnu tačku gledišta]], pošto Ubuntu-RS Wiki nije mesto za promovisanje stavova.
 
+
[[Vikipedija:Navedite svoje izvore|Navedite svoje izvore]] <!-- Wikipedia:Cite your sources --> da bi i drugi mogli da provere i prošire vaš rad. Trenutno većini Vikipedijinih članaka nedostaju dobre reference, i to ide u prilog njenoj najvećoj pojedinačkoj kritici &ndash; da nije pouzdan izvor. Pomozite tako što ćete istražiti mrežne i štampane resurse da biste našli reference za članak na kojem radite, i navedite ih u odgovarajućem obliku, a razmotrite i da stavite citate u tekst za sporne činjenice. Ne postoji saglasnost o tome koji je način najbolji, ali bolje išta nego ništa. Citate u tekst možete staviti ili u akademskoj formi (na primer: 2004, str. 22-23) ili kao nadtekst<sup>[[:en:Wikipedia:WikiProject Fact and Reference Check|1]]</sup> ka fusnoti koju postavite na kraj članka.
+
  
 
Nakon što napravite novu stranu, ne bi bilo loše da:
 
Nakon što napravite novu stranu, ne bi bilo loše da:
 
* Iskoristite ''Šta je povezano ovde'' vezu dok gledate stranu, da biste proverili članke koji su već povezani ka njoj i da se uverite da svi očekuju to značenje koje ste vi dali;
 
* Iskoristite ''Šta je povezano ovde'' vezu dok gledate stranu, da biste proverili članke koji su već povezani ka njoj i da se uverite da svi očekuju to značenje koje ste vi dali;
* Iskoristite dugme Traži da biste pretražili Vikipediju na naslov vaše teme (i moguće varijante) da biste našli članke koji je pominju i povežete ih, tamo gde je to potrebno.
+
* Iskoristite dugme Traži da biste pretražili Ubuntu-RS Wiki na naslov vaše teme (i moguće varijante) da biste našli članke koji je pominju i povežete ih, tamo gde je to potrebno.
 
+
 
+
  
 
== Male izmene ==
 
== Male izmene ==
<!-- See also [[Википедија:Minor edit]] -->
+
Kada menja stranicu, prijavljeni korisnik ima mogućnost da izmenu označi kao „malu izmenu“. Kada to učiniti donekle zavisi od ličnih odluka. Neformalno je pravilo da izmene koje se tiču štamparskih ispravki, formatiranja ili manje reorganizacije teksta treba da budu označene kao male. Velika izmena je u principu nešto šta čini da '''sadržaj''' članka izgleda drugačije, tako da je svaka „prava“ izmena, makar to bila samo jedna reč - velika izmena. Ova opcija je korisna, jer tako korisnici mogu da „sakriju“ male izmene kad gledaju [[Posebno:Recentchanges|Skorašnje izmene]], da bi broj izmena bio manji (zbog preglednosti).
Kada menja stranicu, [[Vikipedija:Prijavljivanje|prijavljeni]] korisnik ima mogućnost da izmenu označi kao „malu izmenu“. Kada to učiniti donekle zavisi od ličnih odluka. Neformalno je pravilo da izmene koje se tiču štamparskih ispravki, formatiranja ili manje reorganizacije teksta treba da budu označene kao male. Velika izmena je u principu nešto šta čini da '''sadržaj''' članka izgleda drugačije, tako da je svaka „prava“ izmena, makar to bila samo jedna reč - velika izmena. Ova opcija je korisna, jer tako korisnici mogu da „sakriju“ male izmene kad gledaju [[Posebno:Recentchanges|Skorašnje izmene]], da bi broj izmena bio manji (zbog preglednosti).
+
  
 
Razlog što se neprijavljenim korisnicima ne dozvoljava da koriste opciju „mala izmena“ je taj što bi onda i vandalizam mogao biti tako označen, u kom slučaju bi ostao duže neprimećen. Ovo ograničenje je još jedan razlog da se prijavite.
 
Razlog što se neprijavljenim korisnicima ne dozvoljava da koriste opciju „mala izmena“ je taj što bi onda i vandalizam mogao biti tako označen, u kom slučaju bi ostao duže neprimećen. Ovo ograničenje je još jedan razlog da se prijavite.
  
 
Obeležavanje '''prave''' izmene kao male se smatra ružnim ponašanjem, posebno ako ta izmena uključuje i brisanje dela teksta. Ako slučajno obeležite izmenu kao malu, napravite još jednu izmenu i obeležite je kao veliku (tj. osigurajte se da kućica „Ovo je mala izmena“ nije ispunjena) a u sižeu izmene navedite da je prethodna izmena bila velika.
 
Obeležavanje '''prave''' izmene kao male se smatra ružnim ponašanjem, posebno ako ta izmena uključuje i brisanje dela teksta. Ako slučajno obeležite izmenu kao malu, napravite još jednu izmenu i obeležite je kao veliku (tj. osigurajte se da kućica „Ovo je mala izmena“ nije ispunjena) a u sižeu izmene navedite da je prethodna izmena bila velika.
<!--Као ова потоња измена не може да послужи просто отварање поља за промене и снимање (без промене), као ни додавање размака или празног реда на дну странице; у овим случајевима измена се не рачуна, а опис се занемарује. Могуће је, међутимдодати још један размак између две речи, или убацити празан ред (промена броја празних редова на датом месту од 0 до 1 или од 2 до 3, не од 1 до 2); ове измене се чувају у викитексту и снимају као промена, мада не мењају изглед странице.-->
+
<!--Kao ova potonja izmena ne može da posluži prosto otvaranje polja za promene i snimanje (bez promene), kao ni dodavanje razmaka ili praznog reda na dnu stranice; u ovim slučajevima izmena se ne računa, a opis se zanemaruje. Moguće je, međutimdodati još jedan razmak između dve reči, ili ubaciti prazan red (promena broja praznih redova na datom mestu od 0 do 1 ili od 2 do 3, ne od 1 do 2); ove izmene se čuvaju u vikitekstu i snimaju kao promena, mada ne menjaju izgled stranice.-->
  
<!-- Wikipedia:How to log in -->
 
  
== Viki označavanje ==
+
== Оznačavanje ==
'''Viki označavanje''' je sintaksni sistem kojim možete oblikovati strane u Vikipediji.
+
'''Оznačavanje''' je sintaksni sistem kojim možete oblikovati strane u wiki.
 
U levoj koloni sledeće tabele, možete videti koji su efekti mogući. U desnoj koloni možete videti kako se ti efekti postižu. Drugim rečima, da učinite da tekst izgleda kao u levoj koloni, otkucajte ga kao što je to učinjeno u desnoj koloni.
 
U levoj koloni sledeće tabele, možete videti koji su efekti mogući. U desnoj koloni možete videti kako se ti efekti postižu. Drugim rečima, da učinite da tekst izgleda kao u levoj koloni, otkucajte ga kao što je to učinjeno u desnoj koloni.
  
Može biti korisno da držite ovu stranicu otvorenu u posebnom prozoru, kao podsetnik. '''Ako želite da isprobate stvari, bez opasnosti da napravite neku štetu, možete da vežbate u [[Vikipedija:Pesak|pesku]]'''.
+
Može biti korisno da držite ovu stranicu otvorenu u posebnom prozoru, kao podsetnik. '''Ako želite da isprobate stvari, bez opasnosti da napravite neku štetu, možete da vežbate u [[Ubuntu-RS Wiki:Pesak|pesku]]'''.
 
----
 
----
 
=== Odeljci, pasusi, spiskovi i linije ===
 
=== Odeljci, pasusi, spiskovi i linije ===
<!--
 
:'''The rest of this page is deprecated but will be updated periodically.'''
 
:'''Please direct edits to the [[meta:MediaWiki User's Guide: Editing overview|Meta-Wikimedia version of this page]]'''
 
 
-->
 
 
{| border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
 
{| border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
 
|-
 
|-
Linija 56: Linija 44:
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
 
|
 
|
Vaše [[Vikipedija:Priručnik stila (zaglavlja)|odeljke]] započnite na sledeći način:
+
Vaše odeljke započnite na sledeći način:
<!--Wikipedia:Manual of Style (headings)|sections-->
+
 
  
<!-- The following code messes up the table of contents
 
    and makes the section edit links much less useful,
 
    so please do not use it.
 
== New section ==
 
=== Subsection ===
 
==== Sub-subsection ====
 
-->
 
<!-- The following should look almost the same, using
 
    HTML headings markup instead of wiki headings.
 
    However, it messes up the section edit links,
 
    so please do not use it.
 
<h2>Novi odeljak</h2>
 
<h3>Pododeljak</h3>
 
<h4>Pod-pododeljak</h4>
 
-->
 
<!-- The following just uses bolding and font changes,
 
    so it should be safe.  However, it might not
 
    look exactly right, especially when people
 
    use non-standard CSS stylesheets.
 
-->
 
 
'''<font style="font-size:120%">Novi odeljak</font>'''
 
'''<font style="font-size:120%">Novi odeljak</font>'''
  
Linija 202: Linija 170:
 
Ručni novi red započinje novi paragraf.
 
Ručni novi red započinje novi paragraf.
  
* Ovo se koristi prvenstveno za prikazani materijal, ali se takođe koristi i u raspravama na [[Vikipedija:Strana za razgovor|stranama za razgovor]].
+
* Ovo se koristi prvenstveno za prikazani materijal, ali se takođe koristi i u raspravama na [[Ubuntu-RS Wiki:Strana za razgovor|stranama za razgovor]].
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 239: Linija 207:
 
** [[ASKI umetnost]] (en. ''ASCII art'');
 
** [[ASKI umetnost]] (en. ''ASCII art'');
 
** hemijske strukture;
 
** hemijske strukture;
* '''UPOZORENJE''': Ako ga načinite širokim, učinićete i [[Vikipedija:Proširenje stranice|celu stranicu širokom]] i time manje čitljivom, naročito za one koji koriste niže ekranske rezolucije. Nikad ne počinjite obične linije razmacima.
+
* '''UPOZORENJE''': Ako ga načinite širokim, učinićete i [[Ubuntu-RS Wiki:Proširenje stranice|celu stranicu širokom]] i time manje čitljivom, naročito za one koji koriste niže ekranske rezolucije. Nikad ne počinjite obične linije razmacima.
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 288: Linija 256:
 
* Veza ka nekom drugom Vikipedijinom članku.
 
* Veza ka nekom drugom Vikipedijinom članku.
 
* Interno se prvo slovo ciljne stranice automatski pretvara u veliko a prazna mesta u znak za podvučeno (''underscore'', _); ako kucate podvučeno u vezi to ima isti efekat kao i kucanje praznog mesta, ali nije preporučljivo.
 
* Interno se prvo slovo ciljne stranice automatski pretvara u veliko a prazna mesta u znak za podvučeno (''underscore'', _); ako kucate podvučeno u vezi to ima isti efekat kao i kucanje praznog mesta, ali nije preporučljivo.
* Stoga je gornja veza [[URL]] ka sr.wikipedia.org/wiki/Javni_prevoz, što je Vikipedijin članak pod nazivom „Javni prevoz“. Takođe pogledajte [[Vikipedija:Kanonikalizacija]]. <!-- ??? Wikipedia:Canonicalization -->
+
* Stoga je gornja veza [[URL]] ka sr.wikipedia.org/wiki/Javni_prevoz, što je Vikipedijin članak pod nazivom „Javni prevoz“. Takođe pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Kanonikalizacija]]. <!-- ??? Wikipedia:Canonicalization -->
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 326: Linija 294:
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
 
|
 
|
Pogledajte [[Vikipedija:Priručnik stila]]. <!-- Wikipedia:Manual of Style -->
+
Pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Priručnik stila]]. <!-- Wikipedia:Manual of Style -->
  
* Veza ka drugom [[Vikipedija:Imenski prostor|imenskom prostoru]]. <!--Wikipedia:namespace-->
+
* Veza ka drugom [[Ubuntu-RS Wiki:Imenski prostor|imenskom prostoru]]. <!--Wikipedia:namespace-->
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Pogledajte [[Vikipedija:Priručnik stila]].
+
Pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Priručnik stila]].
 
</nowiki></pre>
 
</nowiki></pre>
 
|- id="link-to-section" valign="top"
 
|- id="link-to-section" valign="top"
Linija 365: Linija 333:
  
 
Imenski prostor se automatski sakriva:
 
Imenski prostor se automatski sakriva:
[[Vikipedija:Trg|Trg]].
+
[[Ubuntu-RS Wiki:Trg|Trg]].
  
 
Oba zajedno takođe:
 
Oba zajedno takođe:
[[Vikipedija:Priručnik stila (zaglavlja)|Priručnik stila]]
+
[[Ubuntu-RS Wiki:Priručnik stila (zaglavlja)|Priručnik stila]]
  
 
Ali ne i:
 
Ali ne i:
[[Vikipedija:Priručnik stila#Veze|]]
+
[[Ubuntu-RS Wiki:Priručnik stila#Veze|]]
  
Server ispunjava deo posle znaka „|“ kada snimite stranicu. Sledeći put kada otvorite polje za izmene videćete proširenu „ucevljenu“ vezu. [[Vikipedija:Predpregled|Predpregled]] prikazuje skraćeni oblik ispravno, ali ga ne proširuje u polju za izmene. Pritisnite „'''Snimi'''“ i ponovo „'''Uredi'''“, i videćete proširenu verziju. Isto važi i za veze ka odeljcima unutar iste strane [[#link-to-section|pogledajte prethodnu stavku]]).
+
Server ispunjava deo posle znaka „|“ kada snimite stranicu. Sledeći put kada otvorite polje za izmene videćete proširenu „ucevljenu“ vezu. [[Ubuntu-RS Wiki:Predpregled|Predpregled]] prikazuje skraćeni oblik ispravno, ali ga ne proširuje u polju za izmene. Pritisnite „'''Snimi'''“ i ponovo „'''Uredi'''“, i videćete proširenu verziju. Isto važi i za veze ka odeljcima unutar iste strane [[#link-to-section|pogledajte prethodnu stavku]]).
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 380: Linija 348:
  
 
Imenski prostor se automatski sakriva:
 
Imenski prostor se automatski sakriva:
[[Vikipedija:Trg|Trg]].
+
[[Ubuntu-RS Wiki:Trg|Trg]].
  
 
Oba zajedno takođe:
 
Oba zajedno takođe:
[[Vikipedija:Priručnik stila (zaglavlja)|Priručnik stila]]
+
[[Ubuntu-RS Wiki:Priručnik stila (zaglavlja)|Priručnik stila]]
  
 
Ali ne i:
 
Ali ne i:
[[Vikipedija:Priručnik stila#Veze|]]
+
[[Ubuntu-RS Wiki:Priručnik stila#Veze|]]
 
</nowiki></pre>
 
</nowiki></pre>
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
Linija 398: Linija 366:
 
*# Snimite stranu.
 
*# Snimite stranu.
 
*# Kliknite na vezu koju ste upravo napravili. Nova strana će se otvoriti i možete je uređivati.
 
*# Kliknite na vezu koju ste upravo napravili. Nova strana će se otvoriti i možete je uređivati.
* Za više informacija, pogledajte [[Vikipedija:Kako napraviti novi članak|Kako napraviti novi članak]] <!-- Wikipedia:How to start a page --> a pogledajte i Vikipedijina [[Vikipedija:Pravila imenovanja|pravila imenovanja]]. <!-- Wikipedia:Naming conventions -->
+
* Za više informacija, pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Kako napraviti novi članak|Kako napraviti novi članak]] <!-- Wikipedia:How to start a page --> a pogledajte i Vikipedijina [[Ubuntu-RS Wiki:Pravila imenovanja|pravila imenovanja]]. <!-- Wikipedia:Naming conventions -->
 
* Nemojte da pravite nove članke bez da na njih upućuje najmanje jedan drugi članak.
 
* Nemojte da pravite nove članke bez da na njih upućuje najmanje jedan drugi članak.
 
|
 
|
Linija 410: Linija 378:
  
 
* [[Samopovezivanja]] <!-- Self link--> se prikazuju kao pojačan tekst prilikom pregleda članka.
 
* [[Samopovezivanja]] <!-- Self link--> se prikazuju kao pojačan tekst prilikom pregleda članka.
* Nemojte koristiti ovu tehniku da bi pojačali ime članka u prvom paragrafu; pogledajte [[Vikipedija:Priručnik stila#Naslovi članaka|Priručnik stila]].
+
* Nemojte koristiti ovu tehniku da bi pojačali ime članka u prvom paragrafu; pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Priručnik stila#Naslovi članaka|Priručnik stila]].
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 426: Linija 394:
 
: 18:16, 22 Maj 2004 (CEST)
 
: 18:16, 22 Maj 2004 (CEST)
  
* Prva dva takođe daju i vezu ka vašoj [[Vikipedija:Korisnička strana|korisničkoj strani]]. <!--Wikipedia:user page-->
+
* Prva dva takođe daju i vezu ka vašoj [[Ubuntu-RS Wiki:Korisnička strana|korisničkoj strani]]. <!--Wikipedia:user page-->
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 440: Linija 408:
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
 
|
 
|
* [[Vikipedija:Preusmeravanje|Preusmerite]] jedan naziv članka na drugi stavljanjem (kao što je ona prikazana s desne strane) ovakvog teksta ''u prvi'' red članka (kao što je to na strani pod naslovom „[[SAD]]“).
+
* [[Ubuntu-RS Wiki:Preusmeravanje|Preusmerite]] jedan naziv članka na drugi stavljanjem (kao što je ona prikazana s desne strane) ovakvog teksta ''u prvi'' red članka (kao što je to na strani pod naslovom „[[SAD]]“).
 
<nowiki>#Preusmeri [[Srbija]]</nowiki>
 
<nowiki>#Preusmeri [[Srbija]]</nowiki>
 
* Valja znati da, iako je moguće staviti vezu na odeljak, preusmeravanje na odeljak nije moguće. Na primer, „<nowiki>#Preusmeri [[Sjedinjene Američke Države#Istorija]]</nowiki>“ će preusmeriti na stranu [[Sjedinjene Američke Države]], ali ne i na neki određeni odeljak na toj strani. Ova osobina '''neće''' biti dodata u budućnosti, pa zato nemojte da koristite takva preusmeravanja.
 
* Valja znati da, iako je moguće staviti vezu na odeljak, preusmeravanje na odeljak nije moguće. Na primer, „<nowiki>#Preusmeri [[Sjedinjene Američke Države#Istorija]]</nowiki>“ će preusmeriti na stranu [[Sjedinjene Američke Države]], ali ne i na neki određeni odeljak na toj strani. Ova osobina '''neće''' biti dodata u budućnosti, pa zato nemojte da koristite takva preusmeravanja.
Linija 451: Linija 419:
 
* Stavite vezu ka strani o istoj temi, ali na drugom jeziku, koristeći sledeći oblik veze: <nowiki>[[jezički kod:Naslov]]</nowiki>.
 
* Stavite vezu ka strani o istoj temi, ali na drugom jeziku, koristeći sledeći oblik veze: <nowiki>[[jezički kod:Naslov]]</nowiki>.
 
* Nije bitno gde ćete staviti ove veze prilikom uređivanja pošto će se one uvek pojaviti na istom mestu kada snimite stranu, mada se preporučuje da ih postavite na kraju kutije za uređivanje.
 
* Nije bitno gde ćete staviti ove veze prilikom uređivanja pošto će se one uvek pojaviti na istom mestu kada snimite stranu, mada se preporučuje da ih postavite na kraju kutije za uređivanje.
* Molimo pogledajte [[Vikipedija:Međujezičke veze]]  <!-- Wikipedia:Interlanguage links --> i [[Vikipedija:Potpuna lista dostupnih vikija za jezike|listu jezika i kodova]]. <!--Wikipedia:Complete list of language wikis available-->
+
* Molimo pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Međujezičke veze]]  <!-- Wikipedia:Interlanguage links --> i [[Ubuntu-RS Wiki:Potpuna lista dostupnih vikija za jezike|listu jezika i kodova]]. <!--Wikipedia:Complete list of language wikis available-->
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 460: Linija 428:
 
Strane '''Šta je povezano ovde''' i '''Srodne promene'''
 
Strane '''Šta je povezano ovde''' i '''Srodne promene'''
 
se mogu povezati ovako:
 
se mogu povezati ovako:
[[Posebno:Whatlinkshere/Vikipedija:Kako se menja strana]]
+
[[Posebno:Whatlinkshere/Ubuntu-RS Wiki:Kako se menja strana]]
 
i
 
i
[[Posebno:Recentchangeslinked/Vikipedija:Kako se menja strana]]
+
[[Posebno:Recentchangeslinked/Ubuntu-RS Wiki:Kako se menja strana]]
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
 
Strane '''Šta je povezano ovde''' i '''Srodne promene'''
 
Strane '''Šta je povezano ovde''' i '''Srodne promene'''
 
se mogu povezati ovako:
 
se mogu povezati ovako:
[[Posebno:Whatlinkshere/Vikipedija:Kako se menja strana]]
+
[[Posebno:Whatlinkshere/Ubuntu-RS Wiki:Kako se menja strana]]
 
i
 
i
[[Posebno:Recentchangeslinked/Vikipedija:Kako se menja strana]]
+
[[Posebno:Recentchangeslinked/Ubuntu-RS Wiki:Kako se menja strana]]
 
</nowiki></pre>
 
</nowiki></pre>
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
Linija 486: Linija 454:
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
 
|
 
|
* Da biste stavili članak u [[Vikipedija:Kategorija|kategoriju]], postavite vezu, kao što je ona sa desne strane, bilo gde u članku. Kao i sa međujezičkim vezama, nije bitno gde ćete postaviti ove veze prilikom uređivanja budući da se uvek pojavljuju na istom mestu nakon što snimite stranicu, ali se preporučuje da ih stavite na kraj kutije za uređivanje.
+
* Da biste stavili članak u [[Ubuntu-RS Wiki:Kategorija|kategoriju]], postavite vezu, kao što je ona sa desne strane, bilo gde u članku. Kao i sa međujezičkim vezama, nije bitno gde ćete postaviti ove veze prilikom uređivanja budući da se uvek pojavljuju na istom mestu nakon što snimite stranicu, ali se preporučuje da ih stavite na kraj kutije za uređivanje.
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 493: Linija 461:
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
 
|
 
|
* Da biste ''povezali'' [[Vikipedija:Kategorija|kategoriju]] sa neke strane bez da članak stavite u tu kategoriju, na početak veze stavite dvotačku (:).
+
* Da biste ''povezali'' [[Ubuntu-RS Wiki:Kategorija|kategoriju]] sa neke strane bez da članak stavite u tu kategoriju, na početak veze stavite dvotačku (:).
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 513: Linija 481:
 
** Pišemo: <nowiki><span class="plainlinksneverexpand"> [http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/winobj.shtml WinObj]</span></nowiki>
 
** Pišemo: <nowiki><span class="plainlinksneverexpand"> [http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/winobj.shtml WinObj]</span></nowiki>
 
** Prikazuje se: <span class="plainlinksneverexpand"> [http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/winobj.shtml WinObj] </span>
 
** Prikazuje se: <span class="plainlinksneverexpand"> [http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/winobj.shtml WinObj] </span>
* Pogledajte [[Vikipedija:Spoljašnje veze]] za pitanja u vezi stila. <!-- Wikipedia:External links -->
+
* Pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Spoljašnje veze]] za pitanja u vezi stila. <!-- Wikipedia:External links -->
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 532: Linija 500:
 
* Primetite da interviki linkovi koriste stil ''unutrašnjih'' veza.
 
* Primetite da interviki linkovi koriste stil ''unutrašnjih'' veza.
 
* Pogledajte [[MetaWikiPedia:Interwiki_map]] za listu prečica; ako se mesto (''site'') ka kojem želite da povežete ne nalazi na spisku, koristite spoljašnju vezu ([[#link-external|pogledajte gore]]).
 
* Pogledajte [[MetaWikiPedia:Interwiki_map]] za listu prečica; ako se mesto (''site'') ka kojem želite da povežete ne nalazi na spisku, koristite spoljašnju vezu ([[#link-external|pogledajte gore]]).
* Takođe pogledajte [[Vikipedija:Kako da povežem ka Vikimedija projektima]]. <!-- Wikipedia:How to link to Wikimedia projects -->
+
* Takođe pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Kako da povežem ka Vikimedija projektima]]. <!-- Wikipedia:How to link to Wikimedia projects -->
  
 
Povezivanje ka Vikirečniku drugog jezika:
 
Povezivanje ka Vikirečniku drugog jezika:
Linija 558: Linija 526:
 
ISBN 0-12-345678-X
 
ISBN 0-12-345678-X
  
* Postavite veze ka knjigama koristeći njihov [[Vikipedija:ISBN|ISBN]]. Ovom povezivanju se daje prednost u odnosu na povezivanje ka određenim mrežnim prodavnicama knjiga, jer daje čitaocu izbor dobavljača.
+
* Postavite veze ka knjigama koristeći njihov [[Ubuntu-RS Wiki:ISBN|ISBN]]. Ovom povezivanju se daje prednost u odnosu na povezivanje ka određenim mrežnim prodavnicama knjiga, jer daje čitaocu izbor dobavljača.
 
* ISBN vezama ne treba nikakvo dodatno obeležavanje, pod uslovom da koristite jedan od dva nvedena formata.
 
* ISBN vezama ne treba nikakvo dodatno obeležavanje, pod uslovom da koristite jedan od dva nvedena formata.
 
|
 
|
Linija 585: Linija 553:
 
*Da biste postavili vezu ka ne-slikovnom materijalu koji ste postali (kao što je zvuk), koristite „media“ vezu. Za slike, [[#Slike|pogledajte sledeći odeljak]].
 
*Da biste postavili vezu ka ne-slikovnom materijalu koji ste postali (kao što je zvuk), koristite „media“ vezu. Za slike, [[#Slike|pogledajte sledeći odeljak]].
  
Neki poslati zvuci su nabrojani na [[Vikipedija:Zvuk]]. <!--?? Wikipedia:Sound -->
+
Neki poslati zvuci su nabrojani na [[Ubuntu-RS Wiki:Zvuk]]. <!--?? Wikipedia:Sound -->
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 612: Linija 580:
 
|<pre>Sa alternativnim tekstom:
 
|<pre>Sa alternativnim tekstom:
 
<nowiki>[[Slika:Wiki-sr.png|globus slagalica]]</nowiki></pre>
 
<nowiki>[[Slika:Wiki-sr.png|globus slagalica]]</nowiki></pre>
* Alternativni tekst se ispisuje kada zadržite miša nad slikom, ili u tekstualnim pregledačima (''browser''), jer ne prikazuju slike, ili kada se čita naglas i '''veoma''' se preporučuje. Pogledajte [[Vikipedija:Alternativni tekst za slike|Alternativni tekst za slike]] <!-- Wikipedia:Alternate text for images--> za pomoć pri odabiranju istog.
+
* Alternativni tekst se ispisuje kada zadržite miša nad slikom, ili u tekstualnim pregledačima (''browser''), jer ne prikazuju slike, ili kada se čita naglas i '''veoma''' se preporučuje. Pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Alternativni tekst za slike|Alternativni tekst za slike]] <!-- Wikipedia:Alternate text for images--> za pomoć pri odabiranju istog.
  
  
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
 
|Pluta ka desnoj ivici strane sa natpisom:
 
|Pluta ka desnoj ivici strane sa natpisom:
[[Slika:Wiki-sr.png|okvir|Vikipedija - Slobodna enciklopedija]]<br clear=all>
+
[[Slika:Wiki-sr.png|okvir|Ubuntu-RS Wiki - Slobodna enciklopedija]]<br clear=all>
 
|<pre>Pluta ka desnoj ivici strane sa natpisom:
 
|<pre>Pluta ka desnoj ivici strane sa natpisom:
<nowiki>[[Slika:Wiki-sr.png|okvir|Vikipedija - Slobodna enciklopedija]]</nowiki></pre>
+
<nowiki>[[Slika:Wiki-sr.png|okvir|Ubuntu-RS Wiki - Slobodna enciklopedija]]</nowiki></pre>
 
* Oznaka „frame“ (okvir) čini da slika automatski pluta ka desnoj ivici.
 
* Oznaka „frame“ (okvir) čini da slika automatski pluta ka desnoj ivici.
 
* Natpis takođe služi kao alternativni tekst.
 
* Natpis takođe služi kao alternativni tekst.
Linija 626: Linija 594:
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
 
|Pluta ka desnoj ivici strane ''bez'' natpisa:
 
|Pluta ka desnoj ivici strane ''bez'' natpisa:
[[Slika:Wiki-sr.png|desno|Enciklopedija Vikipedija]]
+
[[Slika:Wiki-sr.png|desno|Enciklopedija Ubuntu-RS Wiki]]
 
|<pre>Pluta ka desnoj ivici strane ''bez'' natpisa:
 
|<pre>Pluta ka desnoj ivici strane ''bez'' natpisa:
<nowiki>[[Slika:Wiki-sr.png|desno|Enciklopedija Vikipedija]]</nowiki></pre>
+
<nowiki>[[Slika:Wiki-sr.png|desno|Enciklopedija Ubuntu-RS Wiki]]</nowiki></pre>
* Tema pomoći na [[Vikipedija:Proširena sintaksa za slike|Proširena sintaksa za slike]] objašnjava više opcija. <!--Wikipedia:Extended image syntax-->
+
* Tema pomoći na [[Ubuntu-RS Wiki:Proširena sintaksa za slike|Proširena sintaksa za slike]] objašnjava više opcija. <!--Wikipedia:Extended image syntax-->
  
  
Linija 648: Linija 616:
 
|}
 
|}
  
Za više detalja o upotrebi slika, pogledajte Vikipedijina [[Vikipedija:Pravila za upotrebu slika|Pravila za upotrebu slika]]. <!-- Wikipedia:Image use policy -->
+
Za više detalja o upotrebi slika, pogledajte Vikipedijina [[Ubuntu-RS Wiki:Pravila za upotrebu slika|Pravila za upotrebu slika]]. <!-- Wikipedia:Image use policy -->
  
Za dodatnu pomoć o slikama, uključujući i neke raznovrsnije mogućnosti, pogledajte temu [[Vikipedija:Proširena sintaksa za slike|Proširena sintaksa za slike]].
+
Za dodatnu pomoć o slikama, uključujući i neke raznovrsnije mogućnosti, pogledajte temu [[Ubuntu-RS Wiki:Proširena sintaksa za slike|Proširena sintaksa za slike]].
  
 
=== Formatiranje karaktera ===
 
=== Formatiranje karaktera ===
Linija 674: Linija 642:
 
'''x''' = 0
 
'''x''' = 0
  
Običan tekst treba da koristi [[#emph|viki označavanje za naglašavanje]], a ne HTML oznake <code>&lt;i&gt;</code> ili <code>&lt;b&gt;</code>. Međutim, matematičke formule često koriste iskošena slova, a ponekad i pojačana (''bold''), u svrhe koje nemaju nikakve veze sa naglašavanjem. Složene formule treba da koriste [[Help:Formula|<code>&lt;math&gt;</code> označavanje]], dok jednostavne formule mogu da koriste <code>&lt;math&gt;</code>; ili <code>&lt;i&gt;</code> i <code>&lt;b&gt;</code>; ili <code><nowiki>''</nowiki></code> i <code><nowiki>'''</nowiki></code>. Po [[Vikipedija:WikiProject Mathematics#Italicization and bolding|Vikiprojektu Matematike]], viki označavanje je poželjnije nego HTML označavanje kao što je <code>&lt;i&gt;</code> i <code>&lt;b&gt;</code>.
+
Običan tekst treba da koristi [[#emph|viki označavanje za naglašavanje]], a ne HTML oznake <code>&lt;i&gt;</code> ili <code>&lt;b&gt;</code>. Međutim, matematičke formule često koriste iskošena slova, a ponekad i pojačana (''bold''), u svrhe koje nemaju nikakve veze sa naglašavanjem. Složene formule treba da koriste [[Help:Formula|<code>&lt;math&gt;</code> označavanje]], dok jednostavne formule mogu da koriste <code>&lt;math&gt;</code>; ili <code>&lt;i&gt;</code> i <code>&lt;b&gt;</code>; ili <code><nowiki>''</nowiki></code> i <code><nowiki>'''</nowiki></code>. Po [[Ubuntu-RS Wiki:WikiProject Mathematics#Italicization and bolding|Vikiprojektu Matematike]], viki označavanje je poželjnije nego HTML označavanje kao što je <code>&lt;i&gt;</code> i <code>&lt;b&gt;</code>.
 
|
 
|
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
Linija 865: Linija 833:
 
&not; &and; &or; &exist; &forall; &rArr; &hArr;<br/>
 
&not; &and; &or; &exist; &forall; &rArr; &hArr;<br/>
 
&rarr; &harr;<br/>
 
&rarr; &harr;<br/>
* See also [[Vikipedija:WikiProject Mathematics|Vikiprojekat Matematike]].
+
* See also [[Ubuntu-RS Wiki:WikiProject Mathematics|Vikiprojekat Matematike]].
 
|
 
|
 
<br/>
 
<br/>
Linija 904: Linija 872:
 
'''Suzbijanje tumačenja oznaka:'''
 
'''Suzbijanje tumačenja oznaka:'''
 
<br/>
 
<br/>
<nowiki>Veza &rarr; (''ka'') [[Vikipedija:ČPP]]</nowiki>
+
<nowiki>Veza &rarr; (''ka'') [[Ubuntu-RS Wiki:ČPP]]</nowiki>
 
* Koristi se za doslovni prikaz podataka koji bi inače imali posebno značenje.
 
* Koristi se za doslovni prikaz podataka koji bi inače imali posebno značenje.
 
* Izbegava svo viki označavanje, uključujući i ono koje liči na HTML oznake.
 
* Izbegava svo viki označavanje, uključujući i ono koje liči na HTML oznake.
Linija 913: Linija 881:
 
<pre><nowiki>
 
<pre><nowiki>
 
&lt;nowiki>Veza &amp;rarr; (''ka'')  
 
&lt;nowiki>Veza &amp;rarr; (''ka'')  
[[Vikipedija:ČPP]]&lt;/nowiki>
+
[[Ubuntu-RS Wiki:ČPP]]&lt;/nowiki>
 
</nowiki></pre>
 
</nowiki></pre>
 
|- valign="top"
 
|- valign="top"
Linija 921: Linija 889:
 
''ne prikazuje se pri gledanju strane''
 
''ne prikazuje se pri gledanju strane''
 
* Koristi se za ostavljanje komentara u strani budućim urednicima iste.
 
* Koristi se za ostavljanje komentara u strani budućim urednicima iste.
* Zapamtite da većina komentara treba da ide na odgovarajuću [[Vikipedija:Strana za razgovor|stranu za razgovor]].
+
* Zapamtite da većina komentara treba da ide na odgovarajuću [[Ubuntu-RS Wiki:Strana za razgovor|stranu za razgovor]].
 
|
 
|
 
<br/>
 
<br/>
Linija 931: Linija 899:
  
 
=== Sadržaj ===
 
=== Sadržaj ===
Trenutno stanje viki jezika označavanja je takvo da je potrebno barem 4 odeljka da bi se stvario sadržaj ispred prvog odeljka (ili posle uvodnog dela). Stavljanjem <nowiki>__SADRŽAJ__</nowiki> bilo gde forsira pojavljivanje sadržaja na tom mestu (umesto da se samo pojavi ispred prvog zaglavlja). Stavljanjem <nowiki>__BEZSADRŽAJA__ </nowiki> bilo gde na strani izaziva uklanjanje sadržaja. Takođe pogledajte [[Vikipedija:Odeljak#Kompaktan_sadržaj|kompaktan_sadržaj]] <!-- Wikipedia:Section#Compact_TOC --> za azbučna i zaglavlja godina.
+
Trenutno stanje viki jezika označavanja je takvo da je potrebno barem 4 odeljka da bi se stvario sadržaj ispred prvog odeljka (ili posle uvodnog dela). Stavljanjem <nowiki>__SADRŽAJ__</nowiki> bilo gde forsira pojavljivanje sadržaja na tom mestu (umesto da se samo pojavi ispred prvog zaglavlja). Stavljanjem <nowiki>__BEZSADRŽAJA__ </nowiki> bilo gde na strani izaziva uklanjanje sadržaja. Takođe pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Odeljak#Kompaktan_sadržaj|kompaktan_sadržaj]] <!-- Wikipedia:Section#Compact_TOC --> za azbučna i zaglavlja godina.
  
 
=== Tabele ===
 
=== Tabele ===
Linija 938: Linija 906:
 
*uobičajenim HTML elementima: &lt;table&gt;, &lt;tr&gt;, &lt;td&gt; or &lt;th&gt;.
 
*uobičajenim HTML elementima: &lt;table&gt;, &lt;tr&gt;, &lt;td&gt; or &lt;th&gt;.
  
Za ovo poslednje, kao i raspravu kada su tabele pogodne, pogledajte [[Vikipedija:Kako koristiti tabele]] <!-- Wikipedia:How to use tables -->
+
Za ovo poslednje, kao i raspravu kada su tabele pogodne, pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Kako koristiti tabele]] <!-- Wikipedia:How to use tables -->
  
 
=== Promenljive ===
 
=== Promenljive ===
Linija 1.022: Linija 990:
 
===Šabloni===
 
===Šabloni===
  
[[Vikipedija:MedijaViki|MedijaViki]] softver koji koristi Vikipedija ima podršku za šablone. To znači da se standardizovani komadi teksta (kao što je [[Vikipedija:Šabloni/Obaveštenja|nerazrađeni]], ''boilerplate'', tekst) mogu ubacivati u članke. Na primer, ako otkucate <nowiki>{{patrljak}}</nowiki>, to će se pojaviti kao „''Ovaj članak je [[Vikipedija:Klica|klica]]. Možete pomoći Vikipediji tako što ćete ga [[Vikipedija:Klica|proširiti]].''“ kada budete snimili stranicu. Pogledajte [[Vikipedija:Šabloni/Obaveštenja]] za kompletnu listu. Drugi često korišćeni šabloni su: <nowiki>{{Višeznačna odrednica}}</nowiki> za stranice za rešavanje višeznačja i <nowiki>{{Ćirilizovati}}</nowiki> za strane koje treba prebaciti u ćirilicu. Postoje i mnoge klice specifične za određene oblasti, kao što su <nowiki>{{klica-biog}}, {{klica-istorija}} i {{Klica-mit}}</nowiki>.
+
[[Ubuntu-RS Wiki:MedijaViki|MedijaViki]] softver koji koristi Ubuntu-RS Wiki ima podršku za šablone. To znači da se standardizovani komadi teksta (kao što je [[Ubuntu-RS Wiki:Šabloni/Obaveštenja|nerazrađeni]], ''boilerplate'', tekst) mogu ubacivati u članke. Na primer, ako otkucate <nowiki>{{patrljak}}</nowiki>, to će se pojaviti kao „''Ovaj članak je [[Ubuntu-RS Wiki:Klica|klica]]. Možete pomoći Vikipediji tako što ćete ga [[Ubuntu-RS Wiki:Klica|proširiti]].''“ kada budete snimili stranicu. Pogledajte [[Ubuntu-RS Wiki:Šabloni/Obaveštenja]] za kompletnu listu. Drugi često korišćeni šabloni su: <nowiki>{{Višeznačna odrednica}}</nowiki> za stranice za rešavanje višeznačja i <nowiki>{{Ćirilizovati}}</nowiki> za strane koje treba prebaciti u ćirilicu. Postoje i mnoge klice specifične za određene oblasti, kao što su <nowiki>{{klica-biog}}, {{klica-istorija}} i {{Klica-mit}}</nowiki>.
 
<!-- For a complete list of stubs see [[WP:WSS/ST]]. -->
 
<!-- For a complete list of stubs see [[WP:WSS/ST]]. -->
  
Linija 1.029: Linija 997:
 
Ubacite u dokument '''<nowiki>__BEZ_IZMENA__</nowiki>''' da biste suzbili pojavljivanje veza za uređivanje kraj svakog od zaglavlja u odeljcima.
 
Ubacite u dokument '''<nowiki>__BEZ_IZMENA__</nowiki>''' da biste suzbili pojavljivanje veza za uređivanje kraj svakog od zaglavlja u odeljcima.
  
==Još informacija o uređivanju viki stranica==
 
 
Možda poželite da naučite nešto i o:
 
 
* [[Vikipedija:Kako napraviti novi članak|Kako napraviti novi članak]] <!--Help:Starting a new page-->
 
* Neobavezni saveti kako [[Vikipedija:Doprinošenje Vikipediji|pomoći Vikipediju]] <!-- Wikipedia:Contributing to Wikipedia-->
 
* Opšte komande za izmene u [[Vikipedija:Saveti o vršenju izmena]] <!-- Wikipedia:Editing FAQ -->
 
* Zašto ne treba '''slobodno''' preimenovati stranice u [[Vikipedija:Kako preimenovati (pomeriti) stranu]]
 
<!-- Wikipedia:How to rename (move) a page -->
 
* Poželjan raspored u vašem članku u [[Vikipedija:Vodič za raspored]] (takođe pogledajte [[Vikipedija:Neobrađeni tekst]])
 
<!-- Wikipedia:Guide to Layout Wikipedia:Boilerplate text-->
 
* Dogovor o stilu u [[Vikipedija:Priručnik stila|priručniku stila]] <!-- Wikipedia:Manual of Style -->
 
* Članak sa napomenama koji ističe uobičajene probleme u stilu i rasporedu na Vikipediji, na [[Vikipedija:Članak sa napomenama]]
 
<!-- Wikipedia:Annotated article -->
 
* Opšta pravila u [[Vikipedija:Pravila i smernice]]
 
* [[Vikipedija:Pravila imenovanja]] o tome kako nasloviti sam članak
 
* Pomoć u [[Vikipedija:Veličina strane#Ako imate problema u uređivanju jako dugačkih članaka|uređivanju jako dugačkih članaka]]
 
<!-- Wikipedia:Page_size#If_you_have_problems_editing_a_long_article -->
 
* Ako pišete članak o nečemu što pripada grupi objekata (grad, astronomski objekat, kinesko slovo...), proverite da li postoji  [[Vikipedija:Vikiprojekat|vikiprojekat]] o toj grupi, i probajte da pratite izričito njegova uputstva.
 
<!-- Wikipedia:WikiProject -->
 
* [[Pomoć:Formula]] <!-- Help:Formula -->
 
* [[m:Help:Editing|Medijaviki korisničko uputstvo za uređivanje]]
 
* [[Vikipedija|MedijaViki]] <!-- Wikipedia:MediaWiki -->
 
* Najzad, za listu svih članaka o vršenju izmena u Vikipediji, pogledajte [[Vikipedija:Direktorijum o načinu i stilu]]. <!-- Wikipedia:Style and How-to Directory -->
 
 
<!-- [[Категорија:Wikipedia how-to|How to edit a page]] -->
 
  
 
[[Kategorija:Pomoć]]
 
[[Kategorija:Pomoć]]

Izmena od 9. septembar 2008. u 14:46

Lični alati
Imenski prostori
Varijante
Akcije
Navigacija
alati
Linkovi